Osijek
SPORNA SITUACIJA

Kako legalizirati stan u dvodomki uz nezainteresiranog susjeda?
Objavljeno 6. studenog, 2017.

Još uvijek se oko procesa legalizacije pojavljuju brojne nejasnoće i u gradskim sredinama. Jedno takvo zateklo je vlasnika kuće, odnosno preciznije stana u takozvanoj kući dvodomki. Uobičajeno je to arhitektonsko rješenje u većini osječkih, sada već starijih naselja u kojima prevladava obiteljska stanogradnja - dakle kuće jednokatnice s odvojenim (kućnim i uličnim) ulazima, odvojenim dvorištima, odvojenim instalacijama, ali u naravi jedna zgrada. I jedna katastarska čestica.

Vlasnik jednog takvog stana odlučio se za legalizaciju, no nemalo se iznenadio kada je dobio odbijenicu od nadležnog gradskog ureda - Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, koji provodi postupke legalizacije na administrativnom području grada Osijeka.

Obrazloženje - objekt ne može legalizirati ako se za legalizaciju ne odluči i njegov “istokrovni” prvi susjed. Ali on za ozakonjenje svoga dijela ne pokazuje nimalo zanimanja...

Nije pomoglo ni uvjeravanje kako je zainteresirana stranka 1/1 vlasnik (u svome dijelu objekta) te da je on spreman, dakle, platiti gradu i državi ono što ga sljeduje. U konačnici, je li zaslužio biti talac svoga susjeda?

No, ono što je zbunjujuće u ovoj priči je to što je naš sugovornik (podatci poznati redakciji) zahvaljujući informacijama od sudionika koje je angažirao za ovaj proces (projektant, geometar) čuo za mnoštvo sličnih prihvaćenih situacija. Odnosno, da je omogućena legalizacija jednog dijela dvodomke.

U čemu je problem?

Čini se, u tumačenju. Odnosno, o tome kako je prikazano stanje u projektu. Na papiru. Ako su u projektu između dva stana ucrtana dva zida, tada legalizacija prolazi, ako je u projektu jedan - zajednički zid, tada takva parcijalna legalizacija ne prolazi.

U najgoroj varijanti, vlasnik tog jednog stana može zatražiti legalizaciju za cijelu zgradu. Pri tome dakle snosi troškove kazne i vodnog doprinosa i za susjedovu površinu, no u konačnici legalizira samo svoj dio...

Kako, naposljetku, nitko ne bio ostao zakinut, u gradskom uredu za legalizaciji zatražili su očitovanje o ovoj problematici od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Do tada su se odlučili ne očitovati glede ovog problema... D. Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAD OSTAJE BEZ TVRTKE ZA IZMJEŠTANJE VOZILA

Zbog financijskih problema,
“Pauk Osijek” prestaje s
radom i traži raskid koncesije

2

GUŽVA U POŠTI U “ŽUTOM NASELJU”

Čeka se gotovo pola sata jer je otvoren samo jedan šalter

3

22. SMOTRA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Rektor maturantima: Slušajte roditelje, ali slijedite svoje srce!

oglas