Osijek
FUTURISTIČKA ADMINISTRACIJA

Komunalnu naknadu uskoro ćemo moći plaćati kriptovalutom!
Objavljeno 6. studenog, 2017.
Ideja je kreirati mobilnu aplikaciju koja će uz tek jedan ili dva “klika” omogućiti da se izvrši uplata, odnosno konverzija iz kripto u hrvatsku valutu

Grad Osijek ozbiljan je u svoj namjeri da se poistovjeti kao prijateljsko okruženje za informatičku zajednicu. Sada su, naime, odškrinuli vrata i za posve novu mogućnost - Grad Osijek na pragu je da uvede plaćanje komunalne usluge - kriptovalutom!

Pojasnimo tek kako kriptovaluta predstavlja naziv za bilo koji oblik digitalnog novca, nećemo pogriješiti ako kažemo kako je bitcoin najpoznatiji, ali daleko od toga da je i jedina digitalna valuta koja je u optjecaju.

- Gradskim ocima, naime, obratila se privatna informatička tvrtka sa sjedištem u našem gradu koja je spremna kao pilot-projekt napraviti model plaćanja naših usluga kriptovalutom. Kako kao grad želimo pokazati da se ne plašimo novih trendova, prihvatili smo tu inicijativu i u njoj aktivno sudjelujemo - kaže David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i javnu nabavu. Ideja da se plaća upravo komunalna naknada je iz dva razloga, riječ je o obvezi koja je vezana uz osobu (dakle, ne tvrtku, čime bi se izbjegle možebitne makinacije) i riječ je o relativno malom iznosu - prosječan mjesečni iznos komunalne naknade u gradu Osijeku iznosi 50 kuna.

- U tehničkom smislu ideja je kreirati mobilnu aplikaciju koja će uz tek jedan ili dva “klika” omogućiti da se izvrši uplata, odnosno konverzija iz kripto u hrvatsku valutu. Na račun Grada Osijeka preko domaćeg IBAN-a sjedat će uplata u kunama - pojašnjava Igor Galir, IT savjetnik u gradskoj službi.

O realizaciji tog projekta su u međuvremenu razgovarali i s regulatorima nacionalnog financijskog tržišta, bili su na sastanku u Hrvatskoj narodnoj banci i Ministarstvu financija. Problem je što u nas za takav platni promet (još) ne postoji utvrđeni zakonski okvir, ali s druge strane nije ni zabranjen.

- Ovime pokazujemo kako smo i dalje spremni unaprjeđivati sustav naplate gradskih prihoda, ali i da smo u tome voljni prihvatiti moderne trendove - ne skriva zadovoljstvo Krmpotić.

Ako se ovo realizira, Osijek će doista postati prvi grad, prva jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja će “prihvatiti” kriptovalutu. I neće ostati samo na naplati komunalne naknade.

No, Galir će “proširiti vidike”, naime ovime će se Osijek potvrditi kao središte koje u svojem okruženju želi prihvatiti i potaknuti i razvoj financijskih tehnologija, odnosno tvrtki koje se bave Blockchain tehnologijom.

Dario KUŠTRO

30

tisuća je, prema procjenama, osoba koje u Hrvatskoj koriste kriptovalutu. Tendencija je porasta toga broja

Najčitanije iz rubrike