Regija
HGSS SLAVONIJE I SRBIJE

Završen projekt “CIPRAS”
Objavljeno 6. studenog, 2017.

VUKOVAR

Na vukovarskom Vučedolu, u neposrednoj blizini arheološkog muzeja, održana je završna vježba EU projekta CIPRAS, koji su zajedno provele stanice HGSS-a s područja Slavonije i Gorske službe spašavanja Srbije. Bio je usmjeren na unaprjeđivanje metoda potraga na neurbanom području, a sudionici su naglasili kako je u dvije godine rada puno napravljeno. Na završnoj je vježbi sudjelovalo 20-ak pripadnika HGSS stanica iz Slavonije i 14 iz Srbije, s tim da su zajedno radili na tri točke: spašavanje u ruševinama, spašavanje na nepristupačnom području i spašavanje na vodi.

Robert Jagodić, voditelj projekta i pripadnik GSS-a Zagreb, naglasio je kako se poseban dio vježbe odnosio na potražne pse.

- Dobro istrenirani psi mogu zamijeniti i 20-ak ljudi i stoga je jedan od prioriteta bio povećanje broja pasa u službi. Iznimno sam zadovoljan jer nas je projekt doveo u priliku da se organiziramo i ustrojimo, a razvili smo i kompleksnu softversku aplikaciju za upravljanje potragama, sredili procedure i uveli ih u kontinuirani redoslijed - rekao je Jagodić, dodajući kako je iz sredstava projekta najvećim djelom nabavljena nužna skupa oprema.

Ukupna je vrijednost projekta 320 tisuća eura, od čega je 75 posto iznosa osigurala EU Komisija za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć, dok su preostale troškove podijelile službe spašavanja iz Hrvatske i Srbije.D. Korpoš

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana