Regija
ŠESTI PUT

U jesen si, Baranjo, lipa
Objavljeno 6. studenog, 2017.

BELI MANASTIR

Prepuna kinodvorana Centra za kulturu grada Belog Manastira i nadahnuti sudionici samo su dio preksinoćnjeg ugođaja na manifestaciji “U jesen si, Baranjo, lipa” koju je već šestu godinu zaredom organizirao HKUD Beli Manastir.

Puno gostiju

Pozvali su belomanastirski HKUD-ovci u goste folkloraše iz KUD-a Ivan Kapistran Adamović (Čepin), KUD-a Ladislav Matušek (Kökény, Mađarska), HKUD-a Željezničar (Osijek), HKC-a Bunjevačko kolo (Subotica), HKUD-a Valpovo 1905 (Valpovo) i HKGD-a Dunav (Vukovar). Budući da su pred belomanastirskom publikom nastupile skupine iz Kökénya i Subotice, subotnja je manifestacija prvi put dobila predznak međunarodna, a ostali, domaći KUD-ovi gotovo su redoviti gosti belomanastirskom KHUD-u. Dobrodošlicu u jedini baranjski grad poželio im je Vladimir Kedmenec, predsjednik HKUD-a Beli Manastir, izrazivši nadu da će se ovdje ugodno osjećati. Sve je počelo pjesmama i plesovima iz Baranje u izvedbi KUD-a Ivan Kapistran Adamović, čiji su članovi nešto kasnije “skoknuli” i do Zagorja, zaplesavši nekoliko tamošnjih plesova. Igrala se dere, pak, naziv je koreografije HKGD-a Vukovar, koji se predstavio pjesmama i plesovima Slavonije. U Baranju su publiku vratili gosti iz mađarskog Kökénya, zapjevavši Alaj fino to baranjsko vino. Plesove iz Baranje izveli su i u drugom nastupu.

Šećer na kraju

Dva puta su na pozornicu izlazili i članovi osječkog KUD-a Željezničar. Prvi su put prikazali običaje s Murtera, a za drugi nastup odabrali su plesove Hrvata iz mađarskog Podravlja. Spletom bunjevačkih igara i bunjevačkim momačkim kolom predstavili su se folkloraši subotičkog Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo, dok su članovi KUD-a Valpovo 1905 sve nazočne virtualno odveli u Ogulin, prikazavši im pjesme i plesove ogulinskog kraja. Koreografiju su nazvali Starino moja planino. Posljednji su na pozornicu izišli domaćini, članovi HKUD-a Beli Manastir. Fićni, lolo, kad pođeš u kolo, naziv je njihova nastupa, tijekom kojeg su izveli plesove brodskog Posavlja. Već tradicionalno, na samom kraju programa svi sudionici zajedno su zapjevali. Slavoniju, Srijem i Baranju pomogli su im otpjevati dožupan osječko-baranjski Goran Ivanović i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Suorganizatori manifestacije bili su Centar za kulturu Grada Belog Manastira i Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru, a pokrovitelji Grad Beli Manastir, Osječko-baranjska županija i Ministarstvo kulture RH.

Kao da im nije bilo dosta izlazaka na pozornicu kinodvorane Centra za kulturu Grada Belog Manastira, sudionici manifestacije nastavili su s plesom i pjesmom tijekom “trećeg poluvremena” u petlovačkom Domu kulture. Ovaj put “u civilu” za stolove su sjeli samo dok je trajala večera. Ostalo su vrijeme provodili - plešući.

Ivica GETTO
HKUD-u su 22 godine

HKUD Beli Manastir utemeljen je prije 22 godine uz pomoć sponzora i donatora koji su pomogli prikupiti nošnje i instrumente za početak rada. Danas društvo ima približno 80 aktivnih članova, okupljenih u dječjoj plesnoj skupini, reprezentativnom plesnom ansamblu i rekreativnoj B skupini te u glazbeno-vokalnoj sekciji. Vizija im je njegovati folklorne tradicije predaka, kao i usmjeravati mlade na njegovanje tradicijske i kulturne baštine. Mnogobrojnim nastupima diljem zemlje i inozemstva predstavlja Baranju i Hrvatsku te njihovo folklorno bogatstvo.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROMAN LELJAK U ORAHOVICI

Istina o Jasenovcu potpuno je drugačija

2

GRAĐANI ZADOVOLJNI

Prvi sajam antikviteta

3

NAŠLA POSAO I PRILIKU ZA OSTVARENJE SNA

U 56. godini Desanka Tidlačka uči voziti - bicikl!