Regija
ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

Našli ostatke kapele Pejačević
Objavljeno 6. studenog, 2017.

Muzej grada Koprivnice pod vodstvom Ivana Valenta izvršio je zaštitna arheološka istraživanja u virovitičkom Gradskom parku, i to u sklopu EU projekta “Integrirani razvojni program Virovitice – 5 do 12 za Dvorac”, koji obuhvaća obnovu Dvorca Pejačević i revitalizaciju virovitičkog gradskog parka.

Tri lokacije

Naručitelj iskopavanja je Grad Virovitica, a projektnim zadatkom definirana su tri položaja koja je potrebno istražiti, zapadni ulaz s mostom, sjeveroistočna kula i jugoistočna kula s bedemom. Na prva dva položaja Gradski muzej Virovitica u više je navrata provodio arheološka iskopavanja koja se ovim radovima revidiraju, a na posljednjem se položaju provode iznova. Muzej grada Koprivnice u tim je istraživanjima pronašao bogat i vrijedan povijesni sadržaj.

- U jugoistočnoj kuli s bedemom pokazalo se kako je ulaz građen od kamena i da je riječ o svojevrsnoj srednjovjekovnoj četvrtastoj ulaznoj kuli. Ta je građevina u kasnijim vremenima u dva navrata pregrađivana i danas je najvidljivija posljednja faza kao možebitan ostatak kapele obitelji Pejačević koju navode i povijesni izvori. Ono što na tom ulazu zasigurno pripada srednjovjekovlju jest kamena supstrukcija u temelju, kameni dijelovi te konstrukcije i drveno-zemljani most koji je preko opkopa vodio prema zapadu. Nova nalazna situacija pokazuje kako je most građen od pravilnih supstrukcijskih ćelija sastavljenih od masivnih drvenih tesanih međusobno povezanih greda položenih na zdravu zemlju. Dobivenim saznanjima moguće je potpuno rekonstruirati most koji se sastojao od dva osnovna dijela - zemljane rampe u obliku nasipa u donjem dijelu i klasičnog mosta na stupovima iznad rampe. Postoji mogućnost kako je posljednji segment mosta prema ulazu u dužini od oko tri metra bio i pokretan, a što arheološkim iskopavanjima nije bilo moguće potvrditi pa za sada ostaje samo kao pretpostavka – priča Ivan Valent te nastavlja o nalascima keramičkog posuđa.

Keramičko posuđe

- Od pokretnih arheoloških nalaza pronađena je iznimno velika količina ulomaka keramičkog posuđa iz 15. i 16. stoljeća, među kojima postoji vrlo mnogo talijanskog majoličkog posuđa kao determinacijski najzahvalniji oblik posuđa. Osim toga, pronađeni su vrlo dobro očuvani dijelovi kaljeve peći, zatim je tu određen broj keramičkih lula, brojni metalni predmeti poput topovskih kugli, puščanih zrna, mačeva, kopalja, novca, okova, čavala i klinova. Posebno zanimljiv predmet jest ruža vjetrova izrađena od tanke brončane ploče u 16. stoljeću koja je služila za određivanje smjera vjetra. Osim toga, postoji velika količina životinjskih kostiju, koje su po konzumaciji odbacivane u opkop. O nalazima će se više moći reći po njihovoj preliminarnoj obradi i provedbi potrebnih konzervatorskih radova i drugih analiza. Već je sada razvidno kako je ovaj most imao samo jednu građevinsku fazu i da je nastao prije najmlađih pokretnih nalaza koji su pronađeni u slojevima nad njim. Sudeći po majoličkom posuđu, to se dogodilo najvjerojatnije u prvoj polovini 15. stoljeća, a što će se u postiskopavačkom procesu preko 14C analize i dendrokronološkim analizama nastojati utvrditi – kaže Valent te naglašava kako su se istraživanja provodila s unutrašnje, dvorišne strane, u kojoj se za sada nazire velika opekom zidana cisterna za skladištenje pitke vode, nešto što je i bilo za očekivati u srednjovjekovnoj utvrdi. Srednjovjekovna nizinska utvrda na prostoru parka, dijelu kompleksa srednjovjekovnog arheološkog nalazišta unutar gradskog područja Virovitice, jedna je od najvećih srednjovjekovnih utvrda na nekadašnjem prostoru Slavonije.

- Na jugoistočnom dijelu utvrde gdje se planirala druga velika arheološka sonda potvrđeni su rezultati georadara koje je napravio Branko Mušić, a to su istočni i južni zid srednjovjekovne utvrde te jugoistočna kula. Ono što za sada znamo jest da jugoistočna kula nije iz iste građevinske faze kao i sjeveroistočna te da je potpuno sazidana od opeke, dok je sjeveroistočna zidana uglavnom kamenjem i pokojom opekom. Osim toga, upolovio se na oko 150 kvadrata dio središnjeg dvorišta utvrde koji je, isto tako kao i svi ostali arheološki slojevi, zatrpan nivelacijskim slojevima u 19. stoljeću, odnosno koje je zatrpao grof Pejačević kada je radio nivelaciju utvrde. Predstoje nam daljnja arheološka istraživanja jugoistočnog dijela – rekao je Ivan Valent, voditelj arheološkog istraživanja. Istraživanja su zaključena, a rađena su u sklopu projekta “5 do 12 za Dvorac” koji provodi Gradski muzej Koprivnica, a vrijednost radova je 323.200 kuna.

Vladimir GRGURIĆ

projekt

5 DO 12 ZA DVORAC JE PROJEKT EU

Važno za završnu prezentaciju

“Ovim arheološkim istraživanjima radova dobili smo veću i cjelokupnu sliku srednjovjekovne utvrde koja je ovdje funkcionirala prije Dvorca Pejačević. Ona su važna i zbog kasnije završne prezentacije cijelog parka i dvorca, ali i kompleksa koji je prethodio dvorcu”, zaključio je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Možda ste propustili...

VJEŽBA CIVILNE ZAŠTITE „DRAVA 2018“.

Miholjčani su spremni i za najveće ugroze

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAŠLA POSAO I PRILIKU ZA OSTVARENJE SNA

U 56. godini Desanka Tidlačka uči voziti - bicikl!

2

NEUOBIČAJEN NAČIN NAPLATE DUGOVANJA

Opomene Vukovarcima slat će agencija iz Zagreba!

3

ĐAKOVO POD PLAKATIMA O PRODAJI

Pljušte pozivi za
PAN-ove lokale s bubnja