Mozaik
4. I 5. VEČER MAST-A

Puno smijeha uz odlične predstave
Objavljeno 6. studenog, 2017.

Četvrta i peta večer odlično organiziranih Međunarodnih amaterskih susreta teatara (MAST) u organizaciji Kazališta “Nova scena” Vinkovci i uz podršku Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci na daskama koje život znače privukle su puno posjetitelja, a vidjeli smo odlične predstave i puno smijeha.

Četvrta večer donijela je dvije odlične predstave Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca, “Čaj za dvije” i “Otrov”.

Na početku smo vidjeli odličnu monodramu “Otrov” prema djelu Joze Ivakića, a suvremenom gledatelju, promijenjena ukusa i senzibiliteta, predstava će prenijeti još uvijek zadržanu svježinu i težinu proživljene unutarnje patnje. Vrlo životna drama koja očituje svu duševnu patnju i bol kroz analizu poremećenih bračnih odnosa nižući prizore iz bračnog života u kojima nesnošljivost eskalira u pakost i mržnju. Predstava “Čaj za dvije” duhovita je i vrlo simpatična predstava čija je radnja smještena u dom za starije i nemoćne osobe. U predstavi pratimo štićenicu doma, veliku glumicu i prvakinju drame kojoj u sobu zbog premalih kapaciteta dovode seljanku. Predstava problematizira aktualne teme naše svakodnevice.

Bogat program

Obje odigrane predstave u režiji Marka Sabljakovića zagrijale su dlanove posjetitelja vinkovačkog kazališta i tako smo ušli u petu večer ovogodišnje manifestacije.

Peta večer obilovala je bogatim programom. Tako smo već u jutarnjim satima gledali dječju predstavu “Šetnja s Andersenom” u izvedbi Kazališta “Nova Scena” Vinkovci i režiji Andrijane Raguž, a u predstavi se prikazuju tri poznate Andersenove bajke: Ružno pače, Djevojčica sa šibicama i Kraljevna na zrnu graška.

Najmlađi su tako došli na svoje i pljeskom ispratili predstavu te ušli u svijet bajki na krilima Hansa Christiana Andersena. U poslijepodnevnim satima pretposljednjeg dana udruga “Vinkovački karneval” održala je zanimljivu radionicu izrade maski gdje smo mogli vidjeti kako se izrađuju maske za velike karnevale, kakav bude i u Vinkovcima. Na kraju dana sve je bilo spremno za veliku kazališnu poslasticu, predstavu “Maratonci trče počasni krug” u izvedbi KUD-a “Adem Alić” Gračanica.

Tekst je crnohumorna drama u kojoj se kroz priču o porodici Topalović, koja se bavi pogrebima, govori o društvenoj strukturi, o izopačenom i bezdušnom poretku na vlasti, kritizira se balkanski mentalitet, vječno pokvarena vlast i vječno surovi patrijarhat. Najmlađi član ove porodice Mirko je pobunjenik, crna ovca porodice, koji će se pokušati oduprijeti ovakvom sustavu. On je najslabija karika ovih šest generacija Topalovića, koji su simbol krvavog muškog svijeta i korumpiranog društva.

- Mogu reći da smo više nego zadovoljni odigranom predstavom u Vinkovcima, publika nas je pratila kroz cijelu predstavu, tako da možemo reći da nam je bilo lijepo igrati u Vinkovcima. Namjerno nisam želio gledati film, da ne bi došlo do dupliranja, a kad imate odličnu glumačku ekipu, nije nam teško bilo sve posložiti, što je redateljica zamislila - rekao je Miralem Džaferović, koji je igrao ulogu Mirka.

Zahtjevni “Maratonci”

Redateljica predstave Mirela Trepanić dramski tekst Dušana Kovačevića “Maratonci trče počasni krug” iz 1972. godine kombinirala je sa scenarijem istoimenog kultnog filma Slobodana Šijana iz 1982. godine.

- Bilo je podosta zahtjevno napraviti ovu predstavu, veliki je to izazov i mislim da se i profesionalna kazališta ne bi usudila raditi prema ovom kultnom filmu i dramskom tekstu. Upustiti se u istraživanje kako bi izgledali današnji Topalovići, mislim da smo u tome uspjeli, koristili smo više bosanski humor negoli onaj originalni, ali ima i onih kultnih rečenica. Trudili smo se da ne imitiramo ništa, nego da oni prožive što bolje mogu, a kako bi se napravila predstava, bilo im je zabranjeno gledati film - rekla je Trepanić.

Na kraju svakog dana gledatelji mogu kušati slavonsku poslasticu, kruh i mast uz nezaobilaznu papriku. MAST se održava pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca koji je generalni pokrovitelj, Vukovarsko-srijemske županije te Gradskog kazališta “Joza Ivakić”, a u organizaciji Kazališta “Nova scena” Vinkovci.

Mario KOKAJ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana