Kultura
JEZIČNA I KNJIŽEVNO-ZNANSTVENA MANIFESTACIJA 15. ŠOKAČKA RIČ

Nositelji šokačke riči u trećoj su životnoj dobi i sve ih je manje
Objavljeno 6. studenog, 2017.

Vezani članci

“RJEČNIK PODGAJAČKOG GOVORA”

Kad god je prilika, govori “po šokački”, a ne “po gospocki”

PREDSTAVLJENA ZBIRKA PJESAMA JOSIPA DUMENDŽIĆA MEŠTRA

Pjesme na šokačkoj ikavici čuvaju taj dio hrvatskog jezika

PREDAVANJE O MUZEALIZACIJI SLAVONSKOG DIJALEKTA

Dr. sc. Anica Bilić: Danas u Slavoniji nema ni jedne školske priredbe bez šokačkog govora

VINKOVCI

U gradu na Bosutu održana je jezična i književno-znanstvena manifestacija 15. šokačka rič, posvećena slavonskom dijalektu, s posebnim naglaskom na odnos slavonskog s ostalim hrvatskim dijalektima. Organizator je Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije.

- Nažalost, šokačka rič sve je manje zastupljena među nama samima. Nositelji šokačke riči, odnosno šokačkih govora unutar slavonskog dijalekta u trećoj su životnoj dobi i sve ih je manje. Još uvijek se šokački govor dosta dobro čuva u brodskom Posavlju, Cvelferiji i Đakovštini, u tamošnjim ruralnim sredinama i kod autohtonih obitelji. Na znanstvenom smo skupu imali 13 izlaganja i nadam se da su obogatila spoznaju o slavonskom dijalektu i pripadajućim govorima. Vrlo je značajno da svih ovih 15 godina objavljujemo i zbornik radova. Do sada je 14 recenziranih zbornika i gotovo 5000 stranica, kojih ne bi bilo da nema Šokačke riči - istaknula je autorica projekta Anica Bilić, iz Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima.

- Trudimo se ovakvim manifestacijama očuvati šokački govor u Slavoniji kako ga novi naraštaji ne bi zaboravili. Jer, ako nestane, nestat će i nas - poručio je predsjednik ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije, Andrija Matić.

Manifestacija je započela prijmom sudionika kod zamjenika župana Josipa Dabre, nastavljena je znanstvenim skupom, predstavljanjem zbornika s prošlogodišnjeg, 14. izdanja Šokačke riči (recenzentica Ljiljana Kolenić i urednica Anica Bilić) te predstavljanjem “Rječnika podgajačkoga govora” jezikoslovke i jezične znanstvenice Marije Znike. M.Kokaj

Možda ste propustili...

KNJIŽEVNA REZIDENCIJA U POMENI

Armandos Gkezos prvi gost na Mljetu

POKRENUT SMJER TAMBURE U SREDNJOJ ŠKOLI

Od osnovne do akademije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana