Kultura
NAKON 27 GODINA GOSTOVALI U SRBIJI

“Lipašima” ovacije na humanitarnom koncertu u Subotici
Objavljeno 5. studenog, 2017.

HPD “Lipa” u Velikoj je vijećnici Gradske kuće u Subotici održao koncert “Pjesmo moja”. Osječki je zbor, u svojoj 141 godinu dugoj povijesti, u više navrata gostovao u Srbiji, ali posljednji put u Somboru 1990. U Subotici su, pak, nastupili nakon 28 godina, i to na poziv Udruženja Mironosice i Ženske vokalne grupe Mironosice iz Subotice.

Pod ravnanjem dirigentice, prof. Valerije Fischbach, Lipa se u Subotici predstavila raznovrsnim programom, sastavljenim od skladbi domaćih i inozemnih skladatelja. Poseban pljesak brojne publike dobili su za skladbe čijom su izvedbom zaslužili dvije Grand Prix nagrade: u lipnju na svjetskom natjecanju pjevačkih zborova u Salzburgu i u listopadu na državnom natjecanju pjevačkih zborova u Rovinju.

Instrumentalna pratnja u nekih su skladbama bili Igor Rončević (klavir), Nives Boras (viseće zvono) i Mateo Grigić (cajon bubanj), a gosti ŽVG Mironosice (dirigentica Ivana Vucelja) te vokalna solistica Aleksandra Stanković (sopran), kojima je klavirska pratnja bila Mila Savičić.

Koncert je završio zajedničkim nastupom Lipe i Mironosica, dvjema pjesmama: “Pjesmo moja” (u originalu ju je otpjevao Zdravko Čolić) te “Jedan dan” Dubrovačkih trubadura. Osječani su nakon toga, na zahtjev publike, otpjevali i bis te ispraćeni ovacijama.

Dio prihoda od ulaznica za koncert, koji je bio rasprodan, namijenjen je za liječenje Subotičanina Aleksandra Saše Šešlije, kojemu je potreban novac za transplantaciju srca.

Članovi Lipe ponosni su što su ovim gostovanjem dodatno produbili prijateljstvo između gradova Osijeka i Subotice. Inače, Lipa već idućeg vikenda nastavlja jesensku turneju i u subotu, 11. studenoga, gostuje na Festivalu glazbe Zagreb 2017., u okviru kojega će koncert održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. N.Vek.

Možda ste propustili...

“GREŠKA” U ZAGREBU

Izložba nagrađenih studenata

U OSJEČKOM DJEČJEM KAZALIŠTU SVEČANO OBNOVLJENA PREDSTAVA

“Božićni kolačići” s malo troška i uz mnogo entuzijazma

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOŽIĆ ISPRIČAN GLAZBOM, RIJEČJU I SLIKOM

Na CD-u i kratka priča Ivane Šojat

2

DUBROVAČKI UMJETNICI U KAZAMATU

Umjetnici zagađeni i iziritirani vrevom, bježe iz Dubrovnika

3

IZLOŽBA U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Retrospektiva Vladimira Becića nakon više od 30 godina!