Kultura
NAKON 27 GODINA GOSTOVALI U SRBIJI

“Lipašima” ovacije na humanitarnom koncertu u Subotici
Objavljeno 5. studenog, 2017.

HPD “Lipa” u Velikoj je vijećnici Gradske kuće u Subotici održao koncert “Pjesmo moja”. Osječki je zbor, u svojoj 141 godinu dugoj povijesti, u više navrata gostovao u Srbiji, ali posljednji put u Somboru 1990. U Subotici su, pak, nastupili nakon 28 godina, i to na poziv Udruženja Mironosice i Ženske vokalne grupe Mironosice iz Subotice.

Pod ravnanjem dirigentice, prof. Valerije Fischbach, Lipa se u Subotici predstavila raznovrsnim programom, sastavljenim od skladbi domaćih i inozemnih skladatelja. Poseban pljesak brojne publike dobili su za skladbe čijom su izvedbom zaslužili dvije Grand Prix nagrade: u lipnju na svjetskom natjecanju pjevačkih zborova u Salzburgu i u listopadu na državnom natjecanju pjevačkih zborova u Rovinju.

Instrumentalna pratnja u nekih su skladbama bili Igor Rončević (klavir), Nives Boras (viseće zvono) i Mateo Grigić (cajon bubanj), a gosti ŽVG Mironosice (dirigentica Ivana Vucelja) te vokalna solistica Aleksandra Stanković (sopran), kojima je klavirska pratnja bila Mila Savičić.

Koncert je završio zajedničkim nastupom Lipe i Mironosica, dvjema pjesmama: “Pjesmo moja” (u originalu ju je otpjevao Zdravko Čolić) te “Jedan dan” Dubrovačkih trubadura. Osječani su nakon toga, na zahtjev publike, otpjevali i bis te ispraćeni ovacijama.

Dio prihoda od ulaznica za koncert, koji je bio rasprodan, namijenjen je za liječenje Subotičanina Aleksandra Saše Šešlije, kojemu je potreban novac za transplantaciju srca.

Članovi Lipe ponosni su što su ovim gostovanjem dodatno produbili prijateljstvo između gradova Osijeka i Subotice. Inače, Lipa već idućeg vikenda nastavlja jesensku turneju i u subotu, 11. studenoga, gostuje na Festivalu glazbe Zagreb 2017., u okviru kojega će koncert održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. N.Vek.

Možda ste propustili...

PREDAVANJE ALEKSANDRA DURMANA U VUKOVARU

Vučedolci su bili vrlo napredni svemirski letači

IZLOŽBA RUŠČICA-GLOGOVE-PRAULJE U ZAGREBU

Na 46 000 četvornih metara otkriveno 1726 stratigrafskih jedinica

IZLOŽBA U GALERIJI “SLAVKO KOPAČ”

Mladi umjetnici pokazali zavidni talent

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GOSTOVANJE NARODNOG POZORIŠTA SUBOTICA

Slavna predstava oduševila je Osječane

2

DRUGI ROMAN VIROVITIČKE GLUMICE

‘’Eva, mala žena’’ sjajna priča Vlaste Golub

3

U DEVET ZEMALJA OVE JESENI

12 premijera prema djelima Mire Gavrana