Osijek
OSJEČANI OŽIVILI KORZO

Tisuće građana vratile se u 80-e!
Objavljeno 3. studenog, 2017.
Nakon dugo vremena i tramvaji su morali stajati zbog pješaka

Tisuće osmijeha, naboj emocija, druženje, zadovoljstvo i oživljene uspomene donijelo je jučerašnje okupljanje Osječana “ispred Rome u pola osam”. Facebook grupa “Osijek osamdesetih” u rekordnom je roku okupila tisuće članova koji su prihvatili ideju da petak navečer provedu na korzu, kao što je to bilo nepisano pravilo 80-ih.

- Supruga i ja upoznali smo se na “ćoši” kraj Rome 1982. Vrtjeli smo se dva-tri kruga gotovo svaki dan, kao i brojni drugi mladi toga doba - ispričao nam je Marijan Nikolić, kojeg smo sa suprugom Snježanom uhvatili kraj “Ipka” (IPK-a, nap.a.). Kažu kako se nisu nadali da će ova ideja na korzo privući toliko ljudi i svakako bi voljeli da ovaj povratak u prošlost postane tradicija.

- Bolje bi bilo da se današnja djeca ne okupljaju oko interneta i u kafićima, nego ovdje na korzu, vidite kako je nama lijepo - poručila je Snježana. Njezino mišljenje dijeli još jedan bračni par iz 80-ih – Biserka i Manuel Carvalho. Suprug, rođeni Portugalac, i prije 30-ak godina dolazio je u Osijek i žali, kaže, za vremenima kad se odlazilo u kina, u Tufnu, u Želju, Mini teatar, Radnjak i na druga tada poznata mjesta.

U društvu prijateljica zatekli smo Ljiljanu Alkazović, koja nije krila oduševljenje što su korzo u samo desetak minuta ispunile tisuće Osječana, baš kao što je to bilo 80-ih.

- Uvijek bismo se nakon škole okupljali u bistrou, tamo se utaborili i nakon toga odlazili u kafić, prošetali do Supera nekoliko krugova i tražili dečke - kaže kroz smijeh, dodajući da bi voljela i sljedećeg petka sresti drage ljude i ponovo se vratiti u zlatne 80-e. To su tek tri priče, a svatko od tisuća okupljenih, bez sumnje, ima slične uspomene.

Doista je jučer to vrijeme otprije 30-ak godina oživljeno. Neki su prošetali do trga, drugi su se prisjećali prodavaonica čije su mjesto zauzele neke druge, a svi su, bez iznimke, uživali što su na jednome mjestu sreli svoje srednjoškolske odnosno fakultetske prijatelje, prijatelje iz djetinjstva ili bivše ljubavi. Jučer su doslovno okupirali korzo i na tom lijepom mjestu vratili se u prošlost. A da je doista bilo tako, moglo se vidjeti i po tramvajima. Ne pamtimo kad su tramvaji zbog gužve stajali i čekali prolaz, a jučer nisu imali izbora. Baš kao u 80-ima!

Marija MIHELIĆ

Dženana Omeragić:

ŽELIM DA SE OVO OKUPLJANJE PONOVI!

Oduševljena odazivom bila je i idejna začetnica jučerašnjeg okupljanja, Osječanka Dženana Omeragić.

- Koga god sam srela, svi su sretni i zadovoljni i podržavaju oživljavanje našega korza. Mislim da je ovo pun pogodak, jer svi su željni druženja i očekuju da će se korzo redovito ponavljati. Naravno da ću opet podržati sastanak na istome mjestu - poručila je Omeragić, ne skrivajući zadovoljstvo što je šetnja, sat vremena nakon okupljanja, krenula do trga pa natrag do korza. Pa sve ispočetka...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GDJE JE NESTALA LJUDSKA SUOSJEĆAJNOST

Nekima smetaju
sirene vatrogasaca?!

2

GRAĐANE ZBUNIO NATPIS NA PUTOKAZU

Otkad je Sjenjak ulica?

3

NASILJE NAD ŽIVOTINJAMA U OSIJEKU

Pucaju iz zračnih pušaka po mačkama iz dosade

oglas