Ekonomija
PAD PROIZVODNJE VINA U SVIJETU

Hrvatska proizvodi 1,2 milijuna hektolitara vina
Objavljeno 4. studenog, 2017.

Proizvodnja vina u svijetu mogla bi ove godine pasti na najnižu razinu od 1961., jer su loše vremenske prilike u zapadnoj Europi oštetile vinograde najvećeg proizvodnog područja u svijetu, priopćila je Međunarodna organizacija za proizvodnju vina OIV. U prvoj procjeni za ovu godinu ta organizacija sa sjedištem u Parizu očekuje da će svjetska proizvodnja pasti na godišnjoj razini za osam posto, na 246,7 milijuna hektolitara. Globalni pad odražava pad proizvodnje u Europskoj uniji u kojoj se nalaze tri najveća svjetska proizvođača - Italija, Francuska i Španjolska, objavio je OIV. Prema OIV-ovim projekcijama, talijanska proizvodnja vina bit će smanjena za 23 posto, na 39,3 milijuna hektolitara, francuska za 19 posto na 36,7 milijuna, a španjolska za 15 posto na 33,5 milijuna.

Australska bi proizvodnja trebala porasti šest posto, na 13,9 milijuna hektolitara, dok se za Argentinu predviđa 25-postotni skok, na 11,8 milijuna hektolitara, nakon slabih rezultata u 2016. zbog loših vremenskih prilika.

Hrvatska je prema službenom statističkom podatku 2013. godine proizvela nešto više od 1,2 milijuna hektolitara vina. Ta proizvodnja u nekim godinama doseže i 1,4 milijuna hektolitara. U Hrvatskoj je 41 tisuća proizvođača vina koji obrađuju 21 tisuću hektara vinograda.

Možda ste propustili...