Osijek
HOPGD “ZRINSKI”

Dobri i trajni glasovi Osijeka
Objavljeno 4. studenog, 2017.

Hrvatsko obrtničko pjevačko i glazbeno društvo “Zrinski” još jedna je od postojanosti grada Osijeka. Osnovani 1896. godine, prvotno kao “Smilje”, a od 1900. “Zrinski”, kroz povijest su više puta zbog režima i vladajuće politike mijenjali ime, ali nikada nisu zanemarivali hrvatsku riječ i glazbu. Naposljetku, na stogodišnjicu osnutka, ovaj put za hrvatske samostalnosti, društvu se vraća ime Zrinski. Danas su i oni registrirani kao udruga građana, utemeljitelj im je Udruženje obrtnika Osijeka, pa su u Upravnom vijeću i članovi toga udruženja.

- Trenutno su 33 člana u društvu, od kojih su 22 pjevači. U sklopu “Zrinskog”, uz muški pjevački zbor, djeluje i škola glazbene kulture s desetak polaznika - izvijestio je Zdravko Jukić, predsjednik društva. Repertoar koji izvode članovi društva, a svi odreda su pjevači amateri, širok je, no dominiraju pjesme domoljubnog naboja, potom lokalnog, šokačkog kolorita, potom kompozicije sakralne tematike, a nisu im strani ni popularni šlageri. U međuvremenu je od članova zbora formirana klapa, sedam članova izvodi različite klapske pjesme.

Iako su aktivni cijelu godinu, ovo je razdoblje kada su učestali(ji) njihovi javni nastupi.

Uobičajeno su, naime, o blagdanu Svih svetih pjevali na gradskih grobljima. Ove nedjelje (5. studenoga) nastupit će u Tolisi, u tamošnjoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije za liturgije će pjevati misu, poslije toga ispred crkve pjevat će klapa.

U danima kada se obilježava sjećanje na patnju Vukovara iz Domovinskog rata, pjevat će, prigodno, na početku Divaltove uz zaštićeni grafit “Osijek nepokoreni grad”, a svojom pjesmom ispratit će tih dana i trkače maratonce na dionici Osijek-Vukovar. Za Dan grada Osijeka, uobičajilo se, pjevat će podoknice ispod gradonačelnikova prozora...

Redovite javne nastupe imaju i na Osječkim ljetnim noćima, a 30. travnja godišnjim koncertom obilježavaju datum osnutka svoga društva. I on je, naime, vezan za hrvatsku povijest - datum je to iz 1671. godine kada su smaknuti hrvatski velikani Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan u Bečkom Novom Mjestu.

U vremenima neizvjesne financijske situacije, a redovni prihodi su iz članarina članova društva, te pomoći utemeljitelja, Marko Vrček, zamjenik predsjednika, izvijestio je kako se natječu za projekte koja financiraju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. D. Kuštro

POVELJA NA ČUVANJE

Kako su društvo bogate tradicije, tako im je uvijek drago u svoje ruke dobiti ostavštinu iz prošlih vremena svoga djelovanja. Tako je nedavno Osječanin Ivan Dugac u prostorije Zrinskog donio i članovima Predsjedništva predao povelju koju je njegov otac, Vilko, kao istaknuti član, dobio od tadašnje Uprave društva 1927. godine.

1996.

godine Društvu je dodijeljen Pečat Grada Osijeka za izuzetan doprinos u duhovnom razvoju grada

Možda ste propustili...

DAVOR BILMAN PREDSTAVIO SVOJ “SKENER OSOBNOSTI”

Odjeća kao ogledalo osobnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas