Osijek
VATROGASCI UPOZORAVAJU NA OPREZ

Pepeo može biti izvor paljenja i nakon 24 sata!
Objavljeno 4. studenog, 2017.

Kad za nekoliko dana završi tzv. bablje ljeto, sezona grijanja bit će u punom jeku. Sa sobom neizostavno nosi niz opasnosti zbog nestručnog rukovanja, bilo da je riječ o pećima na kruta goriva ili električnim grijalicama. Upozorava na to Hrvatska vatrogasna zajednica čiji vatrogasci godišnje zabilježe oko 2300 požara objekata razne namjene, a u prosječno strada čak 40 osoba.

- Važno je savjetovati se sa stručnjacima i koristiti originalne dijelove za peći, posebno kod dimovodnih kanala koje treba održavati u suradnji s dimnjačarskom službom. Peći na plin trebaju se redovito servisirati - poručuje Mario Starčević, tajnik HVZ-a.

Pri paljenju peći na kruta goriva, kaže nadalje, odjeću osobe može zahvatiti plamen, a od peći je dobro odmaknuti i tepih i drugi zapaljiv materijal. Također, drvo za loženje ne smije biti u neposrednoj blizini da ne dođe do zapaljenja zbog prijenosa topline. Hrana na ugijanoj peći, kao ni odjeća obješena iznad peći, ne smiju biti ni trenutka bez nadzora.

- Valja imati na umu i da neohlađeni pepeo iz peći može i nakon 24 sata biti izvor zapaljenja pa ga treba odlagati samo u metalne kontejnere na otvorenome, a nipošto u kartonske kutije, plastične kante, ili u smeće s drugim gorivim otpadima - ističe Starčević, i kaže da se drva u peći ne smiju paliti benzinom ili nekakvom drugom zapaljivom tekućinom.

Isto tako, upaljene električne i plinske uređaje ne smije se ostavljati bez nadzora. Kod grijanja objekata u kojima se nalaze životinje, kaže Starčević, potreban je pojačan oprez. I dakako, uočite li požar ili dim iz objekta, valja odmah nazvati vatrogasce na broj 193. M. Mihelić

Drva u peći ne smiju se paliti benzinom ili nekakvom drugom zapaljivom tekućinom, upozoravaju vatrogasci

Možda ste propustili...

IZBORI ZA VIJEĆA GRADSKIH ČETVRTI I MJESNIH ODBORA

U nedjelju odlučujete tko će se boriti za vašu ulicu

BOŽIĆNA NAGRADNA IGRA “ŽENE ZA ŽENE”

Osječke poduzetnice udružile se kako bi darivale sugrađanke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAD OSTAJE BEZ TVRTKE ZA IZMJEŠTANJE VOZILA

Zbog financijskih problema,
“Pauk Osijek” prestaje s
radom i traži raskid koncesije

2

GUŽVA U POŠTI U “ŽUTOM NASELJU”

Čeka se gotovo pola sata jer je otvoren samo jedan šalter

3

22. SMOTRA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Rektor maturantima: Slušajte roditelje, ali slijedite svoje srce!

oglas