Osijek
PREDSTAVLJEN PROJEKT U MUZEJU SLAVONIJE

Suradnja njemačkog sveučilišta i osječkog Filozofskog fakulteta
Objavljeno 3. studenog, 2017.

Stručnjaci s Odsjeka za njemački jezik i književnost osječkog Filozofskog fakulteta u suradnji sa Sveučilištem Justusa Liebiga iz Giessena, jučer (3. studenoga) u Muzeju Slavonije predstavili dva hvalevrijedna projekta u kontekstu važnosti tiska na njemačkom jeziku za područje Slavonije i Baranje, ali i cijele Hrvatske. Tako će projekti pod nazivom “Tragovi njemačkog jezika, književnosti i kulture u Hrvatskoj”, te “Digitalizati njemačkih tiskovina od 18. do 20. stoljeća u Hrvatskoj”, omogućiti dokumentiranje i znanstveno vrednovanje njemačkih useljenika na ovom području, uz digitalizaciju nekadašnjih hrvatskih novina na njemačkom jeziku.

Vrijedni partneri, koji će naposljetku i omogućiti veliki dio baštinske građe njemačkim i osječkim jezikoslovcima - Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i osječki Muzej Slavonije, uz tvrku ArhivPro iz Koprivnice - jučer su službeno podržali projekte i predstavili plan suradnje na opsežnoj digitalizaciji tiskovina koje su izlazile u razdoblju od 1786. do 1945. godine.

Voditelj ovog projekta je uz njemačkog kolegu Thomasa Mobiusa, osječki profesor Tihomir Engler koji je naglasio da će digitalizacija tih tiskovina pokrenuti daljnja znanstvena istraživanja, dok će se ponajprije iz pronađene građe moći iščitati saznanja o jezičnom, književnom i kulturnom utjecaju doseljenika s njemačkog govornog područja na domaće hrvatsko stanovništvo. M. Mandić

Možda ste propustili...

INVESTICIJA GRADA OSIJEKA I VODOVODA ZAVRŠENA MJESEC DANA PRIJE ROKA

Asfaltirana Istarska ulica

VOZNI PARK ŽUPANIJSKOG ZHM-A

Nabavljeno je sedam novih sanitetskih vozila

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JOŠ JEDNA OBNOVA

Dva milijuna kuna za novi nogostup, rasvjetu i asfalt Podravske ulice

2

OSJEČKOM LIJEČNIKU "MEDICINSKI OSCAR"

Matej Šapina: Ovo mi je najdraža nagrada do sada

3

U ČETVRTAK POČINJE ADVENTIRANJE

Svijetlit će 10 km lampica