Osijek
TRAŽI SE 50-METARSKI BAZEN ZA VODENE SPORTOVE

Zašto Osijek i dalje nema pošteni bazen?
Objavljeno 4. studenog, 2017.
Idejno rješenje postoji, ali ne i 133,5 milijuna kuna

Osijeku treba novi, pedesetmetarski bazen i Osječani ga od lokalne samouprave traže peticijom! Vijest je to koja se proteklih dana proširila društvenim mrežama i internetskim portalima. Za bazen i popratni sadržaj kojemu se nadaju još od 1950. godine, iz džepova građana već je plaćeno idejno rješenje, ali još do danas nije se krenulo s mrtve točke. Opravdano se postavljaju pitanja - zašto i do kada?

Veliki interes

Peticiju je pokrenuo plivački klub Osijek-Žito. Najprije “papirnato”, uz pomoć svojih trenera i članova u sklopu kompleksa Gradski bazeni, a potom i prije nekoliko dana preko internetske stranice peticija24.com. Kažu, Osijek je oduvijek bio grad u kojemu postoji veliki interes za vodene sportove, a koji, za razliku od drugih, manjih gradova u regiji poput Vinkovaca, Vukovara i Slavonskog Broda, nema adekvatan bazen.

- Samo naš klub ima 120 članova među kojima su djeca u dobi od 7 do 18 godina koja postižu odlične rezultate, posebno ako se uzme u obzir u kakvim uvjetima treniraju. No, osim nas, tu su još dva plivačka kluba od kojih jedan ima naglasak na rad s djecom s posebnim potrebama. Tu su i dva vaterpolo kluba, triatlonski klub, dva ronilačka kluba, klub za podvodni hokej. Nekada smo imali i klub koji je okupljao djecu zainteresiranu za umjetničko (sinkronizirano) plivanje. Vjerujemo da je to više nego dovoljno razloga da napokon počne gradnja bazena jer znamo da idejno rješenje postoji te savršeno zadovoljava potrebe plivača, vaterpolista, rekreativaca, a uvelike i djece s posebnim potrebama. I što je također važno, omogućava i održavanje većih natjecanja jer sadrži i tribine - kaže Darko Mundweil, predsjednik PK Osijek-Žito.

A idejno rješenje za bazen uistinu postoji. Iza idejnog projekta za ishođenje i dobivanje lokacijske dozvole koje datira iz svibnja 2011. godine stoji Arhitektonski fakultet Zagreb, odnosno glavni projektant, mr. Boris Koružnjak, koji danas izražava veliko žaljenje što je gradnja bazena stopirana. Objašnjava i što se dogodilo.

Moguće lokacije

- Prema našem idejnom rješenju ishođena je lokacijska dozvola, koja se potom više puta produživala. Koliko sam upoznat, čekao se rasplet situacije s nekoliko kuća koje su bez potrebne dokumentacije sagrađene na lokaciji gdje se bazen trebao graditi, te koje su se tamo nalazile mimo urbanističkog plana. Njime je, naime, za to područje predviđena sportsko-rekreativna zona. I onda se dogodilo suprotno od očekivanog - kuće su ušle u postupak legalizacije, a realizacija projekta gradnje bazena na ovoj je lokaciji nepovratno zaustavljena. Teško je komentirati koliko je to bio ispravan potez i je li moglo drukčije. No, svakako bi sada trebalo uzeti u obzir kako idejni projekt za ishođenje dozvola postoji, da se za izradu idejnog projekta novac građana već potrošio te da bi bilo suludo priču o gradnji bazena pokretati iznova. Valjalo bi postojeće idejno rješenje, uz prilagodbe, vezati uz drugu pogodnu lokaciju i početi izradu cjelokupne dokumentacije potrebne za građenje”, kaže Boris Koružnjak, čije idejno rješenje za bazen ne samo da uključuje sve pretpostavke za rekreativno i natjecateljsko bavljenje svim bazenskim vodenim sportovima već je izrađeno prema najvišim standardima energetske učinkovitosti. Naime, bazenski kompleks koji se trebao graditi u zoni “Gradski vrt” u konačnici bi funkcionirao kao samoodrživ. U smislu pozitivne energetske učinkovitosti tu je predviđeno korištenje obnovljivih izvora energije visokog stupnja korisnosti u cjelogodišnjem pogonu s ciljem smanjenja eksploatacijskih troškova primarne energije - uz korištenje niskotemperaturnih podzemnih voda kao energenta za grijanje i hlađenje te solarne energije.

Incijatori peticije za gradnju bazena danas predlažu dvije lokacije - sveučilišni kampus ili prostor uz streljanu Pampas ako on ne ispuni drugu u posljednje vrijeme najavljivanu svrhu. No, napominju, ne bi imali ništa protiv kakve treće lokacije samo da se o ovome pitanju konačno nešto pokrene. Nakon što objedine internetsku peticiju s onom koju provode na terenu njihovi članovi planiraju i službeno obratiti se gradonačelniku, Ivanu Vrkiću, te od njega zatražiti potporu.

Ivana SOLAR
“KVADRAT” BI KOŠTAO OKO 11.660 KUNA

Trenutno je teško reći koliko bi točno stajala gradnja novog bazenskog kompleksa u Osijeku. No, u odnosu prema vrijednosti gradnje bazenskog kompleksa na zagrebačkim Sveticama, arhitekti procjenjuju vrijednost četvornog metra osječkog kompleksa na 11.660 kuna (1555 eura). Ako se uzme u obzir da ukupna bruto građevinska površina bazenskog kompleksa iznosi 11.446 četvornih metara, procjena je da bi novi bazenski kompleks u Osijeku stajao 133,5 milijuna kuna.

peticija

GRAĐANI MOGU DATI POTPIS NA PETICIJA24.COM

Možda ste propustili...