Ekonomija
ERDUTSKA VINARIJA SIBER

Nagrade Decantera za uloženu strast u proizvodnji vina
Objavljeno 4. studenog, 2017.

Erdutsko vinogorje s Daljskom planinom, koja je zapravo jedinstveni poluotok na Dunavu, sve je zanimljivije vinoljupcima zbog malih vinara i njihovih vrhunskih vina.

Vinarija Siber, Dušice i Mladena Sibera, osječkih stomatologa u mirovini, pravi je pozitivan primjer male vinarije u kojoj se godišnje odnjeguje oko 20 tisuća boca odličnih i nagrađivanih vina. Vinarija Siber, osim toga, među poznavateljima vina poznata je kao vinarija koja je prva u Erdutskom vinogorju proizvela pjenušac, pa i po tome što na lijep način s vinom i vinogradom spaja umjetnost.

Vina Siberovi proizvode na svojih deset hektara vinograda smještenih na južnoj padini Erdutske planine. Još uvijek velik dio grožđa prodaju, a dio pretaču u vina u vlastitom podrumu. Veći dio površine vinograda otpada na cabernet sauvignon, a od sortimenta tu je još sauvignon blanc i muškat žuti. U Siberovu podrumu, kao rezultat velike ljubavi i gotovo strasti s kojom Siber pristupa vinogradu i vinima, nastaju doista odlični proizvodi. Najbolji dokaz za to su nagrade koje osvaja ta vinarija.

Recimo da je Cabernet sauvignon višestruko nagrađivan. Primjerice 2010. godine na Vinoviti u Zagrebu Cabernet sauvignon 2007. osvojio je zlatnu medalju. Cabernet iz 2009. godine također je bio zlatni na sajmu vina u Beogradu, da bi se onaj berbe 2011. okitio brončanom medaljom na jednom od najcjenjenijih svjetskih ocjenjivanja - Decanter 2017. Na Decanterovu ocjenjivanju ove godine srebrnu medalju dobio je Siberov Muškat žuti 2015. Dodajmo tome da je i Sauvignon blanc iz 2009. dobio zlatnu medalju na sajmu vina u Sarajevu.

Prvi pjenušac Siber je odnjegovao od rosea iz 2006. godine. Proteklih godina pjenušac je nastajao i od sauvignona. I u ovom trenutku u podrumu je na kvascima pjenušac od rosea roda 2017.

Najveći dio svojih vina Siberovi plasiraju na domaćem tržištu, i to Osijeka i okolice ili u vinariji, a dio odlazi u brojne restorane u Zagrebu, Dubrovniku, odnosno na Jadranu.

SIBER GODINAMA SLJUBLJUJE VINO I UMJETNOST

Mnogi detalji upozoravaju na blisko povezivanje vinske proizvodnje i različitih oblika umjetnosti kod Siberovih. Valja podsjetiti najprije kako je vinarija nagrađena još 2010. za etiketu na boci cabernet sauvignona. Autorica etikete je Mirta Bogdanić, a motiv je slika Borisa Ivandića. Etikete na pjenušcima, nadalje, izradio je za Siberove upravo Ivandić. Zanimljivi su i detalji na vinariji, gdje je golubove od terakote oslikao slikar Branko Marić, a tu su i radovi od terakote akademskog kipara Marinka Sušca. U vinogradu će također biti postavljena i vjetroskulptura koju su izradili studenti kiparstva. Mladen Siber ponosan je i na etiketu na boci rosea - Thonet stolica preko koje je prebačen ženski roza kombinezon - rad dizajnerice Sabine Ostojić.

Možda ste propustili...

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike