Ekonomija
NAJISTOČNIJA HRVATSKA VINARIJA

Papak: Vinarija u srcu vinograda
Objavljeno 4. studenog, 2017.

U najistočnijem našem vinogorju - Iločkom, postoji i naistočnija vinarija - vinarija Papak, smještena na južnoj padini obronaka Fruške gore i položaju Radoš.

Vinarija Papak također je i jedna od najmlađih vinarija Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Bez obzira na to, već i prva proizvedena vina otkrivaju znanje i bogato iskustvo njihova tvorca - Mladena Papka, vlasnika te obiteljske vinarije, inače u vinskom svijetu poznatog kao vrsnog enologa i bivšeg direktora Iločkih podruma.

Vinogradarska proizvodnja organizirana je na ukupno 13 hektara vlastitih vinograda, od kojih je najmlađi onaj posađen 2010. godine. Najveći dio površina vinograda, oko 70 posto, otpada na graševinu, našu najvažniju i najzastupljeniju vinsku sortu. Tu su još bijele sorte traminac, chardonnay i rajnski rizling, ali i dvije crvene sorte - cabernet sauvignon i cabernet franc, koji zauzimaju oko 15 posto površina.

Vinariju Papak, treba to naglasiti, krasi nova zgrada vinarije s velikom kušaonom smještenom usred vinograda. Proizvodnja vina, odnosno tehnološki procesi odvijaju se u podrumskom dijelu zgrade, dok je na sljedećoj etaži kušaona, a na katu i prostorije za eventualni buduće smještajne kapacitete vinarije. Uz kušaonu se na sve četiri strane nalaze prostrane i natkrivene terase, tako da gosti mogu birati u koje će doba dana ili godine uživati recimo u proljetnom suncu na južnoj strani ili u ljetnim predvečerjima u hladovini sjeverne ili zapadne strane terase.

- Naša je želja i težnja primati goste u vinariji, odnosno kušaoni, i na taj način plasirati što više svojih vina. Primamo goste na prezentacije i degustacije vina te poslužujemo različite suhomesnate proizvode, sireve, kiflice i druge domaće srijemske delicije. Primamo i grupe gostiju do 50 osoba na jednostavne ručkove, poput čobanca. Zadovoljni smo, jer su u relativno kratkom vremenu kupci i gosti prepoznali našu vinariju i kvalitetu naših vina. To je dugotrajan proces, toga smo svjesni, kao i činjenice da se na tržištu možemo izboriti samo kontinuiranom visokom kvalitetom. Naša vinarija je obiteljski posao i sve radimo dugoročno. I sin Karlo, koji je odavno uključen u posao, nedavno je diplomirao vinogradarstvo i vinarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, ponosno naglašava Mladen Papak.

Godina koja obećava

Prvo vino vinarije Papak s kojim se pojavila na tržištu bilo je ono berbe 2014. Na žalost, bila je to jedna od najzahtjevnijih godina u proizvodnji vina u nekoliko desetljeća. No, Papak je izvukao maksimum i proizveo sasvim solidna vina, da bi tek s berbom 2015. pokazao istinsku kvalitetu vina ove vinarije. Ovogodišnja berba grožđa, kaže Papak, bila je gotovo izvrsna i ova godina, sudeći prema grožđu, mnogo obećava. Kupci mu, ističe, najviše traže graševinu. Tržište za vina vinarije Papak najvećim je dijelom u Zagrebu te na Jadranu, gdje u turističkoj sezoni Papak plasira značajne količine vina.