Ekonomija
NAJISTOČNIJI HRVATSKI BISER

Ilok grad atraktivne povijesno-vinske priče
Objavljeno 4. studenog, 2017.

Na sam spomen Iloka vjerojatno će većini ljudi u Hrvatskoj prva ili među prvim asocijacijama biti - vino ili iločki traminac. A u kombinaciji vrsnih proizvoda tog našeg srijemskog vinogorja i povijesnih znamenitosti Iloka te gastronomijom i Dunavom, logično je što turizam čini važnom polugom razvoja Iloka i njegove okolice.

Iločki podrumi glavni su nositelj vinskog turizma cijelog iločkog kraja. Ta je vinarija, inače, poznata i kao najnagrađivanija u Hrvatskoj. A kvalitetom vina dokazuje se iznova svake godine. Samo ove godine ta je naša najistočnija velika vinarija osvojila čak 26 nagrada na domaćim i inozemnim vinskim ocjenjivanjima. Između ostalih nagrada, vrijedi istaknuti i ove godine osvojenu srebrnu i dvije brončane medalje na najprestižnijem svjetskom vinskom natjecanju - Decanter, i to za Traminac izborna berba bobica 2012. te Traminac vrhunski 2015. i Graševina kvalitetna 2016.

Turizam je za Iločke podrume sve važnija komponenta u poslovanju. Kroz turizam, kažu nam u toj tvrtki, u izravnoj su mogućnosti posjetiteljima prezentirati svoju ponudu i istovremeno ih upoznati s bogatom poviješću i tradicijom uzgoja vinove loze.

Iločki podrumi godišnje bilježe dolazak 40 tisuća posjetitelja te 2500 noćenja. Gosti su domaći i strani - Francuzi, Amerikanci, Englezi, Austrijanci te susjedi iz BiH.

- Iz godine u godinu bilježimo povećanje broja posjeta i noćenja, a u prilog nam svakako ide činjenica da je svečana sala Princeps na ladanjskom imanju Principovac postala prvi izbor za svadbe u Slavoniji, a i šire. Kontinentalni turizam još je uvijek u začetcima, no s ponosom možemo reći kako su upravo Iločki podrumi nositelji toga razvoja - kažu u toj tvrtki.

Turistički su u Iločkim podrumima najvažnija dva objekta - Turističko naselje Stari podrum i Ladanjsko imanje Principovac. Turističko naselje Stari podrum u svom sastavu ima dva stara vinska podruma, jedan iz 15. i drugi iz 18. stoljeća, koji je trenutačno u procesu obnove i zasigurno će to biti najmoderniji podrum u ovom dijelu Hrvatske. Uz vinske podrume, ondje se još nalazi dvorana za degustacije, suvenirnica, restoran s više od sto sjedećih mjesta te dvije ljetne terase, kao i 18 suvremeno uređenih apartmana koji pružaju pogled na Dunav.

Ladanjsko imanje Principovac iz 19. stoljeća nekada je služilo kao ljetna rezidencija plemićke obitelji Odescalchi. Danas se ondje nalazi moderni restoran s dvije terase i prekrasnim vidikovcem s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijeli Srijem i Bačku.

Gosti na Principovcu mogu uživati u mnogobrojnim sportskim aktivnostima, kao što su golf, odbojka, badminton, tenis te šetnja ili vožnja biciklima kroz nepregledne vinograde. Tu je i svečana dvorana Princeps, ističu u Iločkim podrumima, navodeći da upravo ona “svjedoči” mnogim ljubavima te da je postala najpoželjnije mjesto za vjenčanje.

Igor MIKULIĆ
U tijeku uređenje starog podruma iz 18. stoljeća

Premda je primaran posao Iločkih podruma proizvodnja i vina, tvrtka mnogo ulaže u razvoj ugostiteljstva i turizma. “Pokušavamo svake godine uvesti u ponudu nešto novo. Tako smo ove godine pokrenuli priču vinskih koktela koje služimo na imanju Principovac te smo na istom mjestu prije par godina krenuli u izgradnju prvog slatkovodnog jezera/akvarija, gdje će posjetitelji moći vidjeti sve vrste riba koje žive u Dunavu. Isto tako, uređujemo stari podrum iz 18. stoljeća koji će zasigurno biti hit jer ćemo ondje pružiti posjetiteljima nove mogućnosti kojih sada nemamo. Ne planiramo stati s ulaganjima, jer imamo snažan potencijal i vidimo koliko smo napredovali posljednjih godina te smo svjesni činjenice da sve potencijale trebamo iskoristiti”, naglašavaju u Iločkim podrumima.

Gosti na Principovcu mogu uživati u golfu, odbojci, badmintonu, tenisu te šetnji ili vožnji biciklima kroz nepregledne vinograde

Lijepu sliku upotpunjuju i mnoge manje vinarije

Izvrsnoj vinskoj ponudi koja nastaje u Iločkom vinogorju pridonose i mnoge druge veće ili manje vinarije. Primjerice mnogima već dobro poznata vinarija Buhač, baš kao i njoj najbliži susjed - vinarija ili Poljoprivredna zadruga Trs - Zlatka Bošnjaka i Marija Faletara. Tu su još i vinarije Ivana i Mirka Čobankovića, vinarija Knezović, Dolić-Kraljević, Stipetić, Dragun, Papak, kao i Krešić u Šarengradu...