Ekonomija
JEDINSTVENA MANIFESTACIJA

Umjetnost i vino - Savršen spoj u osječkoj Tvrđi
Objavljeno 4. studenog, 2017.

Osječko-baranjska županije nije prva pokušala povezati vino i umjetnost, no organiziranjem Večeri vina i umjetnosti stvorila je jedinstvenu manifestaciju koja je prerasla lokalne i regionalne okvire te nakon devet godina dostiže vrijednosti brenda.

Večer vina i umjetnosti tradicionalno se organizira jedne listopadske subotnje večeri u osječkoj Tvrđi, na prostoru Kazamata, a redovito okupi oko 5000 posjetitelja koji mogu kušati vrhunska vina domaćih vinara, degustirati domaće suhomesnate i druge autohtone proizvode, ali i uživati u raznolikom pratećem programu. Uostalom, manifestaciju se najavljuje i doživljava kao “vrhunski doživljaj za nepce uz gutljaj najboljeg vina, emotivna ugoda za uho i oko uz glazbenu kulisu jazza i tamburaša, dramske igre velikih i mladih umjetnika, svjetla i boje čarobnih fotografija, impresivnih skulptura i grafika”. Kroz ovo “sljubljivanje vina i umjetnosti” zapravo se povezuje kulturno-zabavni događaj i promocija poduzetništva, konkretno promovira se ruralni turizam i Projekt Wine tour.

- Osječko-baranjska županija ima sve prirodne preduvjete i resurse za stvaranje vrhunske turističke destinacije, no to je dug i složen proces za koji treba imati viziju, financijska sredstva, znanje, volju i strpljenje. Gradnjom vinskih cesta, županijskim potporama i drugim mjerama za razvoj ruralnog turizma te organiziranjem Večeri vina i umjetnosti, Dana vina i turizma i ostalih manifestacija postavljeni su temelji na kojima želimo ove još uvijek pojedinačne poduzetničke projekte povezati te stvoriti turistički sustav i destinaciju koja će osigurati novo zapošljavanje stanovništva i ukupni razvoj ovih područja. Nagrade i ocjene koje dobivaju naši turistički objekti i djelatnici najbolja su potvrda da smo na dobrom putu, a uz veće angažiranje sredstava iz projekta europskih fondova taj ćemo proces sada ubrzati – kaže Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.