Ekonomija
TURIZAM OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Svakoga mjeseca - jedna vinska manifestacija
Objavljeno 4. studenog, 2017.

Dani hrvatskog turizma 2017., najveće nacionalno okupljanje turističkih djelatnika održano sredinom listopada u Malom Lošinju, obilježile su - Slavonija i Baranja. Naime, nakon zapaženih prezentacija i predstavljanja mnogih turističkih kapaciteta i ponude iz cijele Hrvatske, Osijek je ponio titulu najuspješnije destinacije kontinentalne Hrvatske, a Baranja najuspješnije destinacije ruralnog turizma.

Upravo spoj urbanog Osijeka i bogate ruralne Baranje prepoznat je kao izvrsna i jedinstvena turistička ponuda ove nove hrvatske turističke destinacije. Ne čudi stoga što je - prema neslužbenim najavama - realno očekivati da se idući Dani hrvatskog turizma održe na području Osječko-baranjske županije, vodeće hrvatske županije po porastu kontinentalnog turizma posljednjih godina.

Unatoč nagradama koje su zaslužene višegodišnjim upornim radom te mijenjanjem percepcije o turizmu na hrvatskom istoku, turizam u Osječko-baranjskoj županiji ima puno veće potencijale.

- U razdoblju do 2020. godine možemo se i moramo pozicionirati kao nova destinacija ruralnog turizma Europe, uz isticanje kvalitete i autentičnosti turističko-ugostiteljske i ostale uslužne ponude. Razvoj turizma u ruralnom prostoru naše županije temeljit ćemo na bogatoj ponudi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, na tradicijskoj enološkoj i gastroponudi, lokalnim manifestacijama te našem prirodnom i kulturnom bogatstvu - ističe župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Pokretač cjelokupnog ruralnog razvoja i ruralnog turizma Osječko-baranjske županije zasigurno je enogastronomija, kao najspremniji turistički proizvod. U suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom poduzimaju se sustavne aktivnosti i mjere kako bi se ruralna područja što više unaprijedila, dok se kroz različite kulturne manifestacije promovira turistička ponuda županije i vrhunska vina ovoga područja.

Kako bi se promovirala vina s područja Osječko-baranjske županije ustanovljeno je priznanje županijske kvalitete vina pod nazivom Zlatni dukat, a koje se dodjeljuje na tradicionalnoj manifestaciji Dani vina i turizma, i to u tri kategorije: bijelo vino, crno vino i graševina redovne berbe.

Osječko-baranjska županija iz četiri svoja bogata vinogorja ima sve više vina s oznakom zemljopisnog podrijetla te sve više manjih vinara koji unaprjeđuju kvalitetu svojih vina, za što osvajaju vrijedna domaća i međunarodna priznanja.

- Naša županija ima velike potencijale za razvoj vinarstva te vjerujemo da će u sljedećih pet godina ovo biti područje na kojem će se proizvoditi približno polovina ukupne hrvatske proizvodnje vina - optimističan je župan Anušić.

Tome će, drži on, značajno pridonijeti i projekt vinskih cesta koji preko raznih vinskih manifestacija privlači sve više turista, ljubitelja dobre vinske kapljice.

- Tako je Vinski maraton u Zmajevcu ove godine privukao rekordan broj izlagača, ali i posjetitelja koji dolaze i iz susjednih zemalja. Uskoro nas očekuje festival vina WineOS, koji se uoči Dana grada Osijeka održava u Osijeku, a sve su uspješnije Večeri vina i umjetnosti, manifestacija koja se u Osijeku održava dva puta godišnje, a na kojima se redovito okupi stotinjak izlagača i više tisuća posjetitelja. Naša je želja vinske manifestacije poput ovih ponuditi turistima svaki mjesec tijekom cijele godine - naglašava Anušić.

Osječko-baranjska županija u razvoju kontinentalnog i ruralnog turizma vidi veliki potencijal, stoga Županija i osniva Odjel za kontinentalni turizam koji će od iduće godine raditi na strateškom razvoju bogate turističke ponude Slavonije i Baranje.

Razvoj vinskih cesta uz pomoć EU-a

Razvoj vinskih cesta uz potporu fondova Europske unije na području županije započeo je u baranjskom i erdutskom vinogorju, a nastavljen je u feričanačkom i đakovačkom vinogorju. Cilj projekta je poticanje razvoja i otvaranja novih radnih mjesta na područjima koja zaostaju kroz poticanje kulturnog turizma i posebno u dijelu povezanom s tradicijom uzgoja grožđa i proizvodnjom vina kao turističkim posebnostima. Specifičan cilj projekta je ubrzavanje ekonomskog razvoja regije kroz stvaranje, promociju, upravljanje i poboljšanje ponude kulturnog turizma Osječko-baranjske županije temeljenog na novoj i obnovljenoj javnoj turističkoj infrastrukturi.

Prema neslužbenim najavama realno je očekivati da se idući Dani hrvatskog turizma održe u Osječko- -baranjskoj županiji

Enogastronomija je pokretač cjelokupnog ruralnog razvoja i ruralnog turizma Osječko-baranjske županije