Regija
OBLJETNICA KOSOVSKIH HRVATA

U Voćin s područja Letnice doselili prije 25 godina
Objavljeno 4. studenog, 2017.

VOĆIN

Općina Voćin i Župa Pohoda BDM Voćin ovog vikenda organiziraju proslavu blagdana bl. Antona Muzića i 25 godina od doseljenja Hrvata s područja Letnice na Kosovu u Voćin.

– Bl. Anton Muzić posljednji je hrvatski blaženik pa smo uz njegov blagdan 5. studenoga, na dan kad je 2016. godine proglašen blaženim, odlučili organizirati i proslavu 25 godina od ponovnog naseljenja Voćina i cijele voćinske župe nakon Domovinskog rata - kaže voćinski župnik, vlč. Mladen Štivin.

Najveći broj doseljenih stanovnika čini oko 1700 Hrvata s Kosova, iz srednje Bosne s područja Travnika i okolice ima oko 150 doseljenika i dvadesetak je iz Srijema.

– Svatko je od njih donio svoje običaje i kulturu pa možemo reći da je nakon rata nastao neki novi Voćin, utemeljen na onome što je hrvatsko stanovništvo Voćina imalo prije rata i što je dolaskom novih stanovnika nadograđeno i obogaćeno različitostima hrvatskih krajeva - rekao je župnik Štivin.

Bl. Anton Muzić od prošle godine zaštitnik je mjesta Bokane pa je blagdanska trodnevnica s misom u četvrtak započela u tome mjestu, jučer je služena sveta misa u Ćeralijama, gdje je u crkvi podignut oltar u čast tome blaženiku, a večeras (u subotu) misa je u Voćinu. Uslijedit će svečana akademija koncertnoga tipa, na kojoj će nastupiti zagrebačka klapa Stine, a zatim je na programu praizvedba uglazbljenih Litanija Gospe Voćinske.

Sutra, na dan blagdana, svetu misu u voćinskom svetištu u 11 sati predvodit će vlč. Filip Vicić, koji je 1992. godine bio jedan od organizatora humanog preseljenja Hrvata iz Letnice u Hrvatsku. Pozvani su i drugi svećenici iz područja Letnice i Voćina, svi vjernici Slatinskog dekanata i svi koji su možda nekad živjeli u Voćinu ili imaju određen odnos prema tome mjestu.P.Ž.

NIJE SE HTIO ODREĆI SVOJE VJERE

Dana 5. studenoga blagdan je hrvatskog blaženika Antona Muzića, svećenika rođenog 1921. godine u Vrnavokolu u župi Letnica na Kosovu. Komunistički režim uhitio ga je 1947. godine, a mladi svećenik preminuo je sljedeće godine nakon okrutnog mučenja, jer se nije htio odreći svoje vjere. Proglašen je blaženim u Skadru 5. studenoga 2016. s drugim albanskim mučenicima iz vremena Envera Hoxhe. Požeški biskup, mons. Antun Škvorčević, jednu kapelu voćinskoga svetišta posvetio je bl. Antonu Muziću, a u toj kapeli nalaze se i blaženikove moći.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana