Regija
STIPE TAŠIĆ TREBA POMOĆ

Nada se da će se bar rukama moći poslužiti
Objavljeno 4. studenog, 2017.

ĆERALIJE

U kući obitelji Tašić u Ćeralijama pokraj kreveta nepokretnog Stipe zatekli smo medicinsku sestru Mariju kako masira i razgibava prste na rukama nesretnog mladića.

Stipe Tašić nepokretan je od 14. studenoga prošle godine, kada je teško stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila u Carevdaru između Koprivnice i Križevaca. Kao radnik jedne slatinske tvrtke radio je na terenu i u VW Transporteru vozio je na posao ostale radnike. U oštrom lijevom zavoju vozilo je sletjelo s ceste i prevrnulo se, ozlijeđeno je sedam osoba, a vozač je stradao najteže.

Ovih dana Stipe se vratio iz toplica. Sestra Marija kaže da je internistički i mentalno potpuno zdrav, on razgovara, osjeća glad i žeđ, ali onemogućene su njegove tjelesne funkcije.

– Stipe ima vježbe cijeloga tijela, razgibavanje i mobilizaciju svih zglobova po jedan sat svaki dan, tako da k njemu dolazimo pet puta tjedno. Fizikalnu terapiju provodi privatna ustanova za zdravstvenu njegu Sara iz Orahovice na temelju ugovora s HZZO-om. Stipi je odobrena terapija 45 dana, što znači sljedeća dva mjeseca.

Mladić ima donekle pokretne ruke i osjet do lakta, ali šake i prste ne osjeća i njegove podlaktice potpuno su izvan funkcije. To znači da ne može ništa prihvatiti, držati, prinijeti ustima ili glavi, pa samostalno ne može jesti ni piti. Hrane ga majka, brat i ostali ukućani.

Nesretna majka Nada Tašić sa svojim sinom proživljava njegove muke. Ne može ga sama okretati i ne zna kako mu pomoći.

– Plačem kad mu stojim iza leđa i kad ga hranim, plačem kad na cjevčicu pije vodu, jako mi je teško i ponekad mislim: bolje da me nema. Hvala svima koji su nam pomogli. Iznenadili su me u Centru za socijalnu skrb, za godinu dana dobili smo samo jednu jednokratnu pomoć od 5000 kuna. Očekivali smo više jer Stipu sami vozimo na sve pretrage. Sada smo dobili doznake za katetere i pelene, ali kupujemo neke skupe lijekove, vlažne maramice, rukavice, pa imamo velike troškove. Neka nam pomognu koliko mogu, jer nama je svaka kuna dobrodošla. Nadam se da će nam pomoći za njegu…

Svi se nadaju, obitelj, rodbina, prijatelji, susjedi, da će liječenje u Poliklinici Glavić u Zagrebu, za koje prikupljaju novac, pomoći 24-godišnjem Stipi Tašiću da se bar rukama može poslužiti. Ako se to dogodi, život toga nesretnog mladića doista će dobiti kvalitetu koju sada ne može ni zamisliti.

Petar ŽARKOVIĆ
Zahvalni svima koji pomažu

Mnogi su već pomogli olakšati stanje u kome se našla obitelj Tašić i oni su svima neizmjerno zahvalni. Općina, načelnik Predrag Filić i prijatelji organizirali su gradnju rampe, postavljanje ograde na terasu, proširivanje prolaza i ugradnju širokih vrata u kući, voćinski župnik, vlč. Mladen Štivin i vjernici prikupili su pomoć i nabavili bolnički krevet s kotačima i pomičnim stranicama, NK Ćeralije za Stipu već je organizirao jedan humanitarni malonogometni turnir, a u nedjelju će još jedan. Na pitanje što je s nogometom, Stipe odgovara: “Ništa više”, ali je nogomet ipak izmamio osmijeh na mladićevu licu. Kaže da i dalje prati što se zbiva na travnjacima, pa će ga dečki iz kluba i u nedjelju odvesti na turnir koji će vjerojatno omogućiti njegovo daljnje liječenje.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA VIŠNJE STAREŠINE

Hrvatska nije štitila svoj interes

MALA ŠKOLA PODUZETNIŠTVA

Za kvalitetniji odabir zanimanja

GIMNAZIJA PETRA PRERADOVIĆA VIROVITICA SLAVI

Punih sto godina gimnazije u Virovitici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIRJAM JUKIĆ PROTIV BOLESTI S 1000 LICA

Zaplakala sam samo kada sam majci javila da imam multiplu

2

AMERIČKI SAN RAFAELA SPAJIĆA PRETVOREN U STVARNOST

Đakovčanin vještinama nogometa uči Amerikance od - LA-a do Havaja!

3

ZBOG VLAGE STANARI SE POČELI ISELJAVATI

Obnavlja se zgrada s osam stanova u kojima žive liječnici