Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Ljudima tovare bremena
Objavljeno 4. studenog, 2017.

Veli jedna mudra izreka: “Pedeset batina po tuđim leđima – nije ništa.” Zločesto govoreći, i nije – ta radi se o tuđim leđima! Ipak, valja priznati da je batina – batina i da je uvijek bolna, po mojim ili tuđim leđima. Isus je osjetljiv na svaku nevolju koja pogađa čovjeka pa zato upozorava na neosjetljivost pismoznanaca i farizeja svoga vremena: “Vežu i ljudima na pleća tovare teška, nesnosna bremena, a sami ni da bi ih prstom maknuli”. O čemu se radi? Stari su Židovi sa strahopoštovanjem gledali na svaku zapovijed iz Svetog pisma. K tome su nadodavali tumačenja, uredbe i običaje do te mjere da ih čovjek – uz najbolju volju – nije mogao do u tančine izvršavati. Oni koji su sebe smatrali učiteljima i vođama naroda, naučavali su da Zakon i propise treba po svaku cijenu izvršavati, a sami te iste propise nisu obdržavali...

Tako se i nama može činiti da određene strukture vlasti treniraju strogoću utjerujući svaki i najmanji dug maloga čovjeka, dok neki veliki sustavi – kako li ih već možemo nazvati – u isto vrijeme duguju neusporedivo više. Međutim, ako se odmaknemo od tih visokih struktura i okrenemo samima sebi, vidimo da Isus svakome od nas želi poručiti da trebamo imati razumijevanja i ljubavi jedni prema drugima. Dok se, primjerice, ljutim na blagajnicu u trgovačkom centru kada u nečemu pogriješi, valja promisliti, kako nije lako više od osam sati biti stalno na nogama, precizan, točan i – ljubazan. I vjernici znaju biti koji puta kruti pa onda nekim propisima udaraju svoje bližnje, jer su, eto, grešnici, odnosno osobe vrijedne osude. To, primjerice, može biti slučaj onih koji su imali tu nesreću da im je prvi brak propao, pa svoj drugi brak ne mogu urediti u crkvenom obliku. To mogu biti i svi oni koji – Bog jedini zna zašto – utonuše u alkohol, drogu, kriminal... I onda dolazimo mi, pravednici, koji tovarimo na njihova nejaka pleća sve propise i zakone, dok u isto vrijeme i sami mnoge od tih ne uspijevamo nositi. Da se razumijemo: kršćanski nauk želi biti jasan u svojim načelima i u vrednotama koje zastupa te ne želi od njih odstupiti. Međutim, nikada ne želi osuđivati ljude koji iz bilo kojih razloga ne žive po tim istim načelima. Tko je od nas bez grijeha da baci kamen na svoga bližnjega?

Takvu ljubav i strpljivost – za razliku od nas pravednih i neumoljivih – ima Isus, kako to stoji u Ivanovu evanđelju: “Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.“ U tome su duhu postupali i kršćanski sveci – posebice naš dragi sv. Leopold Mandić! – jer su živjeli po ovome pravilu: “Prema samom sebi valja biti strog, a prema drugima blag”. Nipošto obratno, sačuvao nas Bog od toga!

Piše: Zvonko PAŽIN
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOJAN BODRAŽIĆ, PREDSJEDNIK UDRUGE “UPRAVITELJ”

Energetska obnova: Zbog skupljih radova upitna isplativost

2

NESLUŽBENE INFORMACIJE STIŽU IZ SLOVENIJE

Novi Agrokor preuzet će
konzorcij hrvatskih tvrtki

3

ZA ZAKON KOJI POSTOJI VEĆ TRI GODINE NEKI NISU NI ČULI?!

Humanitarne akcije: Svaka kuna koju prikupite, mora biti prijavljena