Novosti
DAN JEDNAKIH PLAĆA

Zarađivati manje zbog spola u 21. stoljeću posve je neprihvatljivo
Objavljeno 4. studenog, 2017.

Europski dan jednakih plaća, koji se ove godine obilježava 3. studenoga, označava dan kada žene u odnosu prema svojim muškim kolegama zapravo prestaju primati plaću – rade “za ništa”, gotovo dva mjeseca prije kraja godine.

Prosječna satnica za žene u Europi danas iznosi 16,3 posto manje nego za muškarce, a u Hrvatskoj 10,4 posto. Prosječne razlike u ukupnoj zaradi u Hrvatskoj iznose 24,4 posto (u EU-u iznose 39,6 posto), upozorio je Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Prema podacima Eurostata, u EU-u žene u obrazovanju postižu jednako dobre rezultate kao i muškarci, ili čak bolje, ali to se ne odražava na tržištu rada. U 2016. je 33 posto žena u EU-u imalo završeno visoko obrazovanje u usporedbi s 29 posto muškaraca. Istodobno, opća stopa zaposlenosti žena niža je 11,6 posto nego stopa zaposlenosti muškaraca. Usto, žene su i dalje malobrojne na vodećim položajima najvećih poduzeća u EU-u. Među svakih 14 članova odbora te svakih 20 glavnih direktora samo je po jedna žena.

SSSH upozorava kako je krajnje vrijeme za zaustavljanje feminizacije siromaštva i bijede. I Europska komisija i Svjetski ekonomski forum upozoravaju na usporavanje napora na smanjivanju razlika u plaći između muškaraca i žena – ovim tempom ekonomska jednakost neće biti dostignuta sljedećih 170 godina. “Zarađivati manje samo zbog svog spola u 21. stoljeću naprosto je neprihvatljivo! Jednaka plaća za muškarce i žene jedno je od temeljnih načela Europske unije, još od njezinih početaka, međutim danas, nakon 60 godina daleko smo od ostvarivanja toga cilja“, izjavio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Božica Žilić, potpredsjednica SSSH i predsjednica Ženske sekcije SSSH, naglašava kako SSSH kao organizacija radnika posvećena rodnoj jednakosti, i danas iskazuje svoju solidarnost sa svim ženama, koje čine polovinu sindikalne obitelji i polovinu radne snage općenito. E.S.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana