Magazin
HOLLYWOOD ILI KAKO SE POSTAJE SODOMA I GOMORA:

Weinstein je tek jedan u nizu slavom poremećenih umova!
Objavljeno 4. studenog, 2017.
SLUČAJ HARVEYJA WEINSTEINA - STRAŠNA ISTINA O AMERIČKOM FILMSKOM BABILONU

Javno otkrivanje i osuda očito su jedine funkcionalne metode kojima se bar nakratko fokus javnosti može staviti na šire društvene probleme - nejednakosti, nepravde, zlostavljanja, malverzacije i korupcije, kojima “nedodirljivi” pojedinci truju moralne sustave vrijednosti u svim porama društva.

Ne treba daleko tražiti kako bi se pronašli takvi primjeri, kojih u hrvatskom javnom diskursu ima zaista previše, ali rijetko koji slučaj je posljednjih godina privukao toliko pozornosti, razotkrivajući brojne mračne tajne naizgled savršenog sustava. Naime, riječ je o posljednjem slučaju seksualnog zlostavljanja, koji svakim danom poprima sve veće razmjere, donoseći nove optužnice protiv poznatog holivudskog producenta Harveyja Weinstina. Njega je do sada više od pedeset žena optužilo za psihičko, ali prije svega seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, preko kojeg je posljednjih trideset godina nekažnjeno manifestirao svoju golemu moć u najvećoj filmskoj industriji na svijetu. Temelji cijelog Hollywooda su tako posljednjih tjedana snažno poljuljani, jer su uz brojne nove slučajeve predstavljeni dokazi da su od početaka kinematografije seksualni predatori sveprisutni te gotovo uvijek prolaze nekažnjeno. No, možda i najvažnije, Weinsteinov slučaj nije upozorio samo na velike pukotine u savršenoj holivudskoj mašineriji, nego je naglasio i da su sve sfere društva podložne zloporabi moći - kojom se legitimiraju ili bar vješto skrivaju najmučniji oblici zlostavljanja žena.

MOĆAN ŠOVINIST

Winsteinov slučaj, koji ovih dana poprima dosad neviđene razmjere, ujedinio je žrtve seksualnog nasilja diljem svijeta, ohrabrujući ih da dignu glas i upozore na velike probleme s kojima se susreće većina glumica, manekenki, tajnica, ali i ostalih radnica suočenih s dominantnim poslodavcima na visokim pozicijama. Sve je počelo kada je ovaj filmski mogul i suosnivač producentskih tvrtki Miramax i Winestein Company u višemjesečnom istraživanju New York Timesa razotkriven da je napastovao više od pedeset mladih glumica u svojoj dugogodišnjoj, bez sumnje izrazito uspješnoj karijeri.

Početkom 90-ih Weinsteinova moć počela je rapidno rasti, jer mu je reputacija stečena uspješnim projektima poput “Paklenog šunda”, “Engleskog pacijenta”, “Dobrog Willa Huntinga” te naposljetku kultne trilogije “Gospodar prstenova” omogućavala brojne povlastice i nekažnjeno ostvarivanje bolesnih fetišističkih maštarija. Ni najpoznatije, danas nagrađivane, glumice nisu tada izbjegle teror moćnog šovinista, pa se tako među mnogim žrtvama mogu pronaći i Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rose McGowan i Ashley Judd, koje su i najzaslužnije za javno rušenje barijera straha i zataškavanja kako bi istina napokon izašla na vidjelo. Tako je dokazano da je moćni producent mladim žrtvama nudio pomoć u karijeri u zamjenu za seksualne usluge, a činjenica da je surađivao s najvećim holivudskim filmašima govori da je zbilja jednim telefonskim pozivom mogao završiti nečiju karijeru ili ju vinuti u nebesa.

PRIZNANJE ŽRTAVA

Pomno odabirući mlade glumice na početcima karijere, često očajne, povodljive i ranjive, Weinstein je uspio stvoriti snažan kult ličnosti, čije su najgore, perverzne strane bile dobro poznate cijelom Hollywoodu. Naposljetku, upravo je zbog te dugogodišnje, sustavne šutnje ovaj slučaj poprimio globalne razmjere, razotkrivajući seksualne predatore, koji podređene, bespomoćne pojedince iskorištavaju poput običnog “komada mesa”.

Weinstein je, poput svakog predatora, imao isprobanu metodu privlačenja žrtvi, a u par svjedočenja traumatiziranih glumica iznosi se čak i da je imao svoj tip žena, koje je osvajao pod svaku cijenu. Tako je svaki “poslovni sastanak” koji je dogovarao s glumicama i asistenticama Weinstein održavao u hotelskim sobama, gdje im je mogao bez ustručavanja prilaziti, izazivajući dodatan osjećaj nesigurnosti i straha, ne mareći za mogući faktor odbijanja. Zloglasni producent je tada uz perverzne komentare iznosio nemoralne ponude, koje su često rezultirale neprimjerenim dodirivanjem i seksualnim činovima bez pristanka. Većina žrtava iznijela je da nije prihvaćao da “ne znači ne” te je često nasilnim ponašanjem dobivao što je htio. Nakon izvršenja ili odbijanja seksualnog čina, karijera tih glumica i asistenica mogla je krenuti samo u dva smjera – nizbrdo ili uzbrdo, dok su u mnogim slučajevima nakon pritužbi dobivale i velike novčane odštete za fizičku ili duševnu bol. Tako je primjerice francuska glumica Emma de Caunes u svom svjedočenju naglasila da se Weinstein ponašao poput lovca pri susretu s divljom životinjom, jer ga strah privlači i dominacija pokreće, pa često u svakodnevnom, javnom djelovanju nije ni pokušavao sakriti tu svoju poremećenu prirodu. Čak i ako je neka žrtva pokušala javno progovoriti ili ga prijaviti policiji, njegov pravni tim vješto je zataškavao svaki skandal - jednostavno isplaćujući velike odštete ili otkrivajući žrtvinu nesretnu prošlost, čime je svjedočenje često postajalo nelegitimno.

SLIKA STANJA

Znajući da je nedodirljiv, Weinstein je trajno traumatizirao bespomoćne žrtve, kojima često ni potpomognute karijere, ni isplaćene milijunske odštete nisu povratile zdravo psihičko stanje i trajno uništenu seksualnu energiju. Zato je neizmjerno bitno da je cjelokupan slučaj prošloga mjeseca doživio javnu osudu, jer su žrtve napokon mogle progovoriti bez straha, dok je sličnost svih svjedočanstava legitimno predstavila Weinsteina kao beskompromisnog seksualnog predatora.

Nakon početnih 13 optužnica, Weinstein je za New York Times izdao službeno priopćenje, neuvjerljivo se ispričavajući i shvaćajući da je “način na koji se ponašao prema kolegama u prošlosti izazvao mnogo boli.” Unatoč pokajničkom kontekstu, ovaj filmski mogul svejedno je u priopćenju ukazao da su se sve seksualne aktivnosti dogodile s pristankom te je poput pravog ovisnika s infantilnim mentalnim sklopom za kraj naglasio da “neće više nikada.”

Preko Winsteinova slučaja lako se dolazi do sveukupnog problema ne samo Hollywooda nego i cijelog društva, koje je unatoč možda klišejiziranom konstatiranju potpuno patrijarhalno, jer opravdava razne oblike mizoginog ponašanja muškaraca, pogotovo na dominantnim pozicijama. No, izuzevši sveprisutnu mizoginiju, problem seksualnih prijestupnika ne leži toliko u mržnji prema ženama, koliko u moći koja im omogućava da bez ikakvih posljedica svoje seksualne fantazije manifestiraju prema bespomoćnim podređenima. To dokazuje i činjenica da u osnovama feminističke teorije dokazano stoji da se patrijarhat potpuno oslanja na “kulturu dominacije”, preko koje mnogi muškarci smisao svog postojanja izvode iz vlasti nad drugima. Snažna polja dominantne moći su tako prisutna u svakoj društvenoj sferi, a na pojedincima ostaje hoće li, i kako, u tom smislu zloporabiti svoju poziciju i reputaciju.

Stoga i holivudska kinematografija, u ovom slučaju, pokazuje da moguli, koji uspješno djeluju iza kulisa cijele zabavne industrije, lako mogu svoje neprimjereno ponašanje vješto zamaskirati pomaganjem talentiranim glumicama, koje se tada osjećaju dužnima “iskupiti se dobronamjernim moćnicima.” Činjenica da se Weinstein naviknuo tako poslovati godinama ukazuje na to da se takve neprimjerene radnje događaju na dnevnoj bazi, da su ih svi svjesni, a iako ga možda ne odobravaju, svojom šutnjom izravno potpomažu da cijeli sustav nastavi legitimno funkcionirati - bez ikakve moralne, ljudske odgovornosti.

Piše: Marko MANDIĆ

NOVI SLUČAJEVI
Razotkrivanje se nastavlja

Kako ni političke strukture nisu imune na zloporabu moći i seksualno zlostavljanje žena, dokazuju i recentni slučajevi koji su zgrozili javnost. Tako je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa tijekom prošlogodišnje kampanje više od deset žena optužilo za seksualno uznemiravanje, nakon što je objavljena snimka na kojoj ponosno objašnjava: “Kada si zvijezda, dopuštaju ti što god želiš.” Također, veliki skandali prethodnih su mjeseci potresali francuski i britanski parlament, gdje su brojne tajnice i asistentice upozorile na to da su ih seksualno zlostavljali uvaženi članovi parlamenta. Naposljetku, istragom Sunday Timesa, dokazano je i više od devedeset optužnica seksualnog zlostavljanja u jednoj od krovnih organizacija - Europskom parlamentu, koji su žrtve opisale kao “leglo seksualnog zlostavljnja.” S druge strane, Weinsteinov slučaj jedan je od brojnih u moru holivudskih seksualnih predatora. Tako prije svega treba istaknuti Woodyja Allena, koji je optužen, ali neosuđen za zlostavljanje sedmogodišnje posvojene kćerke, dok se za drugu posvojenu kćerku vjenčao 1997. godine. On je, od svih moralnih vertikala, upozorio da Weinsteinov skandal ne smije postati “lov na vještice”, ali je upravo taj lov urodio plodom posljednjih dana, kada su renomirani glumci Kevin Spacey, a prema novim saznanjima i Dustin Hoffman optuženi za seksualno zlostavljanje maloljetnika. U sjeni tih velikih skandala ostaju mnoge druge optužbe prema manje poznatim, ali mnogobrojnim redateljima, producentima i glumcima, koje će, nadamo se, spora ruka pravde uskoro stići.

KENNETH ANGER
Nemilosrdni kroničar Hollywooda

Nitko nije tako nemilosrdno secirao sjaj i bijedu starog Hollywooda, a pritom čini se i sam prodao dušu đavlu, kao legendarni Kenneth Anger. Anger je bio i ostao nedostižan kad se radi o razobličavanju Tvornice snova, ponajviše iz vremena nijemog filma i razdoblja do kraja 60-ih godina prošlog stoljeća. Anger je još živ, “tek” mu je 90 godina, a i sam njegov život nevjerojatna je epopeja svega i svačega, počevši od filma preko drugih vrsta umjetnosti do književnosti i televizije. Osim po svojim kratkim i ponešto dužim filmovima opskurne i okultne tematike (Scorpio Rising, recimo), Anger je najpoznatiji i po kultnoj knjizi Hollywood Babylon iz 1959., prema kojoj je 70-ih snimljena televizijske serija. Upravo je spomenta Angerova knjiga jedan od najvažnijih dokumenata bez kojeg je stari (a bogme ni novi) Hollywood nemoguće razumjeti, bar onu njegovu mračnu stranu. Ta je knjiga (objavljen je i njezin drugi dio) u vrijeme izdavanja bila svjetska senzacija, a to je ostala i danas. Drugim riječima, Harvey Weinstein je nevinašce prema gadostima kakve su radile filmske zvijezde iz doba starog Hollywooda (Chaplin i ostali). Hollywood je stvarno Sodoma i Gomora, Babilon u najmračnijem nogućem izdanju, naravno u sjeni blistavila i raskoši, slave i novca, što je tek kozmetička glazura za pozadinu u kojoj i dalje caruje pokvarenost, nasilje, droga, seks, đavolski rituali i prljave strasti u najnevjerojatnijim varijantama.(D.J.)

Većina Weinsteinovih žrtava iznijela je da nije prihvaćao da “ne znači ne” te je često nasilnim ponašanjem dobivao što je htio...

Weinstein je uspio stvoriti snažan kult ličnosti, čije su najgore, perverzne strane bile dobro poznate cijelom Hollywoodu...