Magazin
MAKEDONIJA: ŠTO NAKON DRUGOG KRUGA LOKALNIH IZBORA?

Nastavlja se rat Zaeva i Gruevskog
Objavljeno 4. studenog, 2017.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane redovito analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je u povodu drugog kruga šestih lokalnih izbora u Republici Makedoniji, koji se održao 29. listopada 2017., pripremio analizu aktualne političke situacije u toj državi.

Iz analize “Makedonija - Lokalni izbori 2017: Građani vratili 'ukradenu' državu i demokraciju” izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove.

U Republici Makedoniji 15. listopada 2017. održan je prvi krug šestih lokalnih izbora. U 81 općini birani su gradonačelnici i vijećnici. Izlaznost na izborima u prvom krugu iznosila je 48,95 %. Drugi krug lokalnih izbora održao se 29. litopada 2017. godine.

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga koje je objavila Državna izborna komisija Makedonije, kandidati Socijaldemokratskog saveza (SDSM) osvojili su glasove u 17 općina, VMRO-DPMNE u dvije, Demokratska unija za integraciju (DUI) u šest, Alijansa za Albance u tri, pokret Besa u jednoj, DPA u jednoj i kandidat Grupe birača glasove u jednoj općini.

GRAĐANI ODLUČILI

“Ovo je velika pobjeda građana Makedonije. Imali smo demokratske, fer i čiste izbore, koji su prava slika volje građana”, rekao je predsjednik SDSM-a i premijer Zoran Zaev nakon završetka drugog kruga lokalnih izbora. Istovremeno, lider opozicijskog VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski izjavio je da njegova stranka ne priznaje rezultate lokalnih izbora u Makedoniji, na kojima je izgubila, i da traži prijevremene parlamentarne izbore. “Lokalni izbori bili su mafijaški. VMRO-DPMNE ih ne smatra fer i demokratskim izborima”, rekao je Gruevski na konferenciji za novinare.

Lokalni izbori u Republici Makedoniji bili su test za novu Vladu Republike Makedonije, ali i za građane, koji su ponovno odlučivali između demokracije i autoritarizma odnosno o budućnosti Makedonije. Oba politička bloka (SDSM i VMRO-DPMNE) u izbornoj kampanji vodila su žestoku političku borbu da uvjere građane Republike Makedonije da li nastaviti političke promjene započete 11. prosinca 2016. godine, kada su održani prijevremeni parlamentarni izbori, koji su doveli do svrgavanja režima Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE), ili će doći do eventualnog povratka na stare pozicije u kojima je apsolutni gospodar Makedonije bio dvojac Nikola Gruevski - Sašo Mijalkov i VMRO-DPMNE. Građani Makedonije s uvjerljivom su se većinom na lokalnim izborima opredijelili da žele slobodu, bolju budućnost i nastavak promjena i reformi, što je snažan impuls i podrška za novu Vladu Republike Makedonije.

Građani Makedonije pokazali su da se može bez nasilja, s olovkom u ruci na biračkom mjestu srušiti režim Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE. Većinskim povjerenjem, koje su izrazili prema vladajućoj koaliciji okupljenoj oko SDSM-a, definitivno su porazili režim Gruevskog i započeli novu epohu u kojoj više neće biti nezakonitog prisluškivanja, kriminala, korupcije, nepotizma, kontroliranih medija, enormnog siromaštva, masovnog iseljavanja iz države i straha među građanima.

Pokrenuti proces oslobađanja “zarobljene i ukradene” makedonske države, poslije ovih lokalnih izbora, više nitko ne može zaustaviti. Scenarij svrgnutog režima Gruevskog i VMRO-DPMNE-a bio je da se uoči lokalnih izbora inscenira krizna situacija, koja bi dovela do destabilizacije unutar Makedonije, koja bi omogućila da se Gruevski i VMRO-DPMNE prikažu kao faktor stabilnosti, a nova vlada prikaže nesposobnom da osigura mir i stabilnost te da na lokalnim izborima trijumfira VMRO-DPMNE i da se poslije lokalnih izbora iznude prijevremeni parlamentarni izbori. U taj scenarij aktivno se uključila Republika Srbija, posebno poslije potpisivanja Sporazuma o dobrosusjedstvu između Republike Makedonije i Republike Bugarske. Dvojac Aleksandar Vučić (SNS) i Ivica Dačić (SPS) inscenirao je navodno prisluškivanje od strane makedonskih sigurnosnih organa, koje je bilo navodno usmjereno protiv zaposlenih u Ambasadi Srbije u Skopju, a makedonske vlasti su osim prisluškivanja Ambasade Srbije optužili čak za prisluškivanje službenih osoba Srbije. Cilj svih tih aktivnosti Srbije bio je usmjeren destabilizaciji Makedonije, koja bi pomogla Gruevskom i VMRO-DPMNE-u u stvaranju negativne atmosfere među makedonskim građanima, a koja bi bila kanalizirana protiv potpisanog Sporazuma o dobrosusjedstvu između Makedonije i Bugarske.

No, rezultati lokalnih izbora pokazali su da građani uvjerljivo podržavaju rad Vlade Republike Makedonije, a time i potpisani Sporazum o dobrosusjedstvu između Makedonije i Bugarske. Režimu Aleksandra Vučića nije odgovarao dolazak Zorana Zaeva i SDSM-a na vlast u Republici Makedoniji jer Vučićev i SNS-ov režim postaje sve sličniji režimu Gruevskog i VMRO-DPMNE-a i svjestan je činjenice da ga može zadesiti slična sudbina. Vlada Republike Makedonije i Zoran Zaev nisu upali u postavljenu zamku dvojca Vućić-Dačić niti su se upuštali u inscenirane događaje navodnog prisluškivanja, tako da je to bio prvi veliki poraz i blamaža Vučića na regionalnoj i međunarodnoj političkoj sceni te jasno upozorenje Zapadu da ne može računati na nepouzdanog Vučića, nego ga treba stalno držati na oprezu i s rezervom, jer je dvojac Vučić-Dačić političku inspiraciju ponovno pronašao u svojim političkim učiteljima, dvojcu Vojislav Šešelj (SRS) - Slobodan Milošević (SPS).

PRAVNA DRŽAVA

Reforma pravosuđa u Republici Makedoniji od najvećeg je značenje za izgradnju institucija države i vraćanje povjerenja građana u te institucije. Pravosudne institucije moraju osigurati fer i poštena suđenja te tako utvrditi odgovornost i sankcionirati počinitelje nezakonitih radnji tijekom njihove dvanaestogodišnje vladavine. Pri tome je od izuzetne važnosti uloga Specijalnog javnog tužiteljstva (SJO) Republike Makedonije, koje obavlja težak i odgovoran posao istraga i podizanja optužnica, a poslije se kroz sudski proces utvrđuje odgovornost i sankcioniranje odgovornih pojedinaca.

Gruevski i njegovi suradnici suočit će se s optužnicama Specijalnog javnog tužiteljstva (SJO). Jedan dio članova i pojedinih službenih osoba VMRO-DPMNE-a već se distancira od Gruevskog i suradnika te se želi osloboditi hipoteke kriminala počinjenog u njihovo ime, što otvara mogućnost da se formira nova konzervativna stranka, koja je nužna na makedonskoj političkoj sceni.

U multietničkom društvu kakvo je makedonsko važno je uspostaviti etničku harmoniju i balans svih etničkih zajednica koje žive u Republici Makedoniji (Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Romi, Vlasi, Bošnjaci...), a to se može osigurati zdravom politikom integracije, koja uvažava različitosti i koja je istovremeno svjesna da ujedinjenost u različnostima može osigurati prosperitet Republike Makedonije i svih njezinih građana. Zbog toga je od posebne važnosti uspostavljanje snažne pravne države kao institucionalnog jamstva zaštite svakog njezinog građanina, ali i nove političke kulture koju uvodi premijer Zaev. Makedonija je zemlja brojnih različitosti i zbog toga je važno adekvatno upravljati postojećim različitostima, koje se mogu iskoristiti kao prednost u osiguranju napretka te zemlje i njezinih građana.

Priredio: Darko JERKOVIĆ