Magazin
TOMO MEDVED

Uskoro ćemo urediti centar u Osijeku, kao i u drugim gradovima
Objavljeno 4. studenog, 2017.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u četvrtak je otvorio radove na spomen-obilježju dvanaestorici poginulih branitelja te je najavio uređenje veteranskog centra za branitelje u Lepoglavi.

- Ovo je moderno spomen-obilježje koje će budućim naraštajima prenositi poruku o dvanaestorici hrabrih hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za slobodu domovine. Ministarstvo je partner s Gradom u gradnji spomen-obilježja koje je prema svom dizajnu fantastično uklopljeno u prostor - rekao je ministar Medved, koji je nakon toga, u nazočnosti saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, održao radni sastanak s gradonačelnikom Lepoglave Marijanom Škvarićem.

Gradonačelnik je istaknuo da će spomen-park gostima omogućiti da upoznaju Lepoglavu i njezinu bogatu povijesno-kulturnu baštinu, od Prve gimnazije i Sveučilišta, do čipke s UNESCO-ove liste nematerijalne kulturne baštine.

- Osnovno će ipak biti da ljudi koji dođu u taj park budu informirani o našim hrabrim braniteljima koji su žrtvovali najvrednije što imaju - svoje živote - za obranu naše domovine - istaknuo je Škvarić.

Predsjednik Udruge branitelja Hrvatske iz Lepoglave Dražen Husnjak rekao je kako godinama žele urediti mjesto na kojem bi se odala počast poginulim braniteljima, ali i njihovim obiteljima koje su ostale bez najmilijih.

- Htjeli bismo da nema potrebe za spomenikom, da ne treba upisati ni jedno ime, ali sudbina je takva da moramo upisati mnoga imena na spomenike - rekao je Husnjak.

Ministar je obišao i zgradu u vlasništvu Ministarstva pravosuđa za koju je Grad Lepoglava dao zahtjev za darovanje kako bi služila kao lokalni centar za psihosocijalnu pomoć braniteljskoj populaciji te najavio da nakon veteranskog centra u Lipiku slijedi uređenje novih centara.

- To je program koji Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi unatrag nekoliko godina. Imamo osigurano 12 milijuna kuna iz fondova Europske unije za centre u Daruvaru, Petrinji, Šibeniku, Sinju, Osijeku, Lepoglavi. Idemo određenom dinamikom. Do tada imamo jako puno posla s osmišljavanjem sadržaja koji bi se provodili i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti - rekao je ministar, te dodao da se svaki centar posebno analizira u suradnji s udrugama iz Domovinskog rata.(HINA/D.J.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike