Magazin
TJEDNI OSVRT

Bespuća SDP-a
Objavljeno 4. studenog, 2017.
SDP još uvijek nije odgovorio na osnovno pitanje: kakva ljevica danas treba - nakon svih velikih društvenih promjena

Čini se da je nastupilo zatišje u javnoj kritici predsjednika SDP-a Davora Bernardića, ali to se samo čini. Još uvijek je i više nego upitno vodi li stranku dobro. Stranku koja bi uz ovakvu vlast i uz ovakav HDZ kakav već jest trebala biti respektabilna oporba i precizniji korektiv političke i svekolike stvarnosti. No, u SDP-u sve bitno čega se dotaknu kao da se razvodni.

Razlog bi mogao biti naoko vrlo jednostavan, a to je što samo jedan čovjek ili tek njih nekoliko ne može voditi stranku i oporbenu politiku. Bernardić očigledno ostaje sve usamljeniji kao vođa opozicijskih stranaka. I ne samo svojom krivnjom. Jer gdje su sada svi ti silni socijaldemokratski umovi da mu pomognu. Oni kao da su se dohvatili zavjeta šutnje. Naravno da u takvoj situaciji ne može biti napretka, pa je i besmisleno sva lutanja svaljivati samo na šefa stranke.

Doduše, Bernardić se u najkritičnijem trenutku kada je zatražen njegov odlazak s čelne pozicije nekako izvukao, ali dokad. Obećao je promjene, pa i novi program SDP-a kao slamku spasa. No, prema insajderskim izvještajima s Iblerova trga dogodilo se “dugo očekivano veliko ništa”. Novi ključni dokument hrvatske socijaldemokracije navodno se još nije počeo ni sastavljati, a radna skupina za njegovu izradu već se raspada.

Naprosto ne mogu se usuglasiti oko suprotstavljenih stavova i prijedloga. Kao uvrijeđe frajle olako odustaju, a već i pučkoškolci znaju da bi demokracija bar trebala podrazumijevati umijeće nemogućega, kompromise i toleranciju. I to bez obzira na to što se većini ne sviđa teza koju zastupa dio članova na čelu s Bernardićem da je stari program SDP-a, doduše čak iz 1996., dobar i da bi ga trebalo samo malo nadograditi i osuvrementi. Šefa je jednostavno trebalo argumentirano uvjeriti da socijaldemokracija 21. stoljeća sa svim svojim bolestima zahtijeva i nove principe jer se svijet samo u 20 godina dramatično promijenio.

To je pak shvatila jezgra okupljena oko saborskog zastupnika SDP-a Peđe Grbina koja inzistira na izradi posve novog programa, a ne recikliranju Račanova, koji možda i ima dobrih polazišta, ali s godinama većina je tih postavki, budimo iskreni, ipak samo za ropotarnicu povijesti. I, doista, u pravu su kritičari koji tvrde da SDP još uopće nije odgovorio na fundamentalno pitanje: kakva ljevica danas treba, kako se postaviti na niz teških dilema - jer su događanja, prije svega gospodarska kriza, u posljednjem desetljeću minirali socijaldemokraciju.

A kako će i odgovoriti na to nadasve kompleksno pitanje jer u SDP-u i dalje svatko sa svakim komunicira uglavnom mejlom, a izostaje bilo kakva diskusija. Bernardić, pak, kada je riječ o unutarstranačkim problemima, i dalje ne reagira.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana