Kultura
GORANOM NAGRAĐENA ZBIRKA MATEJE JURČEVIĆ “BIJELA VRATA”

Pjesme o jeziku, pojedincu, ljudskosti i identitetu
Objavljeno 4. studenog, 2017.

VINKOVCI

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, predstavljena je zbirka “Bijela vrata” Mateje Jurčević.

- Riječ je o rukopisu “Paranoja”, koji je 2016. nagrađen Goranom za mlade pjesnike. Zbirka je konceptualna i ima dva uporišta - egzistencijalizam na sadržajnom te usredotočenost na oblik i zvuk na formalnom planu. Podijeljena je u dva dijela koja se međusobno dopunjuju i objašnjavaju, a povezuje ih subjekt koji prelazi iz stanja labilnosti i opsesivnosti u stanje stabilnosti, prilagođavajući se postupno svijetu u kojem se nalazi. Urednik Ivica Prtenjača sa mnom je prolazio kroz cijeli rukopis i ukazivao mi na manjkavosti. Trenutačno pišem nove pjesme, stilski potpuno različite. U središtu mog zanimanja i dalje ostaje pojedinac i njegov odnos prema svijetu, ljudskosti ili njezinu izostanku te prema jeziku kao načinu povezivanja s drugima i načinu oblikovanja vlastitoga identiteta - rekla je Mateja Jurčević.

Rođena 1995. u Vinkovcima, autorica živi u Novim Mikanovcima. Završila je Gimnaziju M. A. Reljkovića u Vinkovcima, a trenutačno studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na 23. Danima Josipa i Ivana Kozarca dobila je povelju uspješnosti.

Moderator promocije bio je knjižničar i zavičajni pjesnik Davor Ivankovac, također dobitnik nagrade na Goranovu proljeću. M.Kokaj

NA TRIBINI POEZIJA NA ŽIVO

U utorak, 7. studenoga, u Booksi će, na tribini Poezija na živo, u sklopu Booksinog Književnog budoara, gostovati mlada pjesnikinja Mateja Jurčević. Pjesme je objavljivala u časopisima Tema i Eckermann te na portalu FictionPlayGrounds. Piše književnu kritiku za portal Booksa.hr. Članica je književne grupe Prirok. Na tribini će Mateja čitati nove pjesme i razgovarati o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom. Namjera je stvoriti atmosferu svojevrsne pjesničke radionice, kojom se želi potaknuti razmjena iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu. N.Vek.

Možda ste propustili...

BALET "ORAŠAR" ŠESTU SEZONU RASPRODAN

Imamo energiju, jedva čekamo izaći na scenu

REVIJA HRVATSKOG KRATKOG FILMA, FILMSKA RUNDA

Autorska runda Jelene Oroz

ODABRANE NAJLJEPŠE OBLIKOVANE HRVATSKE KNJIGE U 2018.

Dvije naslovnice Marka Jovanovca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana