Kultura
GORANOM NAGRAĐENA ZBIRKA MATEJE JURČEVIĆ “BIJELA VRATA”

Pjesme o jeziku, pojedincu, ljudskosti i identitetu
Objavljeno 4. studenog, 2017.

VINKOVCI

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, predstavljena je zbirka “Bijela vrata” Mateje Jurčević.

- Riječ je o rukopisu “Paranoja”, koji je 2016. nagrađen Goranom za mlade pjesnike. Zbirka je konceptualna i ima dva uporišta - egzistencijalizam na sadržajnom te usredotočenost na oblik i zvuk na formalnom planu. Podijeljena je u dva dijela koja se međusobno dopunjuju i objašnjavaju, a povezuje ih subjekt koji prelazi iz stanja labilnosti i opsesivnosti u stanje stabilnosti, prilagođavajući se postupno svijetu u kojem se nalazi. Urednik Ivica Prtenjača sa mnom je prolazio kroz cijeli rukopis i ukazivao mi na manjkavosti. Trenutačno pišem nove pjesme, stilski potpuno različite. U središtu mog zanimanja i dalje ostaje pojedinac i njegov odnos prema svijetu, ljudskosti ili njezinu izostanku te prema jeziku kao načinu povezivanja s drugima i načinu oblikovanja vlastitoga identiteta - rekla je Mateja Jurčević.

Rođena 1995. u Vinkovcima, autorica živi u Novim Mikanovcima. Završila je Gimnaziju M. A. Reljkovića u Vinkovcima, a trenutačno studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na 23. Danima Josipa i Ivana Kozarca dobila je povelju uspješnosti.

Moderator promocije bio je knjižničar i zavičajni pjesnik Davor Ivankovac, također dobitnik nagrade na Goranovu proljeću. M.Kokaj

NA TRIBINI POEZIJA NA ŽIVO

U utorak, 7. studenoga, u Booksi će, na tribini Poezija na živo, u sklopu Booksinog Književnog budoara, gostovati mlada pjesnikinja Mateja Jurčević. Pjesme je objavljivala u časopisima Tema i Eckermann te na portalu FictionPlayGrounds. Piše književnu kritiku za portal Booksa.hr. Članica je književne grupe Prirok. Na tribini će Mateja čitati nove pjesme i razgovarati o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom. Namjera je stvoriti atmosferu svojevrsne pjesničke radionice, kojom se želi potaknuti razmjena iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu. N.Vek.

Možda ste propustili...

ZAVRŠENO SNIMANJE NOVOG FILMA VINKA BREŠANA

Koja je ovo država!

PONOVNO PREDAVANJE “ELON MUSK I SVEMIRSKI LETOVI”

Što znači slanje u svemir športskog električnog kabrioleta?

SPLITSKI GITARISTIČKI KVARTET NA TREĆOJ EUROPSKOJ TURNEJI

Vrhunac turneje u Sofiji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI USPJESI U KRIŽEVCIMA I VELIKOJ GORICI

Uz dozu dječje razigranosti, lepršavosti, treme i smijeha

2

NSK PREDSTAVLJA VELIKI PROJEKT - HRVATSKA GLAGOLJICA

Ulomci iz romana “Az” Osječanke Jasne Horvat na portalu glagoljica.hr

3

“NESPOJIVI” PREMIJERNO 23. VELJAČE

Kakve veze imaju joga, kornjača, Ryan Gosling, krastavci...?