Kultura
STJEPAN NAJMAN, DOAJEN ZAVIČAJNE POVIJESTI

“Valpovčice” popunjavaju praznine valpovačke povijesti
Objavljeno 4. studenog, 2017.

VALPOVO

Pisana riječ u Valpovu i Valpovštini obogaćena je i oplemenjena još jednim vrijednim izdanjem – zbirkom “Valpovčice”, čiji je autor poznati ovdašnji zaljubljenik i istraživač lokalne povijesti, Stjepan Najman, a nakladnik je Matica hrvatska.

Autor Najman zahvalan je prof. Ivanu Tonkoviću, čelnom čovjeku valpovačkog Ogranka MH, kao i svima koji su mu pomogli u realizaciji ovog projekta koji je dugo pripremao. Na promociji su o knjizi govorili i dr. sc. Dinko Župan, te mr. sc. Mihael Sučić, koji su djelo već predstavili ukratko i u najnovijoj Valpovačkoj baštini.

“Valpovčice” sadrže 303 popularno-stručna kratka teksta o povijesti grada Valpova, a pokrivaju vremenski raspon od rimskog razdoblja preko srednjeg vijeka, osmanske vladavine, 18. i 19. st. pa sve do kraja 20. st. Autor je zanimljivo prikazao lepezu raznih aspekata valpovačke povijesti - gospodarsku, kulturnu, umjetničku, političku, socijalnu, vjersku, sportsku, glazbenu i svakodnevnog života. Priče je pisao uglavnom na temelju dugogodišnjih osobnih istraživanja i prikupljanja podataka iz različitih tiskanih i arhivskih izvora, pojašnjava u predgovoru dr. Župan, naglašavajući da je autor najbolji poznavatelj valpovačke povijesti, osobito one 19. i 20. st.

U knjigu je uklopio i tekstove drugih autora, objavljivali u Valpovačkom godišnjaku, čijih je 22 broja i sam uredio pa dobro poznaje objavljene tekstove. Napisao je interdisciplinarno djelo u kojem je na popularan, ali stručan način kombinirao priče iz različitih područja povijesti, a najveći doprinos je u popunjavanju brojnih praznina u dosadašnjim pregledima valpovačke povijesti.

- Kroz kratke priče o zanimljivim događajima, istaknutim ljudima, institucijama, društvima i udrugama, čitatelj dobiva cjelovitu sliku o povijesti grada Valpova i upoznaje različite elemente mikropovijesti malog slavonskog grada. Priče nas upoznaju s istaknutim osobama čije je djelovanje utkano u povijest Valpova i koje su kreirale njegovu bogatu povijest. Autor oživljava te istaknute ljude, njihovo djelovanje i povijesni prostor starog Valpova. 'Valpovčice' čitatelja vode kroz zanimljivu i napetu virtualnu šetnju starim Valpovom, koje polako tone u kolektivni zaborav. Upravo je pokušaj oživljavanja tog starog Valpova i njegovih istaknutih stanovnika najveća vrijednost knjige - zaključuje dr. Župan.

Knjiga je napisana zanimljivim i popularnim stilom, kao i dosadašnji članci i knjige ovog autora.

- Za razliku od dosadašnjih djela, autor u ovoj knjizi obrađuje i donosi kratke, jasne i poučne crtice iz povijesti Valpova. Male pričice, ili kako ih je inovativno nazvao 'valpovčice', sadrže raznovrsne događaje, osobe i procese od 1. st. do posljednjih godina 20. st. Svaka se 'valpovčica' može čitati zasebno, kombinirati in nekoliko kao cjelinu ili pročitati sve te tako dobiti cjelovitu sliku posljednjih 2000 godina - kaže mr. Sučić, naglašavajući i da su “Valpovčice”, za razliku od većine stručnih i književnih djela s područja Valpoštine, ne samo djelo za odmor nego i djelo koje može itekako pridonijeti razvitku kulturnog turizma, ali i buđenju zanimanja za zavičajnu povijest i kulturu kod mladih i odraslih.

Stanovnici Valpova i Valpovštine mogu uočiti povijesne procese čije niti možemo primijetiti i u današnje vrijeme. Valpovo i Valpovština dio su većeg srednjoeuropskog civilizacijskog prostora. Autor Stjepan Najman daje primjer budućim istraživačima amaterima, pa i povjesničarima kako se može zanimljivo i poučno pristupiti pisanju zavičajne povijesti, zaključuje povjesničar Sučić.

Lidija ANIČIĆ

valpovčice

MALE SU PRIČICE IZ POVIJESTI, TZV. CRTICE

303

popularno-stručna kratka teksta koja prikazuju povijest grada Valpova sadrži knjiga

Možda ste propustili...

U SURADNJI S DOKTORSKOM ŠKOLOM U OSIJEKU

20-ak mladih istraživača glazbe iz osam zemalja

NOVI AUTORSKI PROJEKT VLATKE VORKAPIĆ

“Titon” premijerno u Teatru na Trešnjevci

KNJIŽEVNA REZIDENCIJA U POMENI

Armandos Gkezos prvi gost na Mljetu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana