Mozaik
POTRESNI DOKUMENTARAC

“Krvava berba grožđa” stiže u Osijek i Vukovar
Objavljeno 4. studenog, 2017.

U organizaciji dviju županija, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske, te Općine Lovas, u Osijeku i Vukovaru održat će se premijera dokumentarnog filma “Krvava berba grožđa”, redatelja Silvija Mirošničenka.

Film je to koji prikazuje stravična događanja i zvjerske zločine velikosrpskog agresora nad Lovašanima, počinjene tijekom 1991. godine. Svjedoci i žrtve zločina, kao i autentične arhivske snimke, donijele su prikaz neljudskih, zvjerskih zločina u obliku zlostavljanja, batinjanja, silovanja žena, ubijanja, mučenja, prisilnog rada, odnosno svega onoga čemu su lovaski Hrvati i drugi nesrbi bili izloženi tijekom okupacije od strane paravojnih srpskih postrojbi, tzv. JNA, i lokalnih izdajnika. Bijele trake na rukama Hrvata, tjeranje ljudi u minsko polje, ubojstva na ulicama, bacanje žrtava u zajedničku grobnicu...

Slike najtežih povreda ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, ostavile su gledatelje nedavno u Zagrebu i Lovasu u suzama i izmiješanim emocijama, tuge, jada, ali i ljudskog ponosa na veliku žrtvu koju su podnijeli Lovašani.

Pokretači ovoga značajnoga projekta su autor filma Silvijo Mirošničenko i producent Antun Ivanković. Ovaj autorski dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo „Artizana“ iz Zagreba. Projekt je nastajao uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade „Adris“ i Vukovarsko-srijemske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas.

Osječka premijera bit će u ponedjeljak, 6. studenoga, u kinu Urania, s početkom u 18 sati, a u Vukovar film stiže dan kasnije, 7. studenoga, i bit će prikazan u Ružičkinoj kuću u 19 sati. Ulaz je besplatan!M.Kokaj

Prikazuje stravična događanja i zvjerske zločine velikosrpskog agresora nad Lovašanima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

5. MEĐUNARODNI AMATERSKI SUSRETI TEATARA

MAST u Vinkovcima otvorila
odlična predstava "Evropejci"

2

MOŽE LI USPJETI SLAVONSKI TURIZAM

Josić i Brzica zaslužni za pozitivne dojmove gostiju iz Istre

3

VEČER VINA I UMJETNOSTI

Ovo je, nažalost, bio oproštaj za ovu godinu