Svijet
ŠOKANTNE BROJKE

U Brazilu je 2016. svaki sat bilo čak sedam ubojstava
Objavljeno 3. studenog, 2017.
Tijekom olimpijske 2016. godine na brazilskim ulicama ubijeno je, nevjerojatno, 61.620 osoba

U Hrvatskoj su u 2016. godini evidentirana 43 ubojstva. U službenoj statistici te brojke su okarakterizirane zabrinjavajućima jer je broj ubojstava porastao za 10 u odnosu na godinu prije. Te crne brojke ni u promilima se ne mogu usporediti s Brazilom gdje je lani ubijeno, nevjerojatno, čak 61.620 osoba!

U Brazilu, koji ima pedeseterostruko više stanovnika od Hrvatske, 207 milijuna, broj ubijenih šokirao je i tamošnje policajce. Riječ je o najvećem broju ubijenih ljudi u povijesti te južnoameričke države, objavila je tamošnja nevladina organizacija. To je u prosjeku sedam ubojstava na sat, 3,8 posto više od prijašnje godine, navodi Brazilski forum za javnu sigurnost i dodaje da su oko 98 posto žrtava muškarci. Najveći broj ubojstava događa se u dva megalopolisa na obali Atlantskog oceana, Sao Paolu i Riju de Janeiru, te Manausu. Tamošnja sirotinjska naselja, favele, svakodnevno su mjesta obračuna bandi, ali i okršaja kriminalca s policijom i vojskom.

Nasilje prema ženama također je poraslo zbog većeg broja silovanja. Prošle godine prijavljeno je 49.497 takvih slučajeva, što je 3,5 posto više nego 2015. Porast zločina vremenski se podudara s rezovima u proračunu za sigurnost na nacionalnoj, regionalnoj i gradskoj razini, stoji u izvješću. Veći broj zločina djelomice se pripisuje trogodišnjoj ekonomskoj krizi, u kojoj je nezaposlenost oko 12,8 posto.

Vlada je u srpnju naredila raspoređivanje 10.000 vojnika i policajaca kako bi se zaustavilo nasilje u Riju de Janeiru, drugome po veličini gradu u zemlji, u kojemu su se održavale Ljetne olimpijske igre 2016. Brojke za 2017. godinu su zastrašujuće, u prvih šest mjeseci u Riju je registrirano najviše nasilja od 2009. Prema službenim podatcima, evidentirano je 3457 ubojstava, čak 15 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine.

Mjesec dana nakon vladine odluke, vojska i policija, oko 8500 pripadnika, krenule su u češljanje favela zapadno od grada. Cilj im je bio razbijanje narkobande. Nakon puškaranja i bacanja ručnih bombi, policija je ubila tri osobe i uhitila njih 100-tinjak. U početku je akcija, prema policiji, postigla rezutat, no ubojstva, krađe, dilanja droge i otmice nisu prestali.M.Bugarić/H

KRVAVO NASILJE U ZATVORU

Nova 2017. godina počela je nezapamćenim masakrom u zatvoru u brazilskome gradu Manausu gdje je došlo do krvavog okršaja dviju suparničkih narkobandi. Epilog višesatnog sukoba je 56 ubijenih. U Manausu je sukob izbio zbog dilanja droge u zatvoru, i to između dviju protivničkih grupa, a u nasilju je nekoliko osoba obezglavljeno. Zaiskrilo je između dviju suparničkih narkoskupina - najmoćnije brazilske bande PCC i lokalne narkogrupe poznate kao Sjeverna obitelj. Analitičari kažu da je primirje između njih puknulo prošle godine, rezultiravši mjesecima krvavih zatvorskih obračuna i sukoba među njihovim pripadnicima, a pojavila se bojazan da će se kaos proširiti i na druge zatvore, što se na kraju, na žalost, i ostvarilo. U Manausu su sukob pokušali spriječiti zatvorski čuvari, pa je došlo i do pucnjave, no zatvorenici su uspjeli zarobiti 12 čuvara. Tijekom pobune koja je trajala 12 sati zatvorenici su za taoce uzeli 74-icu drugih zatvorenika, neke su pustili, a neke pogubili.

KRIMINAL KREĆE IZ SIROMAŠTVA

Iako je prva poveznica za Brazil samba, Copacabana i nogomet, na žalost, nasilje je posljednjih godina postalo najprepoznatljiviji “trade mark” te mnogoljudne države. Mnogi za to okrivljuju vladu, nebitno kojoj opciji pripadaju, jer je Brazil postao država u kojoj ima vrlo malo bogataša, ali zato puno više sirotinje. Takozvana srednja klasa je nestala i sve više skreće prema siromaštvu. Zbog neimaštine i neimanja posla, brojni mladići okreću se kriminalu, ne prezajući od ubojstva da bi došli do plijena.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana