Novosti
RODITELJI NJEGOVATELJI

U šest godina - šest zakona,
a ni jedan u korist roditelja
Objavljeno 3. studenog, 2017.
Godinama su bili 24 sata uz dijete i nisu radili, a kada dijete premine, za njih nema pomoći

Prema evidenciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, s 31. srpnja ove godine pravo na status roditelja njegovatelja koristila su 3863 roditelja.

Iako roditelji već dugo upozoravaju na nelogičnost i velik problem, kako smrću djeteta uz veliku bol i gubitak, istog trenutka ostaju i bez sredstava za život, do danas se ništa nije promijenilo. Ističu kako je u šest godina bilo šest izmjena zakona, ali nijedna od tih izmjena nije bila u korist roditelja. Đakovčanka, majka njegovateljica, kaže kako roditelj koje ima takvo dijete u mislima neprestano nosi dva pitanja – što će biti umre li moje dijete prije mene ili ja prije njega?! Ni na jedno, ni na drugo, kaže, država nema odgovor.

- Moje dijete ovisno je o tuđoj brizi i njezi 24 sata dnevno. Prešla sam 50. godinu i pitam se tko bi me zaposlio da se mom djetetu dogodi ono najgore. Jesam li ja sposobna u tim godinama za privikavanje na radno mjesto da ga kojim čudom i dobijem? Živjeti 24 sata desetljećima s djetetom s poteškoćama “troši” i roditelja. Svi smo mi tankih živaca i najbolje se međusobno razumijemo. Pitate me što je rješenje? Ne znam! Već danas sam zrela za mirovinu - kaže majka djevojke s posebnim potrebama.

Građani drugog reda

Otvoreno pismo Vladi RH, Saboru, ministarstvu, Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku te saborskim zastupnicima o toj je temi uputio radni tim Građanske inicijative “Pomozimo djeci s invaliditetom”.

- Od osnivanja ukazujemo na rigoroznost zakonskih odredbi glede statusa njegovatelja civilnih 100-postotnih invalida prve i druge skupine. Godinama ukazujemo na to da se status njegovatelja treba pravno riješiti kako bi se prvenstveno obitelj kvalitetno skrbila o osobi kojoj je potrebna 24-satna skrb, ali i da se osobi koja se zbog potrebe člana obitelji isključuje kako s tržišta rada, tako i socijalno, omogući koliko-toliko normalan život s obzirom na okolnosti - pišu u pismu te nastavljaju: “Posebnu pozornost poklanjamo obiteljima samohranih roditelja koji skrbe o teško bolesnom djetetu/djeci, te obiteljima s više djece s teškim oštećenjima zdravlja i prijekom potrebom 24-satne skrbi koja je duplirana, a u nekim slučajevima i trostruka. I ovim putem ukazujemo vam na to da je apsurd da se ista pomoć dodjeljuje u istom obujmu cjelovitoj obitelji kao i za ove dvije navedene skupine, i to treba mijenjati. Upozoravali smo višekratno na niz nelogičnosti, nepravdu i propuste. Ukazivali smo na to koliko stoji smještaj djece u institucije i svi težimo deinstitucionalizaciji, što većoj integraciji i da se obitelji s postojećim zakonskim rješenjima prisiljava da budu građani drugog reda. Metoda uzmi ili ostavi je loša praksa protivna Ustavu i Konvenciji osoba s invaliditetom koju je Hrvatska potpisala i ratificirala.”

Drugačiji od HRVI-ja

Ova udruga koja okuplja 7000 članova traži da se status njegovatelja/roditelja njegovatelja uredi posebnim pravilnikom po Zakonu o radu, na isti način kako je pravno uređen status njegovatelja hrvatskih ratnih vojnih invalida i ne vide, kaže, razlog da njegovatelji civilnih invalida imaju drugačija Zakonom uređena prava od njegovatelja 100-postotnih HRVI-ja.

- Nije nam intencija uspoređivati prava jednih i drugih skupina invalida, želimo ukazati na to da pravni okvir za status njegovatelja/roditelja njegovatelja već postoji i da funkcionira godinama te da se na taj način status mogao regulirati i danom donošenja zakonskih odredbi za civilne invalide i ne vidimo nikakvog razloga da se status ne regulira na identičan način s dodatkom stavka koji se odnosi na roditelje njegovatelje, da u slučaju smrti djeteta ne odlaze odmah na burzu, već da im se iz Zakona o roditeljskim i rodiljnim potporama omogući šest mjeseci primanja prihoda zbog višegodišnjeg stresa izazvanog 24-satnim dežurstvima, i u tom vremenu da im se pod obvezno pruži psihosocijalna pomoć - navode u Udruzi.

- Roditelj njegovatelj ili njegovatelj kojemu dijete koje je njegovao umre nema pravo ostvarivati dopust ili privremenu nesposobnost za rad koji su predviđeni Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama i Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju. Budući da takvi roditelji nakon, često i višegodišnje brige i njege o djetetu, vlastitog života gotovo da i nemaju, njegovom smrću ostaju bez jedinog izvora prihoda, a psihički još dugo neće biti u stanju priviknuti se na novonastalo stanje i početi tražiti zaposlenje. Iz tog razloga produženje statusa roditelja njegovatelja u trajanju od još šest mjeseci nakon djetetove smrti predstavljalo bi im neizmjernu pomoć i podršku u životu, kao i poticaj da pronađu motivaciju za ponovnu socijalizaciju - poručuju iz Udruge.

Redefinirati status

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na čelu s ministricom Nadom Murganić, kažu u odgovoru na naš upit vezan uz temu, pokazalo je razumijevanje za probleme s kojima se susreću roditelji njegovatelji. Na inicijativu ministrice održan je sastanak s predstavnicima Udruge roditelja njegovatelja te je dogovoreno, navode, kako će se onima koji gube status zbog smrti djeteta, preko nadležnih centara za socijalnu skrb pružiti sva stručna i financijska pomoć, u skladu s važećim zakonskim propisima i pravilima struke.

- Obveza nas kao zakonodavca, ali i cijelog društva je štititi sve građane, posebice one koji su u nemogućnosti štititi svoja prava i koji čine najranjiviju skupinu društva. Pravo na status roditelja njegovatelja potrebno je redefinirati, uskladiti ga s drugim propisima, posebice Zakonom o radu, a što zahtijeva detaljnije i sveobuhvatnije analize, jasnije i pravednije definiranje pojedinih odredbi, međuresornu suradnju, uvažavajući stvarne situacije korisnika prilikom korištenja prava u suradnji s korisnicima prava. Uvažavajući korisničku perspektivu pozvani su predstavnici udruga roditelja njegovatelja da se pridruže radnoj skupini za izradu novog Zakona o socijalnoj skrbi koji se nalazi u planu normativnih aktivnosti Vlade RH za 2018. - navode u ministarstvu.

Maja MUŠKIĆ
Ministarstvo o pravima

“Roditelj koji ostvaruje status roditelja njegovatelja ima pravo na naknadu u iznosu pet osnovica iz članka 16. Zakona (2500 kuna mjesečno), prava iz mirovinskoga osiguranja, zdravstvenoga osiguranja i prava za vrijeme nezaposlenosti, kao zaposlena osoba prema posebnim propisima. Navedenu naknadu roditelju isplaćuje ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi, preko centra za socijalnu skrb, a uz to dodatno uplaćuje doprinose na naknadu plaće i iz naknade plaće. Sredstva za te namjene osiguravaju se u državnom proračunu. U situacijama kada u obitelji ima dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju/osoba s invaliditetom, status roditelja njegovatelja mogu steći oba roditelja. Pravo na status roditelja njegovatelja je pravo roditelja dok dijete/osoba s invaliditetom sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi ostvaruje prava u skladu s težinom oštećenja zdravlja”, pojašnjavaju u Ministarstvu.

Ugledajmo se na Njemačku

Na još jednu nelogičnost upozorila je majka mladića s poteškoćama u razvoju koja se raspitivala o pravima u Njemačkoj, razmišljajući o preseljenju iz RH. “Kako sam zaposlena, a moj sin je 'potrošio' pravo na školovanje, jer mu je više od 22 godine, susrećem se s velikim poteškoćama jer u Đakovu nema dnevnog boravka za takve osobe. Razmišljala sam o preseljenju u Njemačku, gdje sam od nadležne osobe dobila pojašnjenje kako bi ondje moj sin imao puno više uključenosti u društveni život. Naime, ondje se takvim osobama pružaju radionice, izleti, socijalna uključenost... Ovdje bi, moram to reći, mogla ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja, međutim, mislim da bi njemu bilo puno korisnije provoditi vrijeme sa sebi sličnim osobama”, kaže ova majka.

Produženje statusa u trajanju od još šest mjeseci nakon djetetove smrti bila bi velika pomoć

Možda ste propustili...