Osijek
PRODAJE NA TRŽNICI VEĆ 23 GODINE

Voće i povrće kod Kate kupuje već treća generacija
Objavljeno 3. studenog, 2017.
- Neke kupce više ne gledam kao kupce, nego kao drage ljude, a sklopila sam i trajna prijateljstva - kaže Kata Romer

Iako je jučer, na Dušni dan, bilo za očekivati da će glavna tržnica još uvijek biti prepuna krizantema, čini se da su prodavači uspjeli prodati gotovo sve. Naime, samo ih je nekolicina jučer u ponudi imala cvjetne aranžmane od krizantema, a općenito je cijela tržnica bila napola prazna.

Ne i na štandu 60-godišnje prodavačice Kate Romer koja cijeli radni vijek, točnije pune 23 godine ne napušta svoje mjesto na tržnici. Okružena stolovima voća i povrća Romer je ondje svakodnevno – i po snijegu i po kiši, za vrijeme najvećeg sunca, nedjeljom...

- Kad sam počela raditi na tržnici davne 1994. godine dobila sam stalne kupce, a sad nakon gotovo četvrt stoljeća njihova djeca, a već i unuci dolaze kupovati kod mene. Budući da sam jedna od rijetkih koja je cijeli radni vijek provela ovdje, mogu se pohvaliti da imam već treću generaciju kupaca, a ovaj posao obožavam - poručila je Romer, koja je imala priliku kratko raditi u mesnici. Iako je radila u zatvorenom, dakle u mnogo kvalitetnijim uvjetima nego na tržnici, kaže da nije mogla dugo izdržati. Ljubav prema voću i povrću i svom stolu kojeg nije mijenjala od prvoga dana učinili su svoje i ovdje će, kaže, ostati sve dok je posluži zdravlje.

- Neke kupce više ne gledam kao kupce, nego kao drage ljude, a sklopila sam i trajna prijateljstva. Inače, godinama se osjeti da je kupaca manje, u posljednje vrijeme osjetan je manjak ljudi u gradu, ali i besparica. Ima onih koji bi se cjenkali čak i pola kune, kupovna moć je mnogo slabija nego ranije, no još uvijek ljudi vole tržnicu - zaključuje Romer.

Inače, ovih dana osjetan je pad cijena kestena koji se sad prodaje za 15 kuna, dok je cijena limuna i limete još uvijek 20 kuna. Mandarine se prodaju po tri kune, grožđe po 15 i 18 kuna, šipak osam...

Marija MIHELIĆ
Zen med obilježio Zeleni četvrtak

Okusom, ali i nazivom, posjetitelje na Zelenom četvrtku jučer je privukao Zen med kojeg je predstavio Andrej Dješka iz OPG-a Dario Dješka, a gdje se pčelarstvom bave već 15 godina.

- Glavni su sastojci đumbir, klinčić i papar, i taj je med odličan za smirivanje upale. U ponudi imamo i raznih drugih medova, poput bronho meda s kaduljom i propolisom, ali i šumski, kesten i brojne druge - poručio je Dješka, čiji su posjetitelji jučer mogli kušati med i dakako, kupiti ga kao odličnu preventivu protiv bolesti u zimskim danima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas