Osijek
25. OBLJETNICA KLINIKE ZA NEUROKIRURGIJU KBC-A OSIJEK

Samo pet specijalista,
a godišnje 800 operacija
Objavljeno 3. studenog, 2017.

Ozljede mozga, kralježnice, tumorski procesi u kralježnici, problemi koje pokriva vaskularna i dječja neurokirugija, ali i srodne bolesti stanja su koja se uspješno liječe na Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Osijek već punih 25 godina. Ta je važna obljetnica bila prigoda da se u četvrtak na toj klinici okupe sadašnji i bivši djelatnici Klinike, među njima i osnivač osječke neurokirurgije, prof. dr. sc. Đuro Vranković.

- Od osnutka, 1. studenoga 1992., uspješno su obavljeni operativni zahvati na tisućama pacijenata. Najčešće su to traume prouzročene padovima i prometnim nesrećama, ali i degenerativne promjene kralježnice, a onkološka je neurokirurgija na trećemu mjestu. Na Klinici radi nas pet neurokirurga specijalista i trudimo se pokriti sve zahtjeve ove regije. Osim Osječko-baranjske županije pokrivamo i pacijente iz još četiri županije. Godišnje imamo od 700 do 800 operativnih zahvata, što će reći da se broj operacija nije smanjio unatoč odljevu stanovnika iz Slavonije i Baranje. Sretni smo što po uspješnosti ne zaostajemo za hrvatskim, pa i svjetskim, kriterijima, no problem je u malom broju specijalista, s obzirom na to da se broj operacija ne smanjuje. No, unatoč tome, lista čekanja nije duga, jer neurokirurgija ne podnosi dugotrajno čekanje. Kod pacijenata koji boluju godinama, odnosno kod najmanje zahtjevnih slučajeva, lista čekanja je najduže dva-tri tjedna, a sva su ostala stanja hitna - rekao je doc. dr. sc. Božidar Muršić, v.d. predstojnika Klinike za neurokirurgiju KBC-a Osijek.

Dodaje kako je u proteklom razdoblju na Kliniku pristiglo mnogo novih uređaja, a određeni su detaljno servisirani. Izrazio je nadu da će se dogodine nabaviti prijeko potrebna neuronavigacija – aparat kojim bi se Neurokirurgija zajednički koristila sa Zavodom za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju i koji bi bio, dodaje, iskorišten u maksimalnom kapacitetu.

Sva su 24 kreveta, ugovorena s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, gotovo svakodnevno puna, a operativni se zahvati obavljaju u obje operacijske sale, te su pacijenti pod budnim okom 44 medicinska djelatnika, od kojih je 20 medicinskih sestara.

- Nažalost, ovaj broj medicinskih sestara nije dovoljan, no moramo se snaći. Dosta je teška statistika pacijenata, ima i vrlo zahtjevnih slučajeva, no da nema svih ljudi ovdje, od spremačice do šefa Klinike, ne bismo zajednički ovako dobro funkcionirali - zaključila je Anamari Horvat, glavna sestra Klinike, gdje je u četvrtak, nakon konferencije za novinare, održana i mala svečanost u povodu ove značajne obljetnice. M. Mihelić

Vlatko Kopić

zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek

Uprava KBC-a Osijek daje te će i dalje pružati maksimalnu podršku u edukaciji djelatnika, kao i u nabavi medicinske opreme koja će našu Kliniku za neurokirurgiju držati na razini kvalitete ostalih klinika u Hrvatskoj.

Božidar Muršić

v.d. predstojnika Klinike za neurokirurgiju KBC-a Osijek

Sretni smo što po uspješnosti ne zaostajemo za hrvatskim, pa i svjetskim, kriterijima, no problem je u malom broju specijalista. Naime, broj se operacija ne smanjuje iako je nas, neurokirurga, manje nego prije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas