Osijek
NOVA PROMETNA REGULACIJA

Obrisana biciklistička staza na dijelu Europske avenije u blizini Županijskog suda
Objavljeno 3. studenog, 2017.
U Gradu kažu kako je biciklistička staza obrisana jer nije bila prema pravilima, a ne zbog prigovora građana

Nakon što smo na upit građana pisali o problemima biciklista na biciklističkoj stazi ispred zgrade osječkog Županijskog suda na Europskoj aveniji zbog vozila parkiranih na stazi, Grad je potpuno uklonio biciklističku stazu na potezu od Radićeve do Ulice Alojzija Stepinca.

Iz Grada kažu da brisanje biciklističke staze nema veze s prigovorima građana, nego da je obrisana jer nije bila prema pravilima.

- Označene biciklističke staze koje su zadovoljavale uvjete propisane odredbama Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi obnovljene su novim, propisanim oznakama. One koje nisu ispunjavale te uvjete obilježit će se nakon izvođenja potrebnih građevinskih zahvata u svrhu njihove prilagodbe sukladno navedenom Pravilniku. Konkretno, do sada označeni biciklistički trak s južne strane Europske avenije između Radićeve i Stepinčeve nije imao kontinuitet (u Radićevoj nema staze, a niti u nastavku u pravcu zapada Kapucinskom) do označene staze u Stepinčevoj i u nastavku Europske avenije prema istoku. Tim zahvatom usmjerilo se bicikliste u Stepinčevu ulicu, označenom stazom – doznajemo od Ljiljane Belajdžić, pročelnice Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo Grada Osijeka.

Podsjetimo, početkom travnja prošle godine na snagu je stupio novi Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi u Hrvatskoj, koji je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Za prilagodbu Pravilniku rok je postavljen na dvije godine od njegova donošenja, tako da je i Gradu Osijeku ostalo još oko pola godine da mu se prilagodi. Kada je Pravilnik stupio na snagu, u Gradu je rečeno da biciklistička staza na kojoj se promet odvija jednim smjerom mora biti široka minimalno jedan metar, a ona na kojoj se odvija dvosmjerni biciklistički promet – dva metra. Iako je od tada prošlo više od godinu i pol dana, većina biciklističkih staza u gradu ne zadovoljava ove uvjete. Na mjestima gdje nema dovoljno mjesta za takve staze Pravilnik je predvidio da se biciklistički promet ponovno vrati na cestu.

Sandra LACIĆ
PROBLEM PARKIRANJA ISPRED SUDA (NI)JE RIJEŠEN

Na mjestu gdje je do prije neki dan postojala biciklistička staza na Europskoj aveniji ostale su izgrebane dvije linije, jer su nedavno žute linije koje su označavale biciklističku stazu bile pojačane bijelom bojom. Na kolnicima Neumanove ulice te dijelu ceste iz Radićeve ulice, prema istoku, ostale su široke crvene linije koje su označavale prostor kojim su se mogli kretati biciklisti. Brisanjem ovog dijela biciklističke staze riješen je problem parkiranja službenih vozila suda te policijskih vozila koja dovode osumnjičenike. Sada više ne smetaju bicilistima, jer ondje i ne smiju voziti bicikle, no i dalje zauzimaju dio pješačkog prostora na nogostupu.

Možda ste propustili...

7. CIKLUS OTVORENOG ČETVRTKA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Niz zanimljivih popularnoznanstvenih predavanja

U AMBULANTAMA STOTINE PACIJENATA

Stanišić: Zbog viroza nemojte ići liječniku!

U GISKO-U U ČETVRTAK

Niža članarina pri prvom upisu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJSTARIJA OSJEČKA SLASTIČARNICA, NA ISTOJ DONJOGRADSKOJ LOKACIJI OD 1945.

Obiteljska slastičarnica Orijent čuvena po talijanskoj krempiti

2

NOĆNA SMJENA S PROMETNOM POLICIJOM

Iz auta izlazili pijani s bokalom vina u ruci

3

U OČEKIVANJU JAVNOG POZIVA ZA ORGANIZACIJU POPULARNE MANIFESTACIJE

Advent u Osijeku seli se u
Park kralja Petra Krešimira IV.?

oglas