Novosti
SDP-OV ZAHTJEV ZA OPOZIV VLADE

Bernardić: Na glasanju će biti jasno tko je u kaljuži, a tko je čist
Objavljeno 2. studenog, 2017.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je, nakon što su u saborsku proceduru predali prijedlog za pokretanje pitanje povjerenja Vladi RH, poručio da SDP ima odgovornost “raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva vlada zbog slučaja Agrokor”.

Na glasanju o povjerenju Vladi bit će jasno tko je u kaljuži, a tko je čist, naglasio je Bernardić. Upitan koliko ta rasprava uopće ima smisla, s obzirom na to da ne mogu skupiti 76 glasova potrebnih za opoziv Vlade, Bernardić je kazao da oni štite interes građana Hrvatske, “dok sada gledamo izvlačenje novca iz Hrvatske pod izlikom spašavanja radnih mjesta”.

Ponovio je i da je SDP već pokazao kako je moguće u predstečajnoj nagodbi spasiti 30 tisuća radnih mjesta. Podsjetio je i da je na dan rasprave o lex Agrokor HDZ poslao amandman kojim je omogućio lešinarskom fondu da ima većinu u Vjerovničkom vijeću i da sudjeluje u upisu na Agrokorovu imovinu. “Mi smo za dogovor svih vjerovnika i protiv odlaska Agrokora u stečaj, ali smo protiv izvlačenja novca i da netransparentnim procesima u Agrokoru upravlja lešinarski fond i da se drže onog “drži vodu dok ortaci odu”, jer ovo je udruženi ortački pothvat u kojem sudjeluje Plenkovićeva vlada kao lovac u mutnom”, ocijenio je čelnik SDP-a.

Ključno je pitanje u ovom trenutku gdje je novac hrvatskih građana i onaj koji će tek morati platiti, ključno je “gdje su pare”, smatra Bernardić, dodajući da SDP u svakom svom mandatu oporavi Hrvatsku, a onda dođe HDZ, isprazni blagajnu i opet smo na koljenima. Također očekuje da će za opoziv Vlade glasati “svi oni koji nemaju prste u pekmezu” i da će se svi zastupnici pogledati u ogledalo i stati na kraj ovoj moralnoj i korupcijskoj kaljuži koja trenutačno vlada Hrvatskom.

Kao razlozi za pokretanje povjerenja Vladi RH u prijedlogu se navode izostanak uvjerljivih odgovora i objašnjenja za evidentnu odgovornost Vlade za postupke koje u njezino ime provodi Ante Ramljak, povijest odnosa Ramljaka i tzv. lešinarskih fondova, je li HDZ pogodovao fondu Knighthead. Također, između ostaloga, traže se odgovori na pitanja kako je strukturirano roll-up financiranje, imaju li svi u postupku isti tretman, je li tko imao povlaštene informacije i s kime ih je dijelio, što je s planom restrukturiranja kako bi se očuvala radna mjesta u Agrokoru i povezanoj industriji te koliki su troškovi konzultantskih usluga za lex Agrokor. H

ČIJI SU POTPISI NA ZAHTJEVU

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izvijestio je da je za pokretanje opoziva Vlade prikupljen 31 potpis, 19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisnih za Hrvatsku. Potpisali su, objasnio je, IDS, GLAS, HSS, Živi zid, Most i Promijenimo Hrvatsku. Upitan kada očekuje raspravu o povjerenju Vladi, kazao je da su spremni na svaki dan “od 7. do 30. dana, kako to Poslovnik predviđa”. Bauk je rekao i da na raspolaganju imaju niz poslovničkih mogućnosti, uključujući i onu da isti 31 zastupnik traži smjenu samo predsjednika Vlade. Usto, i u roku kraćem od šest mjeseci druga grupa zastupnika, koja nije potpisala aktualnu inicijativu, također može pokrenuti pitanje povjerenja Vladi, a sve će, dodaje, ovisiti o razvoju političke situacije.

Možda ste propustili...

ŽIVI ZID PROZIVA DORH DA SU RADILI POVRŠNO

Proširuju prijavu protiv Plenkovića i Marića

OTVARAJU 200 NOVIH RADNIH MJESTA

Pevec bilježi dobit i diže plaće

DIONIČARI IZGLASALI

Nepovjerenje za Upravu Uljanika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SKANDAL U OSNOVNOJ ŠKOLI U ČEPINU

Domar, pred njemačkim izaslanstvom, pustio nacističku verziju himne

2

SLAVONSKE PACIJENTICE NAJVIŠE SE ŽALE NA VINKOVCE I VUKOVAR

KBC Osijek: Dnevno do 10
kiretaža, sve uz anesteziju

3

OPASNOSTI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Žrtva krađe identiteta i dogradonačelnica Osijeka