Novosti
ISTRAŽNO POVJERENSTVO ZA AGROKOR

Todorići nedostupni i bolesni,
svjedočit će samo Mesić?
Objavljeno 2. studenog, 2017.

Prva sjednica istražnog povjerenstva za Agrokor, kako je i planirano, održava se u petak, 3. studenoga, a na nju su kao svjedoci pozvani vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić, njegov otac Ante Todorić te bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić (SDP) podsjeća kako je sjednica sazvana još prije dva tjedna te očekuje da će se svi članovi tog saborskog tijela na nju i odazvati.

- Što se tiče planiranih svjedoka, za Ivicu Todorića nije realno da će se pojaviti, naime, kada bi to i učinio, morao bi biti uhićen, jer kazneni postupak ima prednost pred radom povjerenstva. Ni za Antu Todorića nije vjerojatno da će sada doći na sjednicu, jer, mislim, ima određene zdravstvene teškoće. Tako da očekujem da će na prvu sjednicu doći Stjepan Mesić, koji je poziv primio - rekao nam je Miljenić, dodavši kako će nakon svjedočenja biti i dogovor članova istražnog povjerenstva oko budućeg rada. Prema njegovim riječima, zatražili su da im se dostavi niz dokumenata o toj problematici, normalno nastavljaju rad i redom će pozivati svjedoke.

Sljedeća je sjednica povjerenstva za Agrokor sazvana već za sljedeći utorak. Na tu su sjednicu kao svjedoci pozvani bivši predsjednik hrvatske Vlade Josip Manolić te dva nekadašnja šefa Hrvatskog fonda za privatizaciju - Milan Kovač i Ivan Penić. No, kako su se Penić i Kovač već izjasnili da o privatizaciji Agrokora ne znaju ništa, jer je proces privatizacije u Hrvatskoj isprva vodila Agencija za restrukturiranje i razvoj, a ne Fond za privatizaciju, veliko je pitanje hoće li od njihova svjedočenja uopće biti koristi.

Podsjetimo, osnivanje povjerenstva bio je mukotrpan višemjesečni proces zbog međusobnog nepovjerenja među strankama, pogotovo među dvjema vodećima. Situacija je nakon osnivanja dodatno zaoštrena donošenjem poslovnika rada, kojim je propisano da povjerenstvo ne može raditi ako na sjednici nije većina članova, odnosno, najmanje pet od ukupno devet, zbog čega oporba strahuje da bi vladajući mogli sabotirati rad povjerenstva. Također, opozicijski članovi povjerenstva nezadovoljni su tumačenjem prema kojemu rad povjerenstva automatski prestaje kada se pokrene istraga te svoj stav brane argumentom da se povjerenstvo može baviti onim pitanjima koja nije obuhvatila DORH-ova istraga, a to su računovodstvena izvješća. I sam glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nedavno je izjavio kako ne očekuje da bi saborsko povjerenstvo moglo ometati istragu koju provodi DORH. Prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, to tijelo ima rok od šest mjeseci da provede istragu i Saboru predloži zaključke, zbog čega se, ne prekine li se rad tog tijela, može očekivati intenzivna dinamika sastajanja, zbog opsežne dokumentacije i velikog broja svjedoka koji bi trebali iznositi svoja saznanja o nastanku i radu koncerna Agrokor. I.Bošnjak/H

MEĐU NAJTRAŽENIJIM OSOBAMA U EUROPI

Europski policijski ured – Europol objavio je na svojim stranicama fotografije i podatke o Ivici Todoriću za kojim hrvatsko pravosuđe traga zbog slučaja Agrokor. Uz fotografiju i opis osobe, Europol je na svojim stranicama napisao da se Todorića traži zbog korupcije, prijevare i krivotvorenja dokumenata, uključujući i dokumente koji utječu na financijske interese EU-a. Hrvatsko pravosuđe ranije je izdalo crvenu tjeralicu za Ivicom Todorićem koji je nedostupan od pokretanja istrage u slučaju Agrokor, unatoč ranije raspisanoj tjeralici i izdanom Europskom uhidbenom nalogu. Crvena tjeralica za Todorićem zasad nije vidljiva na Interpolovim internetskim stranicama, a po nekim objašnjenjima tjeralica postaje javna tek kad se iscrpe sve ostale mogućnosti.

TODORIĆEV STATUS POČASNOG PREDSJEDNIKA HUP-a U MIROVANJU

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić izjavio je u četvrtak kako je status Ivice Todorića kao počasnog predsjednika HUP-a u mirovanju. “Nećemo osuđivati čovjeka prije nego budu donesene pravomoćne odluke, ali njegov status počasnog predsjednika ćemo ostaviti u statusu mirovanja do daljnjega”, rekao je Majetić napominjući kako je odluka o stavljanju statusa Ivice Todorića u stanje mirovanja donesena prije nekoliko dana. “Gospodin Todorić je važna osoba za HUP. Puno je napravio za poslodavce i mi to nećemo nikada zaboraviti. Nama je bio vrlo važan i to poštujemo. Odluka nije bila jednostavna i laka, ali situacija je takva i moramo je akceptirati i tako postupiti”, kazao je Majetić.

Možda ste propustili...

AGROKOROVO POSLOVANJE U OSAM MJESECI

Operativna dobit 1,46 mlrd. kuna

10. TEMATSKA KONFERENCIJA ZAJEDNICE POVRATNIKA OBŽ

Povratnici traže od Vlade RH Zakon o naknadi ratne štete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana