Novosti
POPIS ČASOPISA FORBES

Kolinda Grabar Kitarović 39. je najmoćnija žena
Objavljeno 2. studenog, 2017.

Na ovogodišnjem popisu stotinu najmoćnijih žena svijeta, koji tradicionalno objavljuje ugledni američki časopis Forbes, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zauzela je 39. mjesto.

Na prvome je mjestu ponovno njemačka kancelarka Angela Merkel, dok je druga britanska premijerka Theresa May. Gleda li se samo suženi popis na kojemu su isključivo žene koje se bave politikom, hrvatska je predsjednica na četrnaestom mjestu. Prema Forbesu, moćnija je od norveške premijerke Erne Solberg, koja je 17. ili Elvire Nabiuline, guvernerke ruske središnje banke. Iza hrvatske predsjednice našle su se Beyonce Knowles koja je na 50. mjestu, Hillary Clinton (65. mjesto), supruga Marka Zuckerberga Priscilla Chan (69. mjesto), Taylor Swift (85. mjesto), J. K. Rowling (88. mjesto)...

U obrazloženju mjesta dodijeljenog Kolindi Grabar Kitarović Forbes je napisao: “Najmlađa osoba na mjestu predsjednika Hrvatske, ujedno i prva žena na tom položaju, Grabar Kitarović kontinuirano jača svoju poziciju na međunarodnoj sceni ove godine radeći s predsjednikom Donaldom Trumpom i SAD-om kako bi se izgradilo američko postrojenje za uvoz ukapljenog plina na otoku Krku kojim bi se moglo isporučiti do dvije milijarde kubika godišnje za distribuciju u Zapadnu Europu, što bi moglo pomoći energetskoj neovisnosti Europe od Rusije. Grabar Kitarović, bivša ministrica vanjskih poslova i ambasadorica u SAD-u prošle je godine posjetila iranskog predsjednika Hasana Rohanija kako bi razgovarala o jačanju diplomatskih odnosa”.

- Moj stav o anketama i istraživanjima je poznat: uvijek ističem kako je najvažniji glas naroda. Lagala bih kada bih tvrdila kako mi nije zadovoljstvo vidjeti uvažavanje stručnjaka koji se bave međunarodnom političko-gospodarskom scenom. No, moram podsjetiti da stojim čvrsto s obje noge na zemlji. Više puta sam naglašavala kako sebe ne gledam isključivo kao ženu političara već kao političara koji predstavlja i zastupa interese svoje zemlje. Drago mi je da se trud i napor prepoznaje i vrednuje u međunarodnom okruženju - stoji u odgovoru iz Ureda predsjednice. E.S.

Hrvatska se predsjednica prošle godine nalazila na 46. mjestu ove liste

Možda ste propustili...

ZAJEDNIČKO POVJERENSTVO ZA GOSPODARSKU SURADNJU

Potpisan protokol između RH i Ukrajine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JOŠ JEDAN OBRAT U SLUČAJU “LAŽNI MAĐARI”

Svjedok: Policijski inspektor
me je ucijenio i prijetio mi
tražeći da govorim o mitu!

2

NUDE I STANOVE ZA 350 EURA

Frankfurtska zračna luka otvoreno poziva radnike iz Hrvatske

3

“ZAGORČAT ĆU ŽIVOT TEBI, TVOJOJ DJECI I TVOJOJ OBITELJI”

Podignuta optužnica protiv Vrdoljaka