Regija
VLASNICI POSLOVNIH PROSTORA “DRŽE” CIJENU:

Bolje prazan lokal nego za bagatelu “rauban”
Objavljeno 3. studenog, 2017.
Ugostiteljima i obrtnicima nije jasna “bolje nikakva nego ikakva zarada” logika

ĐAKOVO - Iznajmljujem lokal, informacije na broj... - stoji na izlozima mnogih praznih lokala po Đakovu. Lokali se u ovome gradu većom brzinom prazne nego što se pune. Jer, najamnine su visoke, velik dio najmoprimaca, poput frizera i slično, otvara i vodi obrt samo da sebi (i eventualno jednom radniku) zaradi plaću, a ne neku ekstrazaradu, pa je pravi izazov kako još zaraditi i za nemali najam.

Prazno 50 posto

Mnogi u toj utrci posustaju i zatvaraju jer ih “ubiše režije i davanja državi”, broj praznih lokala sve je veći, no vlasnici su tvrdi, ne spuštaju cijene najma, radije lokale i godinama drže praznima nego da spuste cijenu pa da na najmu zarade bar nešto, a lokal spase od propadanja zbog neupotrebe.

– Za najam lokala tražim 1800 kuna, to je nekih 250 eura. Najviše bih spustila na 1500 kuna, ispod toga nikako. Jer, lokal je relativno nov, s podrumom za skladište, urednim sanitarnim čvorom, novom tendom, grijanjem... Budzašto ga ne mogu dati, pa makar ostao i prazan. Uostalom, lokal do moga je u najmu za 2000 kuna - kaže vlasnik lokala na potezu od korza do Tržnice.

U Udruženju obrtnika Đakovo procjenjuju da je u gradu i do 100 praznih lokala te da je to i do 50 poslovnih poslovnih prostora uopće. Ima ih na svakom koraku, a najuočljiviji su na korzu, gdje je prije bila stvar prestiža imati lokal. Najam im je tada u prosjeku bio 1000 DEM, a sada, kažu ovdašnji najmoprimci, 400, 450 do 500 eura. No, pojedini ugostitelji na korzu najam plaćaju i do 1000 eura.

– Ovdje se ispod 400 eura za najam ne ide, gazde lokale radije drže prazne - kaže trgovac na korzu.

Prošla zlatna vremena

- Prije je imati lokal na korzu bilo 'in', no danas to nije tako. Tko će vam za lokalčić od 20-ak kvadrata dati 500 eura koliko njegov vlasnik traži?! A prije – koliko god si tu tražio, mogao si dobiti. No, to je prošlo. Sada se više traže lokali u Jelačićevoj, gdje je cijena najma 500, 600, 700, pa i 1000 eura, no potonju možete dobiti samo za lokale veličine više stotina kvadrata, za manje prostore nema govora. Korzo zasad najmoprimcima nije atraktivan, no mislimo da će oživjeti rekonstrukcijom Trga - kaže tajnik Udruženja obrtnika Marko Milković. Velik dio lokala drže starije generacije, svi oni lokale su otvarali u njihovo zlatno doba, kada su se “izbijale” ulične sobe i na njih stavljali izlozi jer tada je imati lokale bio unosan biznis, a najam dostizao velike cifre. No, ta su vremena prošla. Da velik dio najmodavaca ne prihvaća promjene i činjenicu da su zlatna vremena izdavanja lokala prošlost, slažu se i u Udruženju.

– Puno sam se u životu naradio da bih nešto stekao. Ne mogu lokal dati ispod svake cijene, radije neka bude prazan nego da ga netko za nikakav novac, za bagatelu 'rauba'. Što ću, dam li ga za nikakav novac, danas-sutra djeci ostaviti? - kaže umirovljeni 'gastarbajter', vlasnik povećeg lokala u širem centru grada koji je već duže prazan, a za nj traži 500 eura. Milković procjenjuje da su i kriza te trgovački lanci učinili svoje te otvaranje radnji odvukli iz središta grada na periferiju.

– No, na zapadu je krenuo trend da su se radnje počele vraćati u gradska središta - dodaje Milković.

Zašto velik dio vlasnika lokala ide logikom “bolje prazan lokal bez ikakve zarade, a ne niži najam” pitaju se i u Cehu ugostitelja.

– Jer, ako je lokal primjerice godinu dana prazan, da bi stvar krenula, vi morate sve iz početka, a da jedan najmoprimac izađe, a drugi uđe – sve se veže, pa mi vlasnici radije praznih nego lokala s nižim najmom nisu jasni. Ili imaju ionako dovoljno za život, pa im zarada na najmu nije ni bitna. Razgovaramo o visini najma na sastanku Ceha, svi su ogorčeni i kažu da neće više moći biti u njemu ako im se najamnina ne spusti. U suprotnom, kažu, zatvaraju i odoše u Njemačku - kaže predsjednica Ceha Nada Prskalo Ališić. Dodaje da je prosječan najam za ugostitelje 5000 kuna, na korzu je i do 1000, a u Jelačićevoj je i slučaj kafića koji najam plaća 12.000 kuna plus PDV, oko 15.000 kuna. Treba to zaraditi, a to je samo najam. A gdje su plaće, režije, obveze državi?

– Baš smo računali za taj kafić – plaće za pet radnika i ostalo, ukupno 60-ak tisuća kuna izdataka - kaže Prskalo Ališić te upozorava i na slučajeve onih najmodavaca koji ne žele spustiti najamninu za iznos koji je najmoprimac utrošio u obnavljanje lokala.

Suzana ŽUPAN
HOK: Da zakon penalizira imovinu izvan funkcije, bilo bi drugačije

“Imamo situaciju da nije prošao Zakon o imovini i onaj dio koji bi penalizirao imovinu koja nije u funkciji. Vlasnici i dalje drže nerealno visoke cijene, ne žele se prilagoditi, no u jednom dijelu – to je i njihovo pravo, to je njihova privatna imovina kojom samostalno raspolažu. Ali, vlasništvo podrazumijeva i odgovornost, obvezu. No, da postoji zakon koji bi to penalizirao – onda bi drugačije razmišljali”, kaže o ovoj problematici predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec. Postavlja pitanje ponude i potražnje poslovnih prostora. “Mi bismo rado da iz Ministarstva državne imovine počnu stizati pravilnici, rješenja gdje bi se mogli otkupiti poslovni prostori u vlasništvu RH, gradova i općina jer do sada je više od 1700 zahtjeva za otkup tih prostora. Vrijeme je da država počne s tim. Kada se stvori konkurencija, onda će i cijene najma padati”, dodaje Ranogajec. U Đakovu nema lokala u vlasništvu države, tek nekoliko gradskih, većinom su u privatnom vlasništvu.

Boje se i neplaćanja

“Ima ova priča i drugu stranu medalje. Mislim da se ljudi najviše boje neplaćanja najma i režija, pa lokale i ne iznajmljuju, a kamoli za umanjeni najam. I sam znam za bar tri-četiri slučaja gdje su vlasnici lokala ostali prevareni – najam im nije plaćan, ušli su u sudske sporove, presude su donesene, no ne izvršavaju se. Nakon takvih loših iskustava ljudi pušu i na hladno i misle: bolje i prazan lokal nego da za njim ostanu dugovi”, kaže tajnik Udruženja obrtnika Đakovo Marko Milković.

najam

prosječna cijena je 450 eura

Možda ste propustili...