Novosti
PROŠLO JE 26 GODINA

Padom Lušca započeo je slom obrane Vukovara
Objavljeno 3. studenog, 2017.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja obilježena je 26. godišnjica stradanja vukovarskog naselja Lužac. Preživjeli ističu kako je padom Lušca počeo slom obrane Vukovara 1991. godine, s obzirom na to da je okupacijom tog naselja presječena komunikacija hrvatskih branitelja te je Vukovar odsječen od četvrti Borovo naselje.

Mato Džigumović, zapovjednik policije na Lušcu u vrijeme obrane grada, naglasio je kako je od 69 ubijenih mještana većina stradala nakon opsade, a za te zločine nitko nije odgovarao. “Nas nekolicina preživjelih svjedočimo o zločinima počinjenim ovdje, a ova bolna obljetnica istodobno je i tužna i ponosna”, rekao je Džigumović.

Iako je od zločina prošlo 26 godina, mještani se nadaju kako će doznati sudbinu najmilijih te da će počinitelji biti privedeni pred lice pravde. “Devet članova moje obitelji je ubijeno, a o sudbini njih troje ni danas ne znam ništa. Pitamo, molimo i ponižavamo se, ali DORH i naše sudstvo ništa ne čine o tom pitanju”, rekao je Stjepan Vidaković. Franjo Šoljić, predsjednik vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, navodi kako je nekoliko osoba bilo privedeno za ove zločine, no svi su ubrzo pušteni, a potom su napustili Hrvatsku. Nezadovoljstvo je izrazio i dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček, naglasivši kako se godinama ponavlja ista priča. “Bojim se da na ovome svijetu neće baš biti pravde za Vukovarce, jer je premalo optuženih i osuđenih za zločine počinjene u Vukovaru”, poručio je Pavliček. D. Korpoš

Možda ste propustili...

JAČANJE TRANSPARENTNOSTI

Potpisana Deklaracija protiv korupcije

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA NIJE IZNENADILA

Bandić nedužan u aferi štandovi

U KARLOVAČKOJ VOJARNI "KAMENSKO"

Hrvatski vojnici ispraćeni u misiju u Libanon

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

"NA SPEKTRU OD CENTRA PREMA LJEVICI"

Dalija Orešković ulazi u politiku

2

U PONEDJELJAK NA ŽUPANIJSKOM SUDU U ZAGREBU

Izricanje presuda Ivi Sanaderu za slučaj Hypo banka i za slučaj Dioki

3

BIVŠI SDP-OVAC NA ČELU DEMOKRATA

Mrsić osnovao stranku