Svijet
UZBEKISTANAC PRIZNAO NAPAD

Trump traži smrt za terorista Saipova
Objavljeno 3. studenog, 2017.

Sayfull Saipov, 29-godišnji Uzbekistanac, priznao je da je počinio napad kamionetom na Manhattanu u kojem je poginulo osmero ljudi, kazavši da ga je inspirirala tzv. Islamska država te da se osjeća dobro zbog svog čina, dok je američki predsjednik Donald Trump za njega zatražio smrtnu kaznu.

Američke vlasti podnijele su kaznenu prijavu protiv Saipova, inače doseljenika iz Uzbekistana, koji je optužen za gaženje biciklista i pješaka kamionetom u južnom Mahhattanu. Saipov je kazao istražiteljima da ga je inspiriralo gledanje internetskih videa Islamske države te kako je napad počeo planirati prije godinu dana. Saipov, koji je hospitaliziran nakon što ga je policija ustrijelila, priznao je istražiteljima da je 22. listopada unajmljenim vozilom izveo probnu vožnju te izjavio “da se osjeća dobro zbog onog što je učinio”. Kako se navodi u optužnici, Saipov je odbio pravo na šutnju, a na razgovor s predstavnicima vlasti iz postelje u bolničkom centru na Manhattanu pristao je bez nazočnosti odvjetnika. “Terorist iz New Yorka kazao je da je sretan te je tražio da u bolničkoj sobi izvjesi ISIL-ovu zastavu. Ubio je osmero ljudi, a teško ozlijedio njih 12. Treba dobiti smrtnu kaznu!”, poručio je Trump putem Twittera.

Trump je izjavio da je otvoren za prebacivanje Saipova u vojni zatvor u Guantanamo Bayu na Kubi. Istražitelji su na mobilnom telefonu koji pripada Saipovu pronašli tisuće propagandnih fotografija i videa povezanih s Islamskom državom, uključujući videoisječke koji prikazuju ISIL-ove zarobljenike odrubljenih glava. Saipova se tereti po osnovi pružanja materijalne podrške i resursa stranoj terorističkoj organizaciji te za osam smrtnih ishoda koje je prouzročio unajmljenim kamionetom. Državni odvjetnik Joon Kim kazao je da bi prema prvoj točci Saipov mogao dobiti doživotni zatvor, dok bi prema drugoj, ako to vlada zatraži, mogao biti osuđen na smrtnu kaznu.

Saipov je živio u kvartu prepunom imigranata različitih običaja, porijekla i jezika no čak se i njima činio pomalo čudnim. Tjednima prije napada unajmljivao je kamionete slične onome kojim je počinio napad. “Takav se kamionet koristi za građevinske radove, a on se nije time bavio. Jedan takav iznajmljeni kamionet stajao mu je pred kućom gotovo tjedan dana. Zašto bi netko platio iznajmljivanje takvog vozila da mu stoji pred kućom”, rekao je susjed Carlos Batista te dodao “sada mislim da je razmišljao kada krenuti u napad”. E.S./H

Uhvaćen suučesnik

FBI je objavio da je pronađen 32-godišnji Mukhammadzoir Kadirov, također podrijetlom iz Uzbekistana, za kojim je ranije izdana potjernica zbog sumnje u umiješanost u napad. Dužnosnici američkog ministarstva pravosuđa izjavili su za Reuters da je Saipov bio u kontaktu s Kadirovim i još jednom osobom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZMJENE ZAKONA

Crnogorci u mirovinu sa 61 godinom

2

KRITIKA IZ SUSJEDNE DRŽAVE NA RAČUN PREMIJERA RH

Zvizdić: Plenkovića se miješa u poslove BiH

3

U ISTANBULU

Summit Merkel-Putin-Macron-Erdogan o Siriji