Kultura
PREDAVANJE DR. SC. MARIJANE BORIĆ O FAUSTU VRANČIĆU

Vrančić je potvrdio da je moguće suglasje humanističkih i tehničkih znanosti u brizi i na dobro čovjeka
Objavljeno 3. studenog, 2017.

Ogranak Matice hrvatske u Osijeku i Institut za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.” obilježili su 400. obljetnicu smrti Fausta Vrančića popularno-znanstvenim predavanjem Suvremenost djela Fausta Vrančića dr. sc. Marijane Borić, koje je održano u pastoralnim prostorima Vikarijata Osijek.

Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU i voditeljica projekta “Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu”, koja je već održala mnogobrojna zapažena predavanja o Vrančiću, nedavno u Pragu i Pečuhu, znalački je i nadahnuto predstavila Vrančićev život i djelo, s posebnim osvrtom na kulturno-povijesni kontekst Vrančićeva vremena i aktualnu suvremenost te primjenjivost tehničkih izuma izloženih u njegovu kapitalnom djelu renesansne tehnike “Machinae novae”.

Predavanje su pratili zanimljivi i vrijedni slikovni prilozi, od kojih je zasigurno najpoznatiji Vrančićev izum padobrana (“letećeg čovjeka”). Vrančić je bio pravi renesansni čovjek, polihistor koji se bavio različitim područjima znanosti i znanja, kao što su leksikografija, filozofija, teologija, tehničke znanosti, potvrđujući mogućnost harmoničnoga suglasja između humanističkih i tehničkih znanosti u brizi i na dobro čovjeka. To je Vrančićeva poruka i za naše vrijeme.

On je također reprezentant kršćanskoga humanizma i u svim je njegovim djelima ustrajna kršćanska misao, istaknula je predavačica, upozorivši na vrijednost Vrančićeva spisa “Kršćanska etika” preporučivši ga za prijevod na hrvatski. Vrančićev Rječnik pet najuglednijih europskih jezika, u koji je, uz latinski, talijanski, njemački, mađarski, uvrstio i hrvatski (dalmatinski), kao prvi reprezentativni tiskani rječnik hrvatskoga jezika i njegov prozni spis “Život nikoliko izabranih divic” prikazuju Vrančića u njegovoj intelektualnoj i emotivnoj zauzetosti za hrvatski jezik u tada iznimno teškom vremenu, po mnogo čemu nalik današnjemu.

Faust Vrančić, pripadnik ugledne šibenske obitelji i najviših intelektualnih, diplomatskih i crkvenih krugova Europe nije zaboravio odakle dolazi i kamo pripada. Predavanje su s posebnim zanimanjem pratili učenici Graditeljsko-geodetske škole u Osijeku, inače polaznici Međunarodne ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture koja se u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Osijeku održava na otoku Prviću, Faustovu otoku djetinjstva i mjestu njegova vječnog počivališta. N.Vekić

Možda ste propustili...

MUZEJ GRADA ILOKA I AUSTRIJSKI KULTURNI FORUM

Grafički element umjetnika iz Graza

KAZALIŠTE KOMEDIJA NAJAVLJUJE SEZONU

Od pet premijera prvi na redu je Gogoljev “Revizor”

GODIŠNJA SKUPŠTINA MUZEJSKE UDRUGE

Čestitka za slatinske muzejske obljetnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana