Kultura
POČINJE JUBILARNI, 20. MEMORIJAL “DARKO LUKIĆ”

Sljedeći Memorijal mogao bi se održati u novoj koncertnoj dvorani i na novom klaviru!
Objavljeno 3. studenog, 2017.

Organizacijski odbor i Stručni savjet Memorijala “Darko Lukić” imali su protekle dvije godine zadatak pripremiti obljetničko izdanje ovog iznimno među pijanistima popularnog i uglednog međunarodnog susreta mladih klavirista koji se u Osijeku održava dugi niz godina. Točnije - puna četiri desetljeća, ponosno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je najavljen program ovoga jubilarnog, 20. memorijala, najavila Lidija Neznanović, predsjednica Glazbene mladeži Osijek, sa suradnicima. Prekrasan je kontinuitet koji susret održava, jer mnoštvo pijanista sudjelovali su nekoć kao učenici, a danas su pedagozi koji na ovaj memorijal šalju svoje učenike. To je i motivacija i nadahnuće pedagozima, dodaje Lidija Neznanović, ali i glazbenicima, jer sudjelovanje je isključivo na poziv, a kao 'posljedica' iznimnih rezultata na pijanističkoj sceni u protekle dvije godine, tj. od posljednjeg memorijala.

- Memorijal danas ima status, važno je doći i predstaviti svoj program - dodala je Lidija Neznanović. Nekoć je trajao znatno duže, a unatrag desetak godina traje samo tri dana, tj. tri večeri. Razlog su financije, a ne nedostatak talentiranih pijanista - nije razočaranje krio Josip Uglik, umirovljeni ravnatelj GŠ Franje Kuhača i član Stručnog savjeta ovoga memorijala.

Svi sudionici i organizatori rade na volonterskoj bazi, s mnogo ljubavi i entuzijazma, kao dar sugrađanima i gradu, čija je i Memorijal “Darka Lukića” jedna od prepoznajnica. Odnosi se to i na Memorijal “Franjo Krežma” za mlade gudače, kojemu je također cilj predstaviti mlade darovite glazbenike.

Memorijal je dokaz i da se skala izvedbe jako podiže kroz godine pa sve mlađi sudionici izvode sve teži program, dodala je aktualna ravnateljica GŠ-a Sunčana Bašić, ponosna što je njihova ustanova suorganizator, kao i da će osječke boje braniti i troje učenika škole - prvu večer predstavit će se klavirski duo Iskra Kujundžić i Lucija Pejić, te Ruben Habuda.

Program i kompozicije nisu zadane, što pridonosi atraktivnoti, dodala je Lidija Neznanović, a da je uistinu tomu tako, potvrđuje brojnost publike svake godine. Atrij zgrade Glavne straže Muzeja Slavonije bit će mjesto održavanja sve tri večeri, a početak je u 19 sati. Ulazak je besplatan, jer je ovaj memorijal jubilaran. Kontinuitetu kroz 40 godina pridonosi i jednako dugovječan studij klavira koji u Osijeku djeluje upravo toliko, a čiji je jedan od izdanaka i Mirna Sabljar, danas članica Organizacijskog odbora. Nije propustila prigodu naglasiti kako je pijanist Darko Lukić, iako izdanak zagrebačke pijanističke škole, potekao iz Osijeka, sa sedam godina počeo svirati klavir, a s 10 održao koncert za klavir i orkestar u Osijeku, u kojem je živio do 14. godine.

Osim perspektivnih učenika i studenata, svakako važan sudionik Memorijala uvijek je i mladi glazbenik koji 3. večer održava samostalni recital. To je ove godine izvrsni Marijan Đuzel (1990., Imotski), dobitnik nagrade koja nosi ime Darka Lukića, a dodjeljuje ju Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika. Đuzel ju je dobio na 49. tribini mladih glazbenik umjetnika u sezoni 2015./'16., što je i bio povod za poziv. Prije njega nastupio je Aljoša Jurinić, prije njega Bruno Vlahek (koji se ove godine predstavlja kao skladatelj), a prije njih i Danijel Detoni, Maksim Mrvica, pa i oba brata Pogorelić (danas 59-godišnji Ivo sudjelovao je na prvome memorijalu).

U ime Grada Osijeka, koji ponosno sufinancira Memorijal “Darka Lukića” godinama, na presici je sudjelovala Danijela Klobučar, a za kraj je Josip Uglik dodao kako se nada da će za dvije godine mlade glazbenike i publiku dočekati s novim koncertnim klavirom u novoj koncertnoj dvorani kakvu Osijek zaslužuje, a nikada ju nije imao. N.Vekić

Koncerti učenika, studenata, kao i cjelovečernji recital Marijana Đuzela, održavaju se u Muzeju Slavonije, a počinju u 19 sati. Ulazak je slobodan.

PRETPROGRAM MEMORIJALA

Uoči prvog koncerta, u Glazbenoj će se školi Franje Kuhača, u petak, u 16.15 sati, održati zanimljiva predavanja, tj. stručni skup za učitelje i nastavnike klavira osnovnih i srednjih škola Slavonije i Baranje, koji će održati izv. prof. Ruben Dalibaltayan i red. prof. Jakša Zlatar, na temu pripreme za javni nastup, osvrnut će se na zagrebačku pijanističku školu (čiji je Darko Lukić bio predstavnik), te o koncertu pobjednika Memorijala “Darko Lukić”.

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike