Tehno
TEST: HUAWEI WATCH 2

Evolucija, ali ne i revolucija
Objavljeno 3. studenog, 2017.
Prošlo je već dugo vremena od kada smo posljednji put na testu imali neki od pametnih satova, stigao je Huawei Watch 2

Pametni satovi već su dugo među nama. Sjećamo se prvih modela koje smo imali prilike testirati i koji, iako su izgledali futuristički, u praksi baš i nisu pokazali svoju praktičnost i onu lakoću korištenja koju bismo očekivali. Posljednji pametni sat iz Huaweija koji smo imali bio je Watch. To je bilo prije gotovo godinu dana, a sada eto na ruci nam je Huawei Watch 2. Odmah na početku reći ćemo kako dvojka predstavlja više evoluciju nego neku revoluciju, no ako znamo da je prvi Watch ostavio na nas posve pozitivne dojmove, očekivanja pred „dvojku“ su to veća.

Sportski orijentiran

Za razliku od prvog Huawei Watch, Watch 2 je ovaj put sportski orijentiran. To pokazuje ponajprije po svom izgledu i materijalima. Dakle, sad je izrađen od kvalitetne plastike (kućište), neke vrste silikona (narukvica), te ponešto luksuznih materijala kao što je staklo ili neki oblik keramike (zaslon i rub oko njega). Iako se dakako doima mnogo manje luksuzan od prethodnika koji smo testirali, Watch 2 izgleda odlično. Veličina sata je po nama pogođena. U redu, možda autor ovih redaka ima nešto krupniju ruku, no općenito mislimo da će svima lijepo stajati. Ako već hvatate metar, reći ćemo da je dimenzija sata 8,9 x 45 x 12,6 mm uz laganih 57 grama težine. Nakon uključivanja dočekuje nas zaslon od 1,2 inča i rezolucije 390 x 390 piksela. Da, baš tako kako vam i djeluje, i nama je ovaj zaslon mrvicu premalen, no uz nešto privikavanja i gađanja menija ako imate krupnije prste, bit ćete zadovoljni. To zadovoljstvo ponajprije će priuštiti solidan AMOLED zaslon izbalansiranog i svijetlog prikaza u svim prilikama.

Mnoštvo mogućnosti

Pametni satovi od svojih su početaka daleko odmaknuli. Ponajprije se tomu može zahvaliti zbog Googleova Android Wear sustava, koji u svojoj 2.0 verziji stiže na Huawei Watchu 2. Dakako, osim sustava tu je i hrpa senzora koji onda u sinergiji omogućavaju široku primjenu ovog pametnog sata. I kao u svemu u životu, tako ćete i ovdje neke stvari s lakoćom moći obaviti, a za neke ćete se ipak pomučiti. Huawei Watch 2 nudi puno toga zahvaljujući aplikacijama dostupnim za pametne satove, međutim, neke od opcija su ipak za pohvalu i isticanje. Tako je tu 4G povezivost preko SIM kartice koja je spretno skrivena iza remena, pa su surfanje i sinkronizacija mogući i kada telefon nemamo uza sebe. Potom, tu je NFC, WiFi, Bluetooth, primanje poziva, poruka, obavijesti, surfanje, GPS senzor, itd. Predinstalirane aplikacije za fitnes samo pokazuju orijentiranost ovog sata k sportskim korisnicima. Dakle, na papiru Huawei Watch 2 nudi puno toga, sada je samo pitanje kako se sve to koristi.

U praksi

Srećom, većinu stvari koju budete obavljali na Huawei Watch 2 obavit ćete s lakoćom. Ako se pitate: “Zašto većinu, ne i sve?”, pa u našem slučaju zbog premalog zaslona tipkanje poruka i općenito tipkanje po zaslonu nam je bilo otežano. Ovo možete zanemariti ako ste sitnije građe, no ako ste “snažni i jaki” (recimo to fino), rukovanje ipak može biti malo teže. Druga stvar koju smo primijetili je pomalo bugovit rad. Naime, sat nam se znao povremeno zamrznuti pa proraditi, no to možemo vjerojatno pripisati softveru koji bi to trebao 'ispeglati' u nekoj od sljedećih verija. Pohvala ide na odličan prikaz sata i njegove brojne izvedenice, fitnes mogućnosti, sinkronizaciju s telefonom… U praksi možete očekivati autonomiju od kakvih dva dana, međutim, ako Huawei Watch 2 budete samo htjeli koristiti kao sat, onda će potrajati više od dva tjedna, no to zasigurno nećete htjeti pokraj hrpe mogućnosti koje pruža. Punjenje sata provodi se preko magnetskog punjača, a odvija se brzo. Želite li biti uvijek u toku i ne propustiti više ijednu aktivnost s pametnog telefona, ili samo tražite odličan sportski sat kojim ćete moći pratiti svoje aktivnosti, Huawei Watch 2 možda se nameće kao jedan od izbora. Iako nije revolucija, definitivno je evolucija od prošle godine, a ta je evolucija sportskog predznaka.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike