Kultura
DEVET PROMOCIJA U DEVET SELA CVELFERIJE

Rem: Cvelferica ima sve što ima hrvatska književnost!
Objavljeno 3. studenog, 2017.
U Drenovcima se saznalo da cijelo selo pjeva najbolje distihe

Sedamsto je učenika devet cvelferskih osnovnih škola bilo domaćinima književnih susreta na kojima su u devet nastupa monumentalno izdanje DHK Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog “Cvelferica, pisma panonizma, neohumanizma, znanosti, književnosti i kulture” predstavili članovi osječke katedre za hrvatsku književnost: autor projekta Goran Rem i troje suautora svih šest knjiga – Sanja Jukić, Ružica Pšihistal i Ivan Trojan.

Organizatorice domaćinstva bile su – i same stručne suradnice na projektu – knjižničarice i kroatistice Anita Tufekčić u Gunji i Rajevu Selu, Kata Lunka Petrović u Soljanima, Strošincima, Đurićima i Račinovcima, Karolina Bakšaj u Posavskim Podgajcima i Drenovcima te Suada Lučić u Vrbanji.

Programi su održani kao gesta restitucije, povratka priređenog kompleta stvaralačke zalihe i stvaralačke moći – tamo odakle kroz tri stoljeća nastaje, ali i predavanje kompleta živućim autorima Cvelferije. Jedan od njih je i Stjepan Bogutovac, pisani ali i usmeni autor, kazivač i publicistički višedesetljetni dopisnik brojnih hrvatskih medija. Onaj koji je posljednji izašao 2014. iz naleta apokalipse na Gunju.

Devet promocija, otvorenih razgovora, književnoznanstvenici su dočekali puna komunikacijskog srca, a zapamćena je u Gunji autorska Krunićeva projekcija SKIG-ovog filma “Voda”. U Rajevu se Selu zasjala dvorana, u Posavskim Podgajcima mudro mislila tiha ravnateljeva rečenica o trash emisijama koje ratuju protiv njihove autentičnosti, u Vrbanji gđa Janković bila predstavnicom troje autora svoje obitelji, u Soljanima igrokaz dijalekatski, u Đurićima dvoje autorskih Golubovića, u Račinovcima dijalekt Luke Pavlovića prštao u autentičnu šokačkom zvuku, u Drenovcima saznalo se da cijelo selo pjeva najbolje distihe, u Strošincima programu nazočilo svih 12 učenika i bili sretni... N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike