TvObzor
PICKBOX

Doktor Who I Generacija
Objavljeno 3. studenog, 2017.
Nakon pet i pol desetljeca, svi i dalje uživaju u seriji “Doctor Who”, a sada je tu i spin-off “Generacija”, samo na Pickboxu

Bilo ih je ukupno dvanaest, posljednji nije muškarac nego žena, putuju svemirom, vole avanture, mijenjaju forme, a brod kojim putuju zove se Tardis. Pogađate? Riječ je o bezvremenskoj, kultnoj seriji “Doktor Who” koju je producirao BBC, a kod nas je ponovno ima Pickbox.

A ako ste ikada voljeli ili još volite ovu seriju, sigurno će vam se svidjeti i informacija da “Doktor Who” ima svoga mladoga nasljednika, spin-off seriju koja se zove “Generacija” (Class) i u kojoj glume mlade i talentirane britanske SF nade.

Fantastična vožnja kroz svemir

Bilo da ste u potrazi za akcijom, dramom, pomalo volite i misterij, romansu, ali i horor, briljantno napisane epizode ove SF serije sa svakim će vas novim doktorom povesti u nove avanture.

Prvog Doktora ikad publika je upoznala davne 1963. godine, a tog ekscentričnog, visoko inteligentnoga znanstvenika s dalekog planeta utjelovio je William Hartnell. Posljednjeg Doktora, stručnjaka za eksploziv, bujnih obrva i kose, od 2013. do 2017. glumio je oskarovac Petar Capaldi. Preostalih deset Doktora utjelovili su glumci poput Matta Smitha, Davida Tennanta, Christophera Ecclestona, Johna Hurta, Petera Davidsona i drugih, a svaki je od njih pridonio ulozi na svoj način.

Serija je orijentirana na glavnoga lika koji je poznat jednostavno kao Doktor, a zapravo je posljednji vremenski lord s planeta Gallifrey. Doktor putuje kroz vrijeme i prostor u vremenskome stroju po imenu Tardis, ima svoje suradnike, a bori se protiv različitih robotskih i stvarnih bića kako bi druge planete spasio od sudbine koja je zadesila njegov matični planet. Jedno je od glavnih svojstava Doktora da svoju vanjštinu može lako preobraziti u nešto drugo.

Serija koja se prije 54 godine pojavila u niskobudžetnom formatu kako bi educirala djecu tijekom subotnjih večeri vrlo se brzo pretvorila u fenomen britanske televizije koji BBC njeguje sve do danas.

Legitimni nasljednici

Dosad su se prikazala tri spin-offa “Doktora Whoa” čiju produkciju potpisuje BBC, a onih koji su snimani nevezano uz BBC bilo je na desetke. Seriju “Generacija” osmislio je i napisao poznati pisac Patrick Ness (A Monster Calls), a sama je serija namijenjena mlađoj publici i ne bježi od seksualnosti, homoseksualnosti i tipičnih pitanja koja muče tinejdžere. Jedan je od producenata i Steven Moffat, kojeg publika prepoznaje po radu na nekima od najvećih serija današnjice: “Sherlocka”, “Parova”, “Jekylla”, ali i “Doktora Whoa”.

Radnja je smještena u školu Coal Hill koja se pojavila u prvoj epizodi “Doktora Whoa” kao škola u koju je išla Susan. Škola se također pojavljuje u osmoj i devetoj sezoni serije gdje su Clara Oswald i Danny Pink radili kao učitelji.

Od likova imamo Charlieja koji je izvanzemaljac s drugoga planeta i zadnji pripadnik svoje vrste, potom su tu srčana April, genijalka Tanya i zavodnik Ram. Oni zajedno čine prvu crtu obrane od izvanzemaljaca koji kroz vremenske i prostorne rupe dolaze iz svemira. Baš kao i svi šesnaestogodišnjaci, junake ove serije muči status u društvu, seks, roditelji, škola, no od svojih vršnjaka malo su drukčiji što se bave i jednim drugim pitanjem – mogućim krajem egzistencije kakvu poznajemo.

Ovaj mjesec svakako sačuvajte nešto slobodnoga vremena jer će vam na raspolaganju biti čak devet sezona novog “Doktora Whoa” i kompletna serija “Generacija”. Obje serije pratite na Pickboxu. A. Andrejek