TvObzor
I OVE GODINE PONOVNO NAJVEĆI OD NAJVEĆIH

Novi filmovi Zvjaginceva, Triera, Avranasa i Coppole u programu ponovno s nama
Objavljeno 3. studenog, 2017.

Jedan od najmlađih i najpopularnijih ZFF-ovih programa Ponovno s nama četvrtu godinu zaredom predstavlja nove filmove redatelj/ica čija su debitantska ostvarenja prikazana u glavnom programu na ranijim izdanjima festivala.

Paralelno s autorima, raste i ZFF pa je tako prošle godine uvođenjem nagrade Zlatni bicikl program Ponovno s nama postao natjecateljskog karaktera, a ove godine gostuje u riječkom Art-kinu Croatia i dobiva još jednu nagradu – Nagradu riječke publike.

I ove godine ponovno su sa ZFF-om najveći od najvećih. Ruski redatelj Andrej Zvjagincev koji je u Zagrebu čak dvaput dobio glavnu festivalsku nagradu, za filmove Povratak i Izgnanstvo, bit će predstavljen hipnotičkim trilerom Bez ljubavi (Loveless), dobitnikom Nagrade žirija ovogodišnjeg Festivala u Cannesu. Pričom o tragičnim posljedicama propalog braka u završnoj fazi i otmici djeteta Zvjagincev daje mračan portret suvremene Rusije. Dekadentnim društvom u financijskoj i etičkoj krizi u svom novom filmu Voli ne voli (Love Me Not) također se bavi istaknuti grčki novovalovac Alexandros Avranas koji je pažnju filmskog svijeta privukao moćnom dramom o obiteljskom zlostavljanju Miss Violence, prikazanom na 11. ZFF-u. Miran tijek priče o bračnom paru bez djece koji unajmljuje mladu imigrantkinju kao surogat majku prekida tragična nesreća.

Briljantne drame

Nakon briljantnih drama Oslo, 31. kolovoza i Glasnije od bombi, koje su prikazane u programima ZFF-a, norveški redatelj Joachim Trier svojim je najnovijim ostvarenjem Thelma po prvi put za-koračio u vode žanrovskog filma koristeći elemente horora i trilera. Junakinja je sramežljiva studentica biologije koja radi studija u Oslu napušta religioznu obitelj, zaljubljuje se u lijepu kole-gicu i otkriva da ima telekinetičke moći. Ponovno s nama je i Sofia Coppola čiji je film Izgubljeni u prijevodu prikazan na 10. ZFF-u. Ove godine gledamo njezin najnoviji film Opčinjen (The Beguiled), raskošno kostimiranu dramu s Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning i Colinom Farrellom, koja je na Festivalu u Cannesu nagrađena za režiju.

Talijanski redateljski dvojac Antonio Piazza i Fabio Grassadonia osvojili su za film Rita Zlatna kolica u kategoriji kratkometražnog filma na 8. ZFF-u, a nekoliko godina kasnije u konkurenciji je prikazan dugometražni film Salvo. Ove godine ponovno su u programu s filmom Sicilijanska bajka (Sicilian Ghost Story), pričom o misterioznom nestanku dječaka na sicilijanskom selu, u kojoj se motiv mafijaških otmica isprepliće s mitologijom. Rumunjski redatelj Andrei Cretulescu osvojio je na 12. ZFF-u Zlatna kolica za kratkometražni film Kowalski. Ove godine u programu Ponovno s nama prikazat će se njegov debitantski cjelovečernji film Charleston, neobična ljubavna priča s crnohumornim elementima.

Autori iz Slovenije

Program Ponovno s nama uključuje ostvarenja dvojice autora iz Slovenije. S Janom Cvitkovičem ZFF je u vezi čak petnaest godina – njegov kratkometražni Srce je komad mesa prikazan je na prvom festivalskom izdanju, a kasnije su prikazani cjelovečernji filmovi Odgrobadogroba i Arheo. Najnoviji Cvitkovičev film, četverostruki laureat Festivala slovenskog filma (u kategoriji kostima, fotografije, glazbe i zvuka), Sasvim obična obitelj (Družinica), priča je o razdoru jedne prosječne obitelji uslijed optužbi oca za seksualno zlostavljanje maloljetnice. Drugi slovenski autor u programu, kojeg pamtimo po kratkišu Na sunčanoj strani Alpa (5. ZFF) je Janez Burger. Njegov novi film Ivan napeta je drama o pogrešnim odlukama i ženi koja pronalazi svoje mjesto u svijetu krojenom po mjeri muškarca. Film je nastao u koprodukciji Slovenije i Hrvatske, a u programu Ponovno s nama bit će prikazan izvan konkurencije. N. Vek.

Zlatni bicikl

NAGRADA KOJA SE DODJELJUJE U OVOJ KATEGORIJI

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRT: TREĆA SEZONA DRAMSKE SERIJE “POČIVALI U MIRU”

Završetak priče o Luciji Car i njezinim mračnim istragama

2

NIKOLINA ĆOSIĆ

Ne znam što mi donosi budućnost, ali vjerujem da je sunčana

3

HRT: ZAVRŠENA DRUGA SEZONA “A-STRANE”

Najljepše hrvatske ljubavne pjesme za sve generacije