Sport
BIJELO-PLAVI U NALETU

Petrović: Ne trebamo
brzati s velikim najavama,
ali naše su ambicije visoke
Objavljeno 2. studenog, 2017.
- Put kojim ide klub mora prije ili kasnije donijeti pravi rezultat - naglašava sportski direktor bijelo-plavih

Osijek je opet jedna od najvažnijih priča u hrvatskom nogometu. Nakon sjajnog europskog ljeta koje su bijelo-plavi odigrali iznad svih očekivanja, pa nesretno ostali bez plasmana u skupine Europske lige, pa razdoblja u kojemu su se povukli u rezultatsku ilegalu oporavljajući se od tih europskih bajki, sad su opet na svim naslovnicama.

Serija od sedam susreta bez poraza, ali još više rezultati koje momčad Zorana Zekića postiže u posljednje vrijeme doveli su Osijek uz bok lideru prvenstva Dinamu. Zato je sad oživjela priča o uključivanju osječke momčad u borbu za naslov.

Nema imperativa

Istina, nekako je dojam kako većina nogometnih kroničara još uvijek ne smatra bijelo-plave kao konkurentne u toj dugoj i iscprljujućoj utrci, ali uspješni nastupi u derbijima u Maksimiru i na Rujevici dokaz su kako momčad Osijeka u sebi možda nosi dovoljno dinamita za ravnopravno sudjelovanje u toj borbi. U osječkom prvoligašu su, unatoč tim odličnim stvarima koje im se događaju, čvrsto na zemlji.

- Naravno kako trebamo ostati čvrsto na zemlji, ali to ne znači odustajanje od visokih ambicija. Još uvijek nemamo pravo na sav glas govoriti o otvorenom napadu na titulu. To nam ne dopušta serija slabijih rezultata u utakmicama koje ne nose epitet derbija, a upravo je serija takvih susreta pred nama. Nakon tih utakmica slika će biti jasnija i znat ćemo kakve poteze trebamo povući tijekom zime. Ne trebamo brzati ili izlijetati s velikim najavama, ali jasno je kako se naš projekt koji smo započeli prije 20-ak mjeseci temelji na visokim ambicijama i od njih ne bježimo - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

Petrović je uz trenera Zorana Zekića glavni modelar sportske politike osječkog prvoligaša. On donosi “materijal” od kojeg Zekić gradi sve bolje rezultate. Ono najvažnije je što sve to odlično prati klupski menadžment na čelu s predsjednikom Ivanom Meštrovićem koji je već najavio kako će, ako se za to pokaže potreba, Osijek “umočiti ruke” duboko u zimski prijelazni rok.

- Još je rano govoriti o tome. Pred nama je još šest utakmica ove jeseni koje će nam pokazati što trebamo činiti tijekom zime. Analizirat ćemo situaciju i donijeti najbolje odluke za klub i momčad. Smatram kako je u ovom trenutku najvažnije da trener Zoran Zekić, njegov stručni stožer i momčad imaju potpuni mir. Prirodno je da naš skok na drugo mjesto otvori pitanja o borbi za titulu, ali mi imperativa nemamo. Želja nam je samo iskoristiti prilike koje nam se ponude, a vidjet ćemo kakav će nam to plasman donijeti u konačnici. Treba u obzir uzeti još neke parametre. Otežavajući je što Dinamo ne igra Europu i može se koncentrirati isključivo na HNL, a osim toga mi smo još uvijek četvrti po pitanju budžeta u HNL-u - kaže Petrović.

Time opća sportska politika i rezultati koje je postigao Osijek ove sezone samo još više dobivaju na težini. Petrović ima formulu s pomoću koje će Osijek do kraja jeseni ostati posve konkurentan Dinamu.

Zekić radi odlično

- Prvo moramo popraviti igre i rezultate u utakmicama koje nisu derbiji. Iskreno, ako Osijek bude bio pravi, onda nema straha, uvjeren sam kako ćemo ostati visoko plasirani. I to je izazov koji nas čeka do kraja jeseni. Igrati na isti način s istim stavom bez obzira na to tko je s druge strane. Osim toga, moramo shvatiti kako smo sad mi veliki motiv svakom suparniku u HNL-u i zato nemamo pravo igrati labavo.

Jedan od problema s kojim bi se Osijek mogao suočiti tijekom zime jest i taj kako zadržati trenera. Zekićev rad i rezultati koje postiže s Osijekom sve više privlače pozornost bogatijih europskih klubova.

- Predsjednik je najbolje odgovorio na pitanje. Mi Zekića doživljavamo kao dugoročno rješenje. Uostalom, jedan od glavnih temelja uspjeha jest konstanta na klupi. Mi sve temeljimo na radu, a Zekić radi odlično. Kvalitetan je trener, ima ugovor s klubom, ima još prostora za razvoj, a smatram kako mu Osijek nudi i nudit će mu još više za daljnji stručni napredak. Vjerovali smo u njega od prvog dana kada smo došli u klub, a on je to povjerenje opravdao. Zato u ovom trenutku uopće ne razmišljamo o tome da bi nas mogao napustiti, već zajedno planiramo poteze za budućnost - zaključio je Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

Stav koji imaju u Gradskom vrtu možda je i najvažniji u borbi koja ih čeka. Ne opterećuju se drugima već se bave isključivo sobom i željom za daljnjim napretkom. Nitko im nije protivnik, već samo suparnik. I zato će uspjeti. Moraju uspjeti ako ostanu mirni. Ove ili neke druge sezone...

Dalibor KELER
VRAĆA SE BOČKAJ, A MOŽDA I BARIŠIĆ

Za susret protiv Intera trener Zoran Zekić imat će širi izbor igrača, a to se posebno odnosi na poziciju lijevog beka koja mu je bila problem u susretu s Lokomotivom. Sigurno se vraća Petar Bočkaj koji je odradio žute kartone, a dobra je vijest što je u punom treningu i kapetan Borna Barišić koji je izvan stroja bio gotovo dva mjeseca zbog rupture mišića. D.Kl.

trener

ZEKIĆ JE OSIJEKOVO DUGOROČNO RJEŠENJE