Sport
SAŠA BARIŠIĆ-JAMAN

Nakon Vujinih govora svi ginemo na terenu
Objavljeno 2. studenog, 2017.

Nekoliko ozljeda u slovenskoj rukometnoj reprezentaciji prisililo je izbornika “Dežele” Veselina Vujovića sjetiti se Saše Barišića-Jamana. Iskusni 35-godišnji lijevi vanjski NEXE-a pozvan je “pod zastavu” još prije ljeta, tijekom kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a u kadru se ponovno našao i za dvije nedavno odigrane akcije u kojima se Slovencima suprotstavila Hrvatska.

Otvorilo mu se u 35.

Rođen u slovenskim Brežicama, Saša je već više od deset godina stanovnik Našica, gdje je pustio korijenje i postao miljenik navijača NEXE-a, sasvim realno govori o statusu u reprezentaciji.

- Bio sam i prije na nekim širim popisima, pozivan za pripreme, ali meni su ovo prvi nastupi u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo i drago mi je što sam sada ponovno pozivan - rekao je našički Sale nakon povratka s reprezentativne akcije te nastavio:

- Naravno, igraš rukomet i nadaš se. Uvijek moraš biti spreman kada dođe poziv za reprezentaciju jer takve stvari se ne odbijaju. Ali da me malo iznenadilo, to sigurno.

Svjestan je kako mu se put otvorio zbog brojnih ozljeda.

- Protiv Hrvatske nije bilo Mačkovšeka. Ozlijedio se i Henigman. Kada je Gorenje igralo protiv nas, ozlijedio se i Grebenc. To su sve mlađi dečki koji još igraju u slovenskim klubovima i čine budućnost i naravno da je i zbog toga logično da dobiju prednost.

Nadaš li se onda nastupu na Europskom prvenstvu?

- Na poziciji lijevog vanjskog vrti se pet-šest imena. Tu je i Potočnik iz Velenja. Sigurno ću biti na širem popisu, među 28, a nadam se i kako bih mogao biti pozvan za pripreme za Europsko prvenstvo. A onda je na meni da se dokažem i izborim mjesto u momčadi koja će igrati na Euru.

Prvi put radi s Veselinom Vujovićem. Kakav je dojam?

- Ha, odličan. Veliki stručnjak i profesionalac, koji živi rukomet. Veliki je motivator i borac. Nakon njegova govora u svlačionici igrači moraju odmah poginuti na terenu. Zato su i njegove momčadi ratničke. Usadio je to i u reprezentaciju, i to je razlog što se momčad nije, recimo, predala na prošlom SP-u, kada je Hrvatska vodila s osam razlike - kaže lijevi vanjski NEXE-a, okrećući se onome što je bliže.

Nema mladih i starih

To su za Našičane najvažniji susreti sezone, treće kolo Kupa EHF-a, protiv danskog Esbjerga.

- Osim one godine kada nas je vodio Kordi i kada smo dobili Rumunje, poslije nikako da nas ždrijeb pomazi u tom trećem kolu. Možemo jedino reći da je dojam kako su Danci ipak nešto lakši suparnik od onih u posljednje dvije godine, kada smo igrali protiv Nantesa ili Magdeburga. Ali još uvijek svi znamo što je danski rukomet. Nismo bez šanse, one su nam sigurno veće negoli lani, ali bit će teško.

Ove godine Barišić-Jaman vuče sam po lijevoj strani NEXE-a. Ozljede u momčadi učinile su svoje. Nije lako u tim godinama?

- Ljetos je na moju poziciju došao Jurić-Grgić, koji nije odigrao ni jednu utakmicu, morao je na operaciju. Lavrič je prije svega doveden za obranu, ali i on je bio ozlijeđen. Na srednjem se ozlijedio Leban, još od prošle sezone nema Gadže. Eto, on bi se konačno trebao vratiti, a vjerujem da će se do susreta s Dancima oporaviti i Leban, pa bismo imali nekakvu širinu na tim vanjskim pozicijama. Što se mene tiče, ja se osjećam dobro. Nekako mi i ta reprezentacija daje motiv dokazati da još mogu. Planiram igrati dok god je ovako i dok god mogu. Uostalom, na terenu nije važno tko je mlad ili star, nego tko je bolji odnosno gori - zaključio je lijevi vanjski NEXE-a i slovenske reprezentacije.

Krešimir LACKOVIĆ

Saša je godinama strpljivo radio i čekao te napokon dočekao. U njegovoj 35. godini reprezentacija Slovenije ozbiljno računa na njega

VUJA VOLI “RATNIKE”

Vujovićeva Slovenija nedavno je protiv Hrvatske u prijateljskim susretima igrala na najvišoj borbenoj razini. - Da, to su bile sve samo ne prijateljske utakmice. U Zagrebu su pokazana dva crvena kartona, ali, po meni, ona utakmica u Ljubljani čak je bila grublja. Dobro je da smo i mi i Hrvatska igrali takve dvije utakmice na vrhunskoj razini, od kojih ćemo imati samo koristi prije Europskog prvenstva. Što bi bilo da smo igrali protiv Estonije i nabili ih s deset razlike? Kakve koristi od takvih utakmica - pita se Barišić-Jaman.

FINALE HRVATSKA - SLOVENIJA

Slovenija će u skupini na predstojećem rukometnom Euru, koji se održava u Hrvatskoj, igrati protiv Makedonije, Crne Gore i Njemačke. S Hrvatskom se može susresti tek u polufinalu. Vjerojatno i jedni i drugi ne bi imali ništa protiv, makar odigrali još jednu ratničku utakmicu. No protiv takvog scenarija ima nešto Slovenac na radu u Našicama, pa Saša lakonski odgovara kako bi bio najsretniji da se Hrvatska i Slovenija ipak sastanu u finalu.