Svijet
SIMPATIZER ISLAMISTA

U napadu u New Yorku 8 mrtvih i 11 ozlijeđenih
Objavljeno 1. studenog, 2017.

Vozač kamioneta gazio je u utorak bicikliste i prolaznike na Manhattanu, pri čemu je osmero ljudi poginulo, među njima šestero stranaca, a jedanaestero je ozlijeđeno, u prvom smrtonosnom napadu u New Yorku nakon 2001. godine. Među poginulima su i Argentinac i jedna Belgijka. Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio nazvao je napad, koji se dogodio nekoliko ulica od mjesta najtežeg terorističkog napada na New York, kukavičkim terorističkim činom, ne spominjući džihad. Dužnosnici američkog ministarstva domovinske sigurnosti kazali su novinarima kako se radi o terorističkom napadu. CNN i New York Times, pozivajući se na pravosudne izvore, javili su kako je pronađena poruka napadača u kojoj tvrdi da je napad izveo u ime Islamske države. Neki mediji pišu da je vozač kamioneta, Uzbek koji je 2010. došao u SAD, izlazeći iz kamioneta povikao “Allahu akbar”. Američka glasila pišu da je napadač Sayfullo Saipov, Uzbek koji je živio u Patersonu, u New Jerseyju, gdje je unajmio kamionet. Posjedovao je dozvolu trajnog boravka u SAD-u i radio je kao vozač u Uberu, piše New York Times, dodajući da je bio pod prismotrom policije.

Guverner države New York Andrew Cuomo tvrdi da je napadač bio povezan s IS-om te da se radikalizirao u SAD-u. Saipov je "izopačena kukavica, bio je povezan s IS-om i radikalizirao se u SAD-u”, kazao je guverner na CNN-u.

Američki predsjednik Donal Trump u srijedu je bio vrlo kritičan prema programu "viza za raznolikost" koji je omogućio ulazak u SAD uzbečkom državljaninu odgovornom za napad u New Yorku i smrt osmero ljudi. Godišnji program za zelenu kartu preko lutrije svake godine nasumičnim odabirom omogućava izvlačenje 50.000 useljeničkih viza stanovnicima zemalja s malim brojem useljenika u Sjedinjene Države.H

Papa: Potresen sam

"Potresen sam terorističkim napadima koji su se zadnjih dana dogodili u Somaliji, Afganistanu i u New Yorku", rekao je papa Franjo u srijedu pred mnoštvom vjernika na Trgu svetog Petra, nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja. "Izražavajući žaljenje zbog tih čina nasilja, molim za poginule, za ranjene i za njihove obitelji", dodao je Jorge Bergoglio pozivajući sve na molitvu kako bi Bog "obratio srca terorista i oslobodio svijet mržnje i smrtonosnog ludila koje zlorabi Božje ime da sije smrt."

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike